Obiceiul alimentar care îți poate afecta GRAV sănătatea / Medic: „Mai nou, o mulțime de oameni recomandă această dietă, dar ea este foarte proastă”

Obiceiul alimentar care îți poate afecta GRAV sănătatea / Medic: „Mai nou, o mulțime de oameni recomandă această dietă, dar ea este foarte proastă”
Publicat: 30/01/2024, 15:49
Actualizat: 30/01/2024, 15:50

Specialiștii afirmă că există o legătură strânsă între obiceiurile alimentare și sănătatea inimii. Conform cardiologilor, unul dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile de inimă este acumularea de placă – leziune în pereții vaselor de sânge – în artere.

Este cunoscut faptul că placa îți poate deteriora dinții. Dar știați că placa îți poate afecta și inima? Unul dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile de inimă este acumularea plăcii în artere. Deoarece acest tip de acumulare de placă are loc în interiorul corpului, nu este ceva ce putem vedea că se întâmplă doar prin inspectarea corpului nostru sau privind în oglindă. De aceea, este important să știți exact ce cauzează acumularea plăcii și cum să o evitați.

După cum probabil știți, există o legătură puternică între obiceiurile alimentare și sănătatea inimii, inclusiv acumularea plăcii. Deși este posibil să se cunoască faptul că alimentele bogate în nutrienți sunt bune pentru sănătatea inimii și alimentele ultraprocesate nu sunt, există un mod de a mânca pe care mulți oameni îl au pentru a avea o viață sănătoasă, dar care poate provoca de fapt mai mult rău decât bine.

Ce este acumularea de plăci și cum afectează inima?

„Acumularea de plăci, sau ateroscleroza, este procesul care duce la blocarea arterelor coronare care alimentează mușchiul inimii. Aceasta se mai numește și boală coronariană. Este cauzată de acumularea de colesterol și de celule inflamatorii în interiorul vaselor de sânge”, explică dr. Ali Haider, MD, cardiolog intervențional la NewYork-Presbyterian Queens, citat de Yahoo News.

Pe lângă factorii de risc cum ar fi genetica sau vârsta, mai sunt și alții care pot duce la acumularea plăcii, spune Dr. Haider.

El spune că alți factori de risc care duc la acumularea plăcii includ nivelurile crescute de colesterol, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, fumatul sau dieta nesănătoasă.

Medicii nu caută în mod obișnuit prezența acumulării de placă la pacienți, spune dr. Haider, explicând că, în primul rând, se pune accent pe gestionarea factorilor de risc pentru a preveni acumularea. Cu toate acestea, el afirmă că există unele teste pe care medicii le pot face pentru a identifica prezența plăcii.

În timp ce astfel de teste pot fi benefice, dr. Haider subliniază că, de obicei, accentul se pune pe gestionarea factorilor de risc pentru a preveni acumularea de placă, care include parțial modul în care mâncăm.

Obiceiul alimentar care poate provoca acumularea plăcii

Dacă doriți să mâncați astfel încât să vă protejați sănătatea inimii, dr. Haider spune că o greșeală majoră pe care o fac mulți oameni este să urmeze dieta ketogenică.

„Mai nou, există o mulțime de oameni care promovează o dietă keto bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați. În ciuda a ceea ce oamenii ar putea auzi acolo, o dietă bogată în grăsimi saturate este una dintre cele mai proaste diete atunci când vine vorba de acumularea plăcii”, explică el.

Dr. Haider spune că, deși dieta ketogenică îi poate ajuta pe unii oameni să slăbească, nu este un plan alimentar bun pentru sănătatea inimii. Acest lucru se datorează faptului că o dietă bogată în grăsimi saturate este legată de creșterea colesterolului LDL, care poate duce apoi la acumularea plăcii în artere.

De aceea, medicul recomandă dieta mediteraneană. S-a demonstrat științific în mod repetat că acest plan alimentar este benefic pentru sănătatea inimii

Trei pași pentru a evita acumularea plăcii

Medicul recomandă următoarele lucruri: verificați regulat tensiunea arterială, nivelul zahărului din sânge și al colesterolului din sânge și discutați cu un specialist, dacă e nevoie.

Trăiți un stil de viață sănătos: nu fumați, mâncați o dietă bogată în nutrienți și faceți exerciții fizice în mod regulat.

În plus, consultați un cardiolog, dacă există antecedente de boli de inimă în familia dumneavoastră.

Cu aceste trei reguli, veți preveni acumularea plăcii în artere și vă veți menține inima sănătoasă.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×