EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”
Publicat: 28/09/2023, 08:00
Actualizat: 28/09/2023, 08:30

Nicușor Dan a declanșat un asediu prelungit asupra Primăriei Sectorului 2, condusă de Radu Mihaiu. După ce Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al sectorului a fost suspendat, Nicușor Dan a lansat o nouă ofensivă împotriva lui Mihaiu, transmițându-i acestuia o adresă în care anunță un control în legătură cu autorizațiile de construire emise în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. 

În adresa obținută de Gândul se precizează că respectivul control se va desfășura în baza atribuțiilor de control prevăzute de articolul 27 din Legea 50/1991, fiind precizate, punctual, și autorizațiile de contruire vizate, emise de Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Totodată, Nicușor Dan îi transmite lui Radu Mihaiu că poate să ”aleagă” între două modalități de control:

  • Punerea la dispoziție de copii după textul scris autorizațiilor, certificatul de urbanism care a stat la baza emiterii fiecărei autorizații, planul de situație aferent fiecărei autorizații;
  • Punerea la dispoziție a autorizațiilor și a documentației aferente fiecăreia la sediul Primăriei Sectorului 2 unei echipe de control a Primăriei Municipiului București în săptămânile 2 – 6 octombrie 2023 și 9 – 13 octombrie 2023.

”După cum știți, am formulat plângere prealabilă pentru autorizațiile în cauză. Dorim să exercităm acțiune în instanță împotriva autorizațiilor apreciate ca ilegale înainte de 18 octombrie 2023. În situația în care nu vom avea acces la autorizații într-unul din modurile arătate mai sus, vom fi nevoiți să exercităm acțiuni în instanță împotriva tuturor autorizațiilor, fapt ce ar genera un consum de resurse uriaș pentru ambele instituții și pentru instanța de judecată”, i-a transmis Nicușor Dan lui Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei.

 

”Totul era perfect legal”

În exclusivitate pentru Gândul, urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), spune că această acțiune de control anunțată Nicușor Dan la Primăria Sectorului 2 nu este altceva decât o ”vendetă” și un ”exces de putere”.

Controlul cu care Nicușor Dan îl amenință pe Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, nu intră în sfera de competențe a primarului general, mai spune Alexandru Pânișoară, existând o filieră clasică, legală, pentru astfel de acțiuni.

Sunt aceleași autorizații de construire despre care Nicușor Dan a mai vorbit. E o vendetă a sa legată de Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 2, la momentul acesta suspendat, dar nu anulat.

Primarul general al Capitalei consideră că autorizațiile de construire emise în baza acestui PUZ, în perioada în care ar fi fost atacat, dar nu suspendat, nu ar fi fost emise legal. Dar totul era perfect legal, atâta timp acel PUZ producea efecte juridice.

Chiar și acum, dacă sunt emise autorizații de construire, după ce PUZ-ul a fost suspendat, dacă certificatele de urbanism au fost cerute în perioada de valabilitate, pot fi emise fără probleme autorizații de construire, în baza acelor reglementări din PUZ Sector 2, chiar dacă va fi anulat la un moment dat.

Unde greșește Nicușor Dan? Este interesant că a venit această adresă la Primăria Sector 2 exact după Nicușor Dan a avut procesul cu ANI, cumva și-a recăpătat încrederea… În primul rând, primarul general nu are nicio competență în ceea ce face acum. Nu are nicio competență legală care să îi dea dreptul să verifice legalitatea unor autorizații de construire, indiferent de sector. Asta doar Inspectoratul de Stat în Construcții o poate face, iar ISC nu poate să facă nimic fără să sesizeze Instituția Prefectului, care să atace, eventual, asemenea autorizații. Așa este legal”, explică președintele ADU.

”Dacă aș fi Radu Mihaiu m-aș duce deja în zona de hărțuire”

Alexandru Pânișoară a mai precizat și că primarul general al Capitalei are competență doar în a verifica respectarea autorizațiilor emise și disciplina în construcții, dar asta doar dacă este vorba despre monumente istorice sau zone construite protejate.

Mai mult, președintele ADU transmite că, dacă ar fi primarul Sectorului 2, l-ar acuza pe Nicușor Dan nu de abuz, ci de hărțuire.

