The Hill: Statele Unite ar trebui să recurgă la PREVENIREA conflictelor militare, mai degrabă decât să aplice metoda disuasiunii

The Hill: Statele Unite ar trebui să recurgă la PREVENIREA conflictelor militare, mai degrabă decât să aplice metoda disuasiunii
Publicat: 06/02/2024, 07:30

Statele Unite ar trebui să aplice cu predilecție metoda prevenirii conflictelor militare la nivel mondial, limitând abordarea strategică bazată pe disuasiune nucleară și optând pentru proiectarea puterii și a influenței în sensul menținerii stabilității, recomandă publicația The Hill.

”În contextul în care URSS și apoi China și-au dezvoltat propriile arme atomice și termonucleare, disuasiunea însemna menținerea capabilităților nucleare suficiente pentru distrugerea agresorului după absorbirea primului atac inamic. (…) Pe măsură ce Războiul Rece a evoluat, iar forțele nucleare și cele convenționale au devenit mai letale, disuasiunea nucleară a fost extinsă conceptual și strategic la forme de a descuraja războaie de amploare mai mică, inclusiv cele insurgente. (…) Acest lucru a funcționat între SUA și Uniunea Sovietică, dar nu a împiedicat China să intervină în Coreea în noiembrie 1950. În contextul în care Războiul Rece s-a încheiat de mult timp, disuasiunea a rămas un concept moștenit. În mod categoric, în secolul 21, metoda disuasiunii a devenit foarte costisitoare și generalizată. Esența strategiei este a descuraja. Dar a descuraja ce? Iar singurul instrument eficient este de tip militar”, argumentează Harlan Ullman, expert la Institutul Consiliul Atlantic, într-un editorial difuzat în publicația The Hill.

Autorul constată că nu au putut fi împiedicate intervențiile sovietică și occidentală în Afganistan și nici războiul din Irak, iar Rusia nu a fost descurajată să intervină în Georgia și Ucraina. De asemenea, China amenință constant Taiwanul și revendică zone din Mările Chinei de Sud și de Est. Iar militanții huthi și grupurile islamiste nu au fost oprite să comită atacuri în Orientul Mijlociu.

”O concluzie ar trebui să fie evidentă. Folosirea metodei disuasiunii ar trebui ținută sub control, întrucât din multe puncte de vedere nu mai este relevantă, fiind dependentă prea mult de capabilitățile militare. Sigur că, la nivel strategic, disuasiunea nucleară funcționează”, subliniază editorialistul Harlan Ullman.

Liderii Statelor Unite, Chinei și Rusiei sunt de acord că nu trebuie să se ajungă la un război nuclear, întrucât nu poate fi câștigat de nimeni.

”În acest context, este necesar un concept mai adecvat nivelurilor substrategice de război și violență, un concept care să meargă dincolo de capabilitățile militare și de amenințarea cu folosirea forței armate. (…) Funcțiile ar trebui înlocuite cu eforturi de prevenire a conflictelor, de limitare și oprire a acestora. Conceptul de prevenire este mult mai amplu decât disuasiunea sau descurajarea militară. Constituie o nouă conceptualizare a gândirii strategice și a planificării, (…) extinzând folosirea tuturor instrumentelor de proiectare a puterii și influenței dincolo de forța militară. (…) Acest lucru nu înseamnă că forța militară nu va continua să joace un rol vital, prin negarea abilității de a comite atacuri și prin amenințările cu sancțiunea distrugerii”, subliniază editorialistul.

Administrația Joe Biden a introdus deja conceptul ”descurajării militare integrate”, constând într-o ”abordare guvernamentală completă”. Harlan Ullman propune ”actualizarea conceptelor strategice”, cu obiectivul ”prevenirii” conflictelor, nu doar al descurajării militare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Armament din Ucraina, depistat într-un vehicul care a tranzitat ROMÂNIA în drumul spre Rusia /Suspiciuni privind pregătirea unui atac

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A murit un mare CAMPION mondial al României. Era o legendă în lumea întreagă
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×