Camera Reprezentanților din SUA adoptă finanțare pe termen scurt pentru evitarea BLOCAJULUI instituțional

Camera Reprezentanților din SUA adoptă finanțare pe termen scurt pentru evitarea BLOCAJULUI instituțional
Publicat: 29/02/2024, 22:09

Camera Reprezentanților a aprobat, joi seară, un proiect de finanțare pe termen scurt a agențiilor guvernamentale din SUA, în eforturile de evitare a unui blocaj instituțional, dar situația va fi în continuare dificilă, pe fondul disensiunilor dintre congresmenii democrați și cei republicani.

Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Reprezentanților cu un raport de voturi de 320 la 99, iar finanțarea este prelungită pentru anumite instituții până pe 8 martie, iar pentru altele până pe 22 martie, conform publicației The Hill.

Însă eforturile s-ar putea lovi de blocaje în privința fondurilor destinate Pentagonului și Departamentului pentru Securitate Internă.

”În mod clar, anumite planuri bugetare ar putea fi dificile și problematice (…)”, afirmă congresmanul democrat Pete Aguilar.

Pe termen scurt, rezoluția adoptată joi permite funcționarea instituțiilor guvernamentale și reprezintă o mică victorie pentru Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților.

Dar în favoarea proiectului au votat doar 113 republicani, comparativ cu 207 democrați.

”Nu facem altceva decât să acordăm mai mult timp pentru a cheltui bani pe care nu îi avem”, a comentat congresmanul republican Chip Roy.

Fondurile pentru construcții militare, dezvoltarea resurselor de apă, Administrația Alimentelor și Medicamentelor, Departamentul Agriculturii, Departamentul Comerțului, al Justiției, Energiei, Afacerilor Interne și Transporturilor au fost prelungite până pe 8 martie. Iar finanțarea serviciilor financiare, a agențiilor guvernamentale generale, a puterii legislative, a Pentagonului și Departamentului pentru Securitate Internă a fost prelungită până pe 22 martie.

Senatorul Chuck Schumer, liderul grupului majoritar democrat, a exprimat speranța că proiectul va fi adoptat cât mai rapid și de Senat.

Dispute majore între Administrația Biden și opoziția republicană

Disputele dintre republicani și democrați au împiedicat adoptarea bugetului SUA pe anul fiscal 2024. Republicanii contestă programele economice și sociale ale Administrației Joe Biden, cerând reducerea cheltuielilor, în contextul deficitului bugetar și al datoriei suverane imense a Statelor Unite.

De asemenea, unii congresmeni republicani blochează adoptarea de către Camera Reprezentanților a unui proiect de 95,34 de miliarde de dolari privind asistența acordată în străinătate. Proiectul conține 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia militară rusă, 14 miliarde de dolari pentru Israel, în contextul războiului cu grupul Hamas, și 4,83 miliarde de dolari pentru parteneri din zona Asia-Pacific, inclusiv pentru Taiwan, în scopul descurajării Chinei. De asemenea, sunt prevăzute 9,15 miliarde de dolari pentru asistență umanitară destinată civililor palestinieni din Fâșia Gaza și Cisiordania, refugiaților din Ucraina și din alte zone afectate de conflicte militare.

Liderii opoziției republicane cer Administrației Biden să prezinte proiecte clare de combatere a imigrației la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

În cadrul eforturilor de ajungere la un acord, președintele Joe Biden s-a întâlnit marți, la Casa Albă, cu Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, un politician republican, cu liderul grupului majoritar democrat din Senat, Chuck Schumer, cu Hakeem Jeffries, liderul grupului democrat din Camera Reprezentanților, și cu Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senat.

”Trebuie să finanțăm instituțiile guvernamentale, este o problemă importantă, încercăm să găsim soluții, cred că putem reuși. În privința Ucrainei, necesitățile sunt urgente, sperăm să putem discuta despre acest lucru. Consecințele lipsei de acțiuni se resimt în mod grav, zilnic, în Ucraina. Partenerii din cadrul G7 sunt foarte îngrijorați. Trebuie să ne ocupăm și de pachetul de asistență pentru Israel, care conține și asistență umanitară pentru zona palestiniană, ceea ce cred că este important”, a afirmat Biden.

Foto: Profimedia

Citește și:

Biden a discutat cu liderii Egiptului și Qatarului despre ”incidentul tragic” din Gaza și despre eforturile pentru un ARMISTIȚIU

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Aterizare fără roțile din față pentru un avion Boeing 767! VIDEO de necrezut