Pericolul ascuns din TOCĂTORUL de plastic. Alimentele tăiate pe acest suport ajung să fie un pericol pentru sănătate

Pericolul ascuns din TOCĂTORUL de plastic. Alimentele tăiate pe acest suport ajung să fie un pericol pentru sănătate
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 12/12/2023, 09:37

Plasticul este peste tot. De la alimentele pe care le consumăm până la aerul pe care îl respirăm, particule mici de plastic – cunoscute și sub numele de „microplastice” – pot fi găsite în aproape orice. Un studiu nou dezvăluie cum ne intoxicăm zilnic atunci când folosim în bucătărie tocătorul din plastic.

Plasticul face adevărate ravagii în oceanele noastre și are nevoie de secole pentru a se descompune, provocând o criză de mediu și mai mare. Platsticul este folosit peste tot și ajunge înclusiv în organismul nostru prin consumul de microplastice care poate avea un impact negativ asupra sănătății.

Un studiu recent publicat de revista Ecotoxicology and Public Health a evaluat cantitatea de microplastice găsite într-un aliment între două tipuri diferite de tocătoare de plastic.

Morcovii au fost tăiați pe un tocător fabricat din polipropilenă și pe o alta placă din polietilenă. Oamenii de știință au evaluat care ar fi expunerea totală pe persoană atunci când se folosesc aceste tipuri de tocătoare de plastic.

Cât microplastic ajunge în organism de fiecare dată când tăiem alimente pe tocătorul din plastic?

La finalul studiului, au constatat că aceste tocătoare de plastic au dus la apariția a 1.114 particule de microplastic (bucăți de plastic cu o lungime mai mică de 5 milimetri n.red.) pe morcovi de fiecare dată când a fost folosit acest tip de suport. Acest lucru înseamnă că un tocător din plastic ar putea genera 15 miligrame de microplastice la fiecare tăiere și aproximativ 50 de grame pe an – echivalentul a 10 cărți de credit din plastic.

La început, studiile privind consumul de microplastice par sumbre. Dovezile sugerează că microplasticele pot fi găsite în sângele nostru, în plămâni și chiar în placentă și pot fi potențial periculoase pentru sănătatea noastră fizică. Un studiu pe animale realizat în Coreea de Sud în anul 2022 a constatat că microplasticele ar putea interfera cu sistemele digestiv, respirator, endocrin și chiar cu sistemul nostru reproductiv.

Dr. LeBeau subliniază că, deși studiul recent care evaluează plăcile de tăiat dovedește eliberarea de particule microplastice, acesta nu face nicio afirmație față de efectele negative pe care aceste plăci de tăiat le pot avea asupra sănătății umane. „Prezența materialelor plastice în condiții simulate limitate le identifică ca fiind o sursă potențială de expunere, dar nu este clar dacă acestea reprezintă un pericol pentru sănătatea umană sau dacă prezintă vreun risc pentru consumatori”, spune el.

Pentru a determina cu adevărat riscurile pe termen lung, Dr. Lebeau spune că un studiu ar trebui să analizeze impactul microplasticelor asupra sănătății umane pe o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, aceste studii sunt realizate de obicei prin modele animale standardizate, deoarece a cere unui om să facă acest lucru ar putea fi la limita eticii.

„Deși este posibil să avem o expunere la microplastice, este posibil să existe o interacțiune biologică redusă și rezultatul este că acestea nu reprezintă, de fapt, un risc pentru sănătatea umană”, conchide el.

Cu ce am putea înlocui tocătoarele de plastic?

Dr. Lebeau spune că deja consumăm atât de multe microplastice pe parcursul zilei (cum ar fi în alimentele pe care le consumăm din producție sau chiar uneori în apa noastră, chiar dacă a fost filtrată), încât microplasticele de pe plăcile de tăiat nu vor face o diferență uriașă, însă această problemă nu este de neglijat.

Varianta cu tocătoarele din lemn, deși pare o alternativă mai curată și mai sigură, aceste tipuri de produse sunt poroase și este posibil să nu fie dezinfectate complet în mod corespunzător – adică să crească riscul de îmbolnăvire prin intermediul alimentelor.

Cea mai bună variantă ar fi înlocuirea tocătoarelor din plastic sau lemn cu cele din bambus, deoarece acestea sunt mai dense și mai puțin poroase decât alte plăci de tăiat din lemn, însă trebuie să vă asigurați că acestea sunt foarte bine curățate, potrivit thekitchn.com.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii