Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

Capitala se află, după suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) ale sectoarelor – și în contextul în care noul Plan Urbanistic General (PUG) se află abia în faza de analiză a unor studii de fundamentare – într-un blocaj urbanistic ale cărui repercusiuni sunt foarte grave.

De altfel, specialiștii în urbanism au tras, de nenumărate ori, semnale de alarmă în legătură cu acest blocaj, însă – cel puțin deocamdată – această ecuație cu foarte multe necunoscute rămâne fără răspuns clar.

  • Ponderea Bucureștiului în ceea ce privește locuințele nou livrate scade de 66,50% în 2020 la 57,40% în 2022, în timp ce Ilfovul crește de la 33,50% în 2020 la 42,60%.
  • Bucureștiul își diminuează contribuția la PIB-ul național: 2019- 37%, 2021 – 34,6%, 2022 – 29,8%.
  • Pierderea estimată pentru veniturile fiscale este de 3,45 miliarde de euro pentru perioada 2022 – 2026.
  • BREC lansează o nouă invitație la dialog către autorități pentru identificarea celor mai bune soluții de depășire a actualei situații.

Potrivit Bucharest Real Estate Club, blocajul administrativ și incertitudinea climatului urbanistic adâncesc pierderile pentru economia Bucureștiului pe multiple paliere: scăderea numărului de locuințe livrate în București, în detrimentul Ilfovului, precum și a taxelor colectate de autorități.

”Blocajul urbanistic are efecte clare”

De altfel, informațiile furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) se poate observa scăderea ponderii numărului de locuințe livrate în București în detrimentul celor livrate în Ilfov.

Astfel de la 66,5% în 2020, aceasta a scăzut consecutiv la 60,60% în 2021 ajungând la 57,40% în 2022, în timp ce ponderea județului Ilfov a crescut.

LOCUINȚE FINALIZATE ÎN BUCUREȘTI & ILFOV, 2020 – 2022 (SURSA – INS)
AN NR DE LOCUINȚE NOU LIVRATE BUCUREȘTI ILFOV
2020 20783 66.50% 33.50%
2021 22010 60.60% 39.40%
2022 21328 57.40% 42.60%

”Blocajul urbanistic are efecte clare în ceea ce privește accesibilitatea noilor locuințe din București. Crește ponderea livrărilor din zonele limitrofe, acest fapt având un impact direct asupra creșterii valorilor de trafic și a poluării din Capitală, unde oamenii vin să lucreze, să își aducă copiii la școală sau pentru activități sociale”, spune Despina Ponomarenco, Președinte BREC.

Contribuția Bucureștiului la PIB-ul național a scăzut de la 37% în 2019 la 34,6% în 2021 și până la 29,8% în 2022, nivel similar cu cel din 2010

Potrivit situațiilor financiare depuse la ANAF – de companiile active în industria de construcții și imobiliare -, precum și statisticilor INS consultate de analiștii BREC, contribuția Bucureștiului la PIB-ul național a scăzut de la 37% în 2019 la 34,6% în 2021 și până la 29,8% în 2022, nivel similar cu cel din 2010, din plină criză financiară.

Estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 3,45 miliarde de euro pentru perioada 2022-2026, în timp ce pierderea din valoarea adăugată în economie pentru aceeași perioadă este de 10,4 miliarde de Euro.

”În contextul creșterii importanței strategice a zonei CEE, Bucureștiul pierde investiții majore din cauza incertitudinii și a lipsei predictibilității în materie de reglementare urbanistică. Capitala României este în competiție cu alte capitale din zona CEE, nu cu orașe secundare din țară, astfel că pierderile sunt pentru economia românească”, explică Despina Ponomarenco, Președinte BREC.

Asociația Bucharest Real Estate Club (BREC), care reprezintă întreaga industrie de real estate – mari dezvoltatori, companii de construcții, arhitectură, project management, consultanță sau avocatură din real-estate – rămâne deschisă dialogului cu autoritățile pentru identificarea celor mai bune soluții astfel încât Bucureștiul să reintre într-un cadru de normalitate.


Citește și:

EXCLUSIV | Nicușor Dan vrea să întoarcă Bucureștiul în anii ’50! Avocat: ”Conduce ofensiva proprietății publice împotriva proprietății private”

EXCLUSIV | Înfrângere usturătoare! Nicușor Dan, obligat de Tribunalul București să emită certificat de urbanism în cazul ”PUZ Primăverii 1”!

Alexandru Petrescu, după reducerea bugetului pentru consolidare antiseismică: ”Administrația Nicușor Dan, monument de INCOMPETENȚĂ și nepăsare”

Alexandru Petrescu, mesaj pentru Clotilde Armand: ”Amendează-te singură, n-ai luat măsuri pentru a nu perturba pietonala lui Nicușor Dan”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto