RĂZBOI Israel-Hamas: Israelul, acuzat de utilizarea inteligenţei artificiale în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza. Șeful ONU: „Sunt profund tulburat”

RĂZBOI Israel-Hamas: Israelul, acuzat de utilizarea inteligenţei artificiale în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza. Șeful ONU: „Sunt profund tulburat”
Antonio Guterres – secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU)
Publicat: 06/04/2024, 11:05
Actualizat: 06/04/2024, 16:32
17:48

Armata israeliană anunţă că a recuperat cadavrul unui ostatic în Gaza

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că a recuperat în timpul nopţii cadavrul unui ostatic din Khan Yunis (în sudul Fâşiei Gaza), ucis – potrivit acesteia – în captivitate, transmite AFP.

Elad Katzir, care avea 47 de ani în momentul răpirii sale la 7 octombrie 2023 din kibuţul Nir Oz, „conform serviciilor de informaţii, a fost ucis în captivitate de organizaţia teroristă Jihad Islamic”, se arată într-un comunicat al armatei.

Mama lui, Hanna, luată şi ea ostatică, a fost eliberată pe 24 noiembrie ca parte a singurului armistiţiu în şase luni de război dintre Israel şi Hamas. Tatăl său, Avraham, a fost ucis în ziua atacului de către mişcarea islamistă palestiniană asupra kibuţului.

Cadavrul lui Elad Katzir a fost repatriat în Israel, unde a fost identificat oficial, a declarat armata, care a transmis „cele mai profunde condoleanţe familiei”, potrivit Agerpres.

„Misiunea noastră este să găsim şi să aducem acasă ostaticii”, a adăugat armata israeliană.

16:30

Ministerul Sănătăţii din Hamas anunţă un nou bilanţ de 33.137 de morţi

Ministerul Sănătăţii din Hamas a anunţat sâmbătă un nou bilanţ de 33.137 de morţi în Fâşia Gaza de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană, la 7 octombrie, potrivit News.ro.

În decurs de 24 de ore, au fost înregistrate alte 46 de decese, potrivit unui comunicat al ministerului, care precizează că 75.815 persoane au fost rănite în cele aproape şase luni de război.

10:39

Liban: Şase luptători ucişi în raiduri israeliene

Hezbollah-ul libanez şi aliatul său, mişcarea Amal, au anunţat moartea a şase dintre membrii lor vineri, în urma bombardamentelor israeliene din sudul Libanului, în apropierea graniţei cu Israelul, transmite AFP.

De la atacul Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, au existat schimburi zilnice de focuri la graniţa israeliano-libaneză între armata israeliană şi Hezbollah, care afirmă că sprijină mişcarea islamistă palestiniană în războiul său împotriva Israelului din Fâşia Gaza, conform Agerpres.

Hezbollah vizează poziţii şi obiective militare israeliene din apropierea graniţei. Israelul răspunde cu bombardamente pe teritoriul libanez, în principal în sud şi în special prin atacuri direcţionate împotriva oficialilor Hezbollah şi Hamas.

Vineri, Hezbollah a anunţat moartea a trei dintre luptătorii săi în bombardamentele israeliene, fără a oferi mai multe detalii. În acelaşi timp, a revendicat responsabilitatea pentru nouă noi atacuri împotriva poziţiilor armatei israeliene din nord.

Mişcarea Amal, condusă de preşedintele Parlamentului, Nabih Berri, a susţinut că trei dintre membrii săi au fost ucişi.

Potrivit agenţiei naţionale de ştiri libaneze (ANI), trei persoane au fost ucise într-o lovitură israeliană asupra unui centru Amal din Jdeidet Marjayun, în sudul Libanului, la aproximativ zece kilometri de graniţă, precum şi alte două într-o lovitură similară în oraşul de graniţă din Aita el-Shaab.

Israelul, acuzat de utilizarea inteligenţei artificiale în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza

Două instituţii de presă israeliene acuză guvernul israelian că foloseşte inteligenţa artificială (IA) pentru a identifica şi a lovi ţinte în Fâşia Gaza, provocând un număr foarte mare de victime civile, acuzaţii care au provocat vineri o reacţie puternică din partea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, transmite AFP.

„Sunt profund tulburat de informaţiile conform cărora campania de bombardare a armatei israeliene include inteligenţa artificială ca instrument de identificare a ţintelor, în special în zonele rezidenţiale dens populate, ceea ce duce la un număr mare de victime civile”, a declarat pentru presă Antonio Guterres.”Nicio parte a deciziilor de viaţă sau de moarte care au impact asupra unor familii întregi nu ar trebui să fie delegată calculului rece al algoritmilor”.

Investigaţia publicată de +972 Magazine şi Local Call descrie un program al armatei israeliene numit „Lavender”, care foloseşte IA pentru a identifica ţinte în Fâşia Gaza, cu o anumită marjă de eroare.

Potrivit acestor mass-media independente, care se bazează pe şase „ofiţeri de informaţii israelieni”, programul „a jucat un rol central” în primele săptămâni ale bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza. Potrivit acestora, armata a tratat producţiile maşinii de inteligenţă artificială „ca şi cum ar fi o decizie umană”.

Potrivit a două din sursele citate, armata a mai decis că pentru fiecare membru „junior” al Hamas depistat de „Lavanda”, era „permis” să se ucidă, ca victime colaterale, între 15 şi 20 de civili. Raportul a crescut la o sută de civili pentru un comandant al mişcării islamiste palestiniene, notează Agerpres.

„Contrar acuzaţiilor, armata israeliană nu foloseşte un sistem de inteligenţă artificială pentru a identifica operatori terorişti sau pentru a încerca să prezică care persoană este terorist”, a răspuns vineri armata israeliană la întrebările AFP, recunoscând doar existenţa unei „baze de date” .

Antonio Guterres: „IA ar trebui folosită ca o forţă a binelui, în beneficiul lumii, şi nu să contribuie la război”

Potrivit celui mai recent bilanţ dat publicităţii vineri de Ministerul Sănătăţii al Hamas, campania intensă de bombardare asupra Fâşiei Gaza şi ofensiva terestră a armatei israeliene au provocat moartea a 33.091 de palestinieni, majoritatea civili.

„IA ar trebui folosită ca o forţă a binelui, în beneficiul lumii, şi nu să contribuie la război la un nivel industrial, estompând responsabilitatea”, a insistat Antonio Guterres.

Israelul nu face un secret din faptul că lucrează la instrumente IA în cadrul armatei. Armata israeliană a vorbit despre faptul că a purtat „primul război IA” timp de 11 zile în mai 2021 în Fâşia Gaza. Şeful statului major de la acea vreme, Aviv Kochavi, a declarat anul trecut pentru site-ul de ştiri israelian Ynet că IA a făcut posibilă generarea a „o sută de noi ţinte în fiecare zi”, comparativ cu „50” pe an în Fâşia Gaza „în trecut”.

Potrivit unui blog de pe site-ul web al armatei israeliene, peste 12.000 de ţinte au fost apoi identificate în 27 de zile, datorită unei tehnologii numite Gospel. Potrivit unui oficial anonim, acest instrument a selectat ţinte „pentru atacuri precise asupra infrastructurii asociate Hamas, determinând daune semnificative în rândul inamicului, provocând în acelaşi timp cât mai puţin rău posibil celor care nu sunt implicaţi”.

Însă un fost ofiţer israelian de informaţii, vorbind sub protecţia anonimatului, a declarat pentru +972 Magazine în noiembrie că această tehnologie se transformă într-o „fabrică pentru asasinate în masă”.

Întrebat de AFP, Alessandro Accorsi, expert al organizaţiei de soluţionare a conflictelor Crisis Group, a apreciat informaţia drept „foarte îngrijorătoare”.”Este apocaliptic. Este clar că sistemul poate greşi, că gradul de control uman este scăzut’, a observat el.”Există mii de întrebări în legătură cu asta – evident, cât de moral este să-l foloseşti -, dar nu este surprinzător”.

Pentru Johann Soufi, avocat internaţional şi fost director al biroului juridic al UNRWA (agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni) din Gaza, aceste metode „încalcă toate principiile cardinale ale dreptului internaţional umanitar”, inclusiv distincţia între combatanţi şi civili, precauţie şi proporţionalitatea. Ele „constituie, fără îndoială, crime de război”, a denunţat el pe X, punând chiar problema unor „crime împotriva umanităţii, deoarece raportul (20 de civili ucişi/1 combatant junior şi 100 de civili ucişi/1 comandant) sugerează dorinţa de a ataca populaţia civilă din Gaza într-o manieră sistematică şi generalizată”.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Toți șoferii au INTERZIS! Nu ai voie să cari așa ceva cu mașina
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
×