Patriarhia Română anunță înființarea Corpurilor canonice de CONTROL JURIDIC și FINANCIAR. Faptele de corupție, introduse în Regulament

Patriarhia Română anunță înființarea Corpurilor canonice de CONTROL JURIDIC și FINANCIAR. Faptele de corupție, introduse în Regulament
Publicat: 15/12/2023, 11:27
Actualizat: 15/12/2023, 13:05

Patriarhia Română a transmis – vineri – prin intermediul unui comunicat de presă că, la nivel patriarhal și mitropolitan, este absolut necesar să fie înființate Corpuri canonice de control juridic și financiar care să fie coordonate, din încredințarea Patriarhului României, respectiv a Mitropolitului, de către un ierarh vicar.

Totodată, s-a mai transmis prin intermediul respectivului comunicat de presă, ”este necesar ca în cadrul acestor Corpuri canonice de control juridic și financiar, să fie încadrați specialiști (juriști și economiști) cu experiență, care să fie caracterizați prin corectitudine, profesionalism și fidelitate față de Biserică”.

În plus, este nevoie de redactarea și aprobarea unui Regulament al Corpurilor canonice de control juridic și financiar, care să prevadă atributele și responsabilitățile acestor organisme de control juridic și financiar, precum și modul lor de organizare și funcționare.

Totodată, s-a constatat că, în Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, nu sunt prevăzute ca abateri fapta sau tentativa de corupție materială, deturnarea de fonduri, obținerea ilegală de fonduri, darea de mită, luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență.

Rezultă, așadar, că este necesară completarea Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române cu prevederi referitoare la aceste fapte de corupție ca abateri ce trebuie sancționate de autoritatea bisericească”, a transmis Patriarhia Română.

Propunerile vor fi prezentate, spre analiză și aprobare, la următoarea ședință de lucru a Sfântului Sinod

Prin urmare, în ședința sa de lucru din ziua de joi, 14 decembrie 2023, Permanența Consiliului Național Bisericesc a aprobat ca toate aceste propuneri practice de completare a măsurilor canonice privind sancționarea corupției în Biserică să fie prezentate, spre analiză și aprobare, la următoarea ședință de lucru a Sfântului Sinod.

În urma analizei actualelor prevederi din Biserica Ortodoxă Română, la Cancelaria Sfântului Sinod s a constatat că deși dreptul de devoluțiune (stabilit prin canonul 11 al Sinodului VII ecumenic) este prevăzut la nivel central (pentru Patriarhul României) și mitropolitan (pentru Mitropolit) și pentru ambele autorități este prevăzut să existe un Corp de inspecție bisericească cu responsabilități generale de inspecție bisericească adică de control, nu există însă o coroborare între aceste două prevederi statutare.

Termenul „devoluțiune” înseamnă – din punct de vedere juridic – trecerea unui drept, a unui bun sau a unui ansamblu de bunuri ce compun un patrimoniu către unul sau mai multe patrimonii, a precizat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Astfel, în drept, se vorbește despre „devoluțiunea succesorală”.

În Biserica Ortodoxă, acest cuvânt este înțeles mai ales într-un sens extensiv, căci canoniștii ortodocși îl folosesc doar pentru a indica rezultatul unui transfer de competențe. De fapt, aceștia afirmă că «dreptul de devoluțiune» este dreptul de supraveghere și de îndrumare frățească exercitat ex officio de către protosul unei Biserici autocefale, atunci când unul dintre Chiriarhii acestei Biserici, din neglijență sau prin abuz, nu își respectă obligațiile sale prevăzute de către sfintele canoane.

Dreptul de devoluțiune, ca necesar și auxiliar sinodalității, poate fi aplicat doar în cazul problemelor administrative. În practică, dreptul de devoluţiune constă în faptul că, în cazul unui Chiriarh acuzat de fraudă financiară, întâistătătorul acelei Biserici îl poate apela pe respectivul ierarh în fața Sinodului pentru a răspunde acuzațiilor.

Hotărârea reflectată în comunicatul oferit de Cancelaria Sfântului Sinod se impune ca absolut necesară. Biserica, prin reprezentanții ei, trebuie să fie în societatea românească modelul real de onestitate morală”, a mai transmis Vasile Bănescu.


Citește și:

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce fotografie a postat Florin Piersic Jr. la scurt timp după ce tatăl lui a...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
TRUCUL pentru cea mai BUUUNĂ bere! E simplu și rapid
Decizie pentru toți cei care au BULETIN DE IDENTITATE. Schimbarea anunțată astăzi, 11 MAI
Schimbări spectaculoase ale vremii. Veștile nu sunt deloc bune
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Ce i-a spus tatăl Danei Rogoz înainte să moară. Vedeta nu poate uita acele cuvinte:”...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Harrison Ford, de la dulgher la star de cinema. Meseriașul de la Hollywood