Prima pagină » Actualitate » Schimbări în Codul Rutier. Mașinile noi vor fi dotate cu o ”cutie neagră”, asemănătoare celor din avioane

Schimbări în Codul Rutier. Mașinile noi vor fi dotate cu o ”cutie neagră”, asemănătoare celor din avioane

Schimbări în Codul Rutier. Mașinile noi vor fi dotate cu o ”cutie neagră”, asemănătoare celor din avioane

Noul an aduce din nou schimbări în Codul Rutier, dar și noi regulamente impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește fabricarea mașinilor. 

Așadar, începând cu luna mai a acestui an, regulamentul auto impune ca toate mașinile noi să fie dotate cu o ”cutie neagră”, la fel ca în cazul avioanelor. Ea ar trebui să capteze tot felul de informații, viteza, turația motorului, unghiul de virare și activarea airbag-ului, toate fiind bazate pe datele furnizate de GPS în cazul unui impact major. Dispozitivul va fi atașat sub scaunul șoferului și are un microcip. Această nouă dotare ar putea duce la creșterea prețului mașinilor.

Totodată, Uniunea Europeană pregăteşte un proces de modernizare, iar permisele auto ar putea fi digitale. Noile schimbări vizează introducerea unor întrebări referitoare la identificarea riscurilor în trafic și la sistemele automate care contribuie la o conducere mai sigură.

Schimbări în Codul Rutier

De asemenea, anul 2024 vine cu schimbări majore în Codul Rutier. De la 1 ianuarie, punctul de amendă a fost majorat de la 145 de lei la 165 de lei. Astfel, pentru nerespectarea priorității acordate pietonilor sau bicicliștilor, amenzile ajung până la 825 de lei. Pentru depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/h amenzile pot ajunge până la 3.300 de lei, iar pentru parcarea neregulamentară până la 500 de lei.

S-a modificat inclusiv modul de calcul a contravențiilor. Clasa I încadrează două sau trei puncte, Clasa II patru sau cinci, Clasa III de la şase la opt puncte, iar Clasa IV de la nouă la 20 de puncte de amendă. Clasa V este aplicabilă doar persoanelor juridice şi vizează un cumul de puncte de la 21 la 100.

Plătești amendă dacă nu ai permisul de conducere în original la tine?

Nu de puține ori, șoferii circulă pe drumurile publice cu o copie xerox a permisului de conducere, a cărții de identitate sau a certificatului de înmatriculare.

Însă, acest lucru nu este legal. Potrivit legii, conducătorii auto trebuie să aibă la ei aceste acte în original. „Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, conform ART. 35 (2), din legea 195/2002.

Ce document poți prezenta în copie

Singura excepție de la ”regulă” fiind reprezentată de asigurarea RCA, care poate fi înmânată ori în format electronic ori sub formă de copie xerox).

Conducătorii auto care nu au la ei permisul de conducere se pot alege cu 6-8 puncte amendă. Asta înseamnă că șoferii vor fi nevoiți să plătească o amendă care începe de la 990 de lei și care poate ajunge la 1.320 de lei.

”Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, potrivit Art. 101 (18), din legea circulației.

De asemenea, șoferii riscă să se aleagă cu aceeași amendă dacă înmânează polițistului o copie a permisului de conducere, a talonului sau a cărții de identitate.

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
VIDEO Cum decurge un exercițiu de pregătire pentru atacurile urșilor în Japonia
Cancan.ro
Felix Baumgartner, dovada supremă de iubire. Ce i-a lăsat moștenire Mihaelei Rădulescu
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
Un mecanic dezvăluie care e cea mai fiabilă marcă de mașini din lume. „Dacă toți ar conduce-o, aș da faliment”
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Antena 3
Preşedintele Nicuşor Dan, prima vizită externă alături de Mirabela Grădinaru şi cei doi copii: Sunt emoţii. Multe emoţii
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Contre între DNA și Anastasiu în dosarul mitei la ANAF. Care este diferenţa dintre martor și martor denunțător
StirileKanalD
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
KanalD
Incendiu puternic lângă plaja Modern din Constanța! Un bărbat a suferit arsuri și două mașini au ars în totalitate
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
MAMIFERELE au evoluat în FURNICARI de 12 ori de când au dispărut dinozaurii
Capital.ro
Condusul interzis pentru șoferii pensionari. Se va face voluntar. Statul îi trimite la autobuz
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
A1
Fratele lui Radu Vâlcan și iubita lui se căsătoresc astăzi. Primele imagini cu Cristian Vâlcan și Izabela în rochie de mireasă
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Mihaela Rădulescu, partenera de viață a lui Felix Baumgartner, are un tatuaj cu motto-ul sportivului! Ce reprezintă acesta?
RadioImpuls
Unde a dispărut festivalul SAGA? Ediția din 2025, un mister total. Reprezentanții sunt de negăsit după controversele de anul trecut
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Câți pași trebuie să facem pe zi pentru o sănătate bună?