Singura competență de control a lui Nicușor Dan, ca primar general, în domeniul urbanism și autorizare lucrări de construire este doar cu privire la respectarea autorizațiilor emise și evidența disciplinei în construcții, inclusiv acele lucrări care nu s-ar face în baza unei autorizații de construire. Atât. Și doar pe monumente istorice și în zonele construite protejate. Acolo are competențe primarul general.

Dacă aș fi primarul Sectorului 2, i-aș înainta lui Nicușor Dan o adresă în care i-aș spune că este îndreptățit să solicite, pe Legea 544/2001 – privind accesul la informațiile de interes public – conținutul acestor autorizații pe care le cere și îi vor fi puse la dispoziție, în măsura în care nu sunt încălcate prevederile referitoare la datele cu caracter personal. Așa este legal, așa este civilizat. Nu există chestiunea asta de control…

Nicușor Dan crede că se află, din nou, pe cai mari. Dar, din punctul meu de vedere, este vorba despre un exces de putere, în afara limitei legale. Dacă aș fi Radu Mihaiu (n.red. – primarul Sectorului 2 al Capitalei), nu l-aș acuza de abuz în serviciu pe Nicușor Dan, dar m-aș duce deja în zona de hărțuire”, a declarat urbanistul Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.

Nicușor Dan nu are o componentă constructivă, doar distruge, nu pune nimic în loc”

Urbanistul Alexandru Pânișoară a mai explicat, în exclusivitate pentru Gândul, că se poate ajunge într-un scenariu de-a dreptul absurd, unul în care – dacă va fi anulat și Planul Urbanistic General al Capitalei – nu vor mai exista reglementări urbanistice în București.

Alexandru Pânișoară a atras atenția că PUZ Sector 2 a fost declarat ”legal” de o instanță de judecată – alte informații AICI -, însă în dosarul deschis de USR, chiar dacă au fost invocate aceleași motive, PUZ Sector 2 a fost suspendat. (detalii AICI).

Cunosc speța foarte bine, am și anticipat această soluție, fiindcă eu sunt parte în dosarul respectiv. Este un dosar de 3 ani de zile, început de USR. Au fost făcute tot felul de intervenții, de-a lungul timpul, fiind ciudat cum aceeași instanță respinge o situație de anulare a PUZ Sector 2, iar într-o altă situație, pentru aceleași motive, o admite.

Este foarte ciudat ce s-a întâmplat. Sunt două acțiuni separate care vizează PUZ Sector 2, cea făcută de USR, unde instanța s-a pronunțat deja și cea făcută de Ecopolis. Acolo, ce să vezi?, cu aceleași argumente – sunt aceleași, doar părțile poartă alte nume, dar sunt aceiași oameni în spate care au lucrat la chestiile astea –, nu a fost anulat PUZ-ul.

Din păcate, Nicușor Dan are alte preocupări, nu interesul bucureștenilor. Dacă va fi anulat și PUG-ul, sectoarele Capitalei rămân fără reglementări urbanistice, ceea ce este extrem de grav. Nicușor Dan nu s-a preocupat să implementeze aceste reglementări urbanistice, așa cum le vede el, mai bune, mai puțin bune. Dar, așa cum ne-a obișnuit, Nicușor Dan nu are o componentă constructivă, doar distruge, nu pune nimic în loc, blochează activități”, a declarat urbanistul Alexandru Pânișoară. (alte detalii AICI)


Citește și:

EXCLUSIV | Decizia instanței în procesul în care Nicușor Dan e acuzat de INCOMPATIBILITATE de ANI. Avocat: ”Conduce Primăria Generală abuziv!”

EXCLUSIV | Cine a depus oferte la licitația de 1 miliard $ pentru obuziere autopropulsate și cine pare că a făcut lucrarea!

EXCLUSIV | 20 de ani de „război” pentru averea uriașă! Fiul celebrului afacerist român continuă lupta cu mama vitregă: „Doresc rejudecarea dosarului!”

EXCLUSIV | Cum joacă Nicușor Dan ”la două capete” în fața instanțelor de judecată: ”E un CAL TROIAN în PMB al asociațiilor-prietene!”

SONDAJ DE OPINIE | Bucureștenii TAXEAZĂ activitatea lui Nicușor Dan: ”Proastă și foarte proastă, Capitala se îndreaptă într-o direcție greșită”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto