Cătălin Cherecheș, o nouă tentativă de tergiversare a extrădării în România. Ce argumente aduce în fața instanței din Germania

Cătălin Cherecheș, o nouă tentativă de tergiversare a extrădării în România. Ce argumente aduce în fața instanței din Germania

Fostul edil Cătălin Cherecheș a recurs recent la o nouă strategie pentru a împiedica extrădarea sa în România. Surse judiciare afirmă că acesta a depus un memoriu la Parchetul  General din Munchen prin care acuză faptul că judecătoarea din România era incompatibilă când l-a condamnat la închisoare. Cătălin Cherecheș a depus și documente anexa la acest memoriu, astfel că judecarea extrădării va fi amânată cel puțin pentru două săptămâni.

Un argument similar a fost folosit de Cătălin Cherecheș, în 19 noiembrie, pe când era încă primar în Baia Mare, când încerca, cu câteva zile înainte de termenul de pronunțare a condamnării, să strămute dosarul la o altă instanță egală în grad, după cum arătau documentele apărării, consultate de Gândul. Atunci era a doua tentativă, după cea din septembrie de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a edilului-șef din Maramureș de a muta procesul de la Curtea de Apel Cluj, unde din completul format pentru a da o soluție în dosarul său face parte și judecătoarea a cărei mamă ar fi negociat cu soacra lui Cherecheș, a colaborat la flagrant și a fost martor și denunțător în cazul dosarului de corupție.

Cătălin Cherecheș încearcă a doua oară să schimbe completul de judecată de la Cluj, după ce soacra acestuia „a picat” în flagrantul realizat de Direcția Națională Anticorupție și este acuzată de cumpărare de influență și dare de mită. Totul se întâmpla cu doar câteva zile înainte de termenul stabilit pentru pronunțarea, din 24 noiembrie, în dosarul aflat în apel al primarului care a primit o condamnare la fond 5 ani cu executare, aceasta urmând să fie decisă inclusiv de judecătoarea care a denunțat fapta soacrei lui Cherecheș, conform datelor din dosar.

Apărarea voia să mute instanța și pentru că judecătoarea Georgiana Rodica Farcaş Hîngan a rămas în complet după ce, în 9 noiembrie, colegii acesteia i-au respins cererea de abținere. Cătălin Cherecheș a încercat mutarea dosarului și printr-o acțiune înregistrată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în 26 septembrie, acțiune respinsă, cu majoritate, ca nefondată, de judecătorii supremi.

Decizie în așteptare

Acest complet, din care a făcut partea judecătoarea Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, a pronunțat, pe 24 noiembrie, condamnarea lui Cătălin Cherecheș. El a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Fostul edil a reușit să fugă din țară, iar pe 24 noiembrie, pe numele persoanei Cătălin Cherecheș a fost emis un mandat european de arestare.

Pe 28 noiembrie e fost identificat în Germania, unde se află în prezent în arest, până la decizia finală a instanței privind cererea de extrădare a autorităților române.

Cătălin Cherecheș se află arestat în penitenciarul din Munchen. Condițiile în care ar fi încarcerat în țară, dacă va fi extrădat, Cătălin Cherecheș – condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, fugit în Germania, unde se află în arest – se conformează normelor cerințelor europene privind condițiile de cazare, susține conducerea Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) în scrisoarea -consultată de Gândul, care a fost transmisă instanței germane chemate să decidă dacă fostul primar din Baia Mare va executa sau nu pedeapsa în țară.

Citiți și:

Garanțiile ANP pentru autoritățile din Germania: Cătălin Cherecheș ar fi încarcerat singur într-un spațiu de 7,9 mp, cu 8 ore pe zi în afara camerei

VIDEO | Când va fi adus în țară Cătălin Chercheș? Alina Gorghiu: „Fugarii sunt o prioritate pentru statul român. Justiția se va face până la capăt”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Anunț pentru românii ce folosesc numerar. Băncile au pus LIMITĂ
Cât câștigă Denise Rifai. Vedeta, incomodată de Dani Oțil și Răzvan Simion
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×