Prima pagină » Război în Ucraina » RĂZBOI în Ucraina, ziua 735: UE ia în considerare folosirea profiturilor din activele rusești înghețate pentru armata ucraineană

RĂZBOI în Ucraina, ziua 735: UE ia în considerare folosirea profiturilor din activele rusești înghețate pentru armata ucraineană

RĂZBOI în Ucraina, ziua 735: UE ia în considerare folosirea profiturilor din activele rusești înghețate pentru armata ucraineană
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 28 februarie 2024, în ziua cu numărul 735. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

UPDATE 2: China anunță că va trimite un emisar în Rusia, Ucraina și UE pentru a căuta soluții la „criza ucraineană”

Trimisul chinez pentru Eurasia, Li Hui, va vizita săptămâna aceasta Rusia, Ucraina și sediul UE pentru discuții privind războiul de doi ani dintre Moscova și Kiev, potrivit agenției de presă Agence France-Presse (AFP).

Călătoria va reprezenta „a doua rundă de diplomație de navetă privind căutarea unei soluții politice la criza ucraineană”, a declarat Ministerul chinez de Externe, adăugând că Li va merge și în Franța, Germania și Polonia, potrivit The Guardian.

Li a vizitat regiunea anul trecut ca parte a eforturilor de mediere a conflictului, purtând discuții la Moscova, Kiev și în mai multe capitale europene. China transmite că este o „parte neutră” în războiul dintre Rusia și Ucraina, dar a fost criticată pentru că a refuzat să condamne Moscova pentru invazia din februarie 2022.

Anul trecut, Beijingul a publicat un document în care cerea o „soluționare politică” a conflictului, despre care țările occidentale au spus că ar putea permite Rusiei să păstreze o mare parte din teritoriul pe care l-a confiscat în Ucraina.

China a transmis miercuri că „cel mai urgent lucru în acest moment este să restabilească pacea”. „În ultimii doi ani, nu am renunțat niciodată la eforturile noastre de a promova pacea și nu am încetat niciodată să promovăm discuțiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unui briefing.

„Tot ceea ce am făcut duce la un singur obiectiv, care este acela de a construi un consens pentru a pune capăt războiului și de a deschide calea pentru discuții de pace”, a spus ea.

„Vom continua să ne jucăm rolul nostru unic, să desfășurăm diplomația de navetă, să construim un consens între toate părțile și să contribuim cu înțelepciunea chineză pentru a promova o soluționare politică a crizei ucrainene”, a spus Mao.

China și Rusia au intensificat în ultimii ani cooperarea economică și contactele diplomatice, iar parteneriatul lor strategic a devenit mai strâns de la invazia din Ucraina.

Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin au declarat anul trecut, în timpul unui summit la Moscova, că legăturile „intră într-o nouă eră”. Iar săptămâna aceasta, în Rusia, viceministrul chinez de externe Sun Weidong a declarat că relațiile „se află în cea mai bună perioadă din istorie”.

Potrivit AFP, analiștii spun că China deține avantajul în relația cu Rusia și că influența sa crește pe măsură ce izolarea internațională a Moscovei se adâncește.

UPDATE 1: UE ia în considerare folosirea profiturilor din activele rusești înghețate pentru armata ucraineană

UE ar trebui să ia în considerare utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru a cumpăra materiale militare pentru Ucraina, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează agenția de presă Reuters.

„Este timpul să începem o conversație despre utilizarea profiturilor excepționale din activele rusești înghețate pentru a cumpăra în comun echipamente militare pentru Ucraina”, a declarat ea în Parlamentul European, într-un discurs în care a îndemnat UE să facă mai mult în ceea ce privește politica de apărare.

„Nu ar putea exista un simbol mai puternic și o utilizare mai bună a acestor bani decât să facă din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur pentru a trăi, a adăugat von der Leyen.

Casa Albă reacționează după declarațiile lui Macron: „SUA nu vor trimite trupe în Ucraina”

După ce președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că „nimic nu trebuie exclus” în ceea ce privește desfășurarea trupelor occidentale în Ucraina, Statele Unite, alături de Germania și Marea Britanie, au reiterat că nu vor trimite trupe terestre pe frontul din Ucraina.

Macron, a cărui declarație a fost contrazisă de aliați, a subliniat că nu există un consens cu privire la această chestiune, iar Kremlinul a avertizat că desfășurarea trupelor NATO în Ucraina ar putea duce la un conflict direct.

Președintele american Joe Biden a subliniat că SUA nu vor trimite trupe pentru a lupta în Ucraina, ci vor continua să furnizeze asistență militară pentru apărarea țării.

Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat că nicio țară europeană sau membru NATO nu va trimite trupe în Ucraina, iar premierul britanic Rishi Sunak a afirmat că Marea Britanie nu are planuri de desfășurare militară pe scară largă în această țară.

În plus, Italia și alte state europene au respins ideea de a trimite trupe în Ucraina, subliniind că sprijinul lor se concentrează pe alte forme de ajutor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat sugestia lui Macron drept „foarte importantă”, subliniind că desfășurarea trupelor NATO ar putea conduce inevitabil la un conflict direct.

Citește și

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
Gwyneth Paltrow, fosta soție a solistului Coldplay, „purtător de cuvânt temporar” Astronomer, în urma scandalului cu CEO-ul companiei
Cancan.ro
Câți bani a dat Mirabela Grădinaru pe ținuta purtată în Austria? Iubita lui Niculor Dan a fost lăudată pentru apariție
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
O „navă extraterestră ostilă” se apropie de Pământ. Ce spun cercetătorii despre obiectul interstelar controversat
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Cum a reacționat un britanic după ce a mâncat ciorbă de fasole în Brașov: „Se servește într-o pâine ridicolă”. Video
Wowbiz
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Antena 3
Preşedintele Nicuşor Dan, prima vizită externă alături de Mirabela Grădinaru şi cei doi copii: Sunt emoţii. Multe emoţii
Digi24
Kim Jong Un anunță că țara sa va înfrânge Statele Unite: „Vom deveni învingători onorabili”
Cancan.ro
Felix Baumgartner, dovada supremă de iubire. Ce i-a lăsat moștenire Mihaelei Rădulescu
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Capitala şi 5 judeţe intră de la ora 10.00 sub cod roşu de caniculă. Căldură extremă în jumătate de ţară
StirileKanalD
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
KanalD
Un bărbat a murit carbonizat în propria locuință, în Galați. Cum s-a produs tragedia
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
Istoria WRESTLINGULUI. Cea mai veche și mai simplă formă de luptă recreativă a omenirii
Capital.ro
Zi de doliu! S-a stins cel mai îndrăgit actor. Toată lumea l-a iubit: ”Avea o inimă uriașă”
Evz.ro
Friptura, extrem de periculoasă. Avertismentul medicilor
A1
Cât costă rochia purtată de Mirabela Grădinaru la prima vizită oficială în Austria. Partenera lui Nicușor a furat toate privirile
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Oana Zăvoranu și soțul ei, Alex Ashraf, în doliu! Ce au postat cei doi, pe rețelele de socializare?
RadioImpuls
Ce ținute a purtat Mirabela Grădinaru în Austria? Partenera de viață a președintelui Nicușor Dan a întors toate privirile
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Inginerii investighează un pericol mai puțin cunoscut al aselenizărilor