HAARETZ: ”Două asasinate, aceeași problemă: Israelul nu s-a gândit la consecințe” /Disuasiunea militară israeliană se erodează

HAARETZ: ”Două asasinate, aceeași problemă: Israelul nu s-a gândit la consecințe” /Disuasiunea militară israeliană se erodează
Publicat: 12/04/2024, 15:14

Armata israeliană se pregătește de o eventuală ripostă la atacul care a vizat o anexă a Ambasadei Iranului din Damasc și, aparent, potențialele consecințe ale uciderii membrilor familiei lui Ismail Haniyeh, unul dintre liderii Hamas, nu au fost luate în considerare în mod profund, comentează cotidianul Haaretz, avertizând asupra erodării mijloacelor israeliene de disuasiune.

”Două atacuri aeriene într-un interval de nouă zile, unul atribuit Israelului, în Damasc, altul în Gaza, evidențiază gravitatea dificultăților strategice în care se află Israelul în acest moment, în a șaptea lună a războiului contra Hamas. Războiul din Fâșia Gaza, care a alunecat din octombrie într-o confruntare limitată cu grupul Hezbollah în Liban, amenință acum să se transforme pentru prima dată într-un conflict militar direct între Israel și Iran”, notează cotidianul Haaretz, într-un editorial intitulat ”Două asasinate, aceeași problemă: Israelul nu s-a gândit la consecințe”.

Pe 1 aprilie, generalul iranian Mohammad Reza Zahedi (cunoscut și sub numele de Hassan Mahadawi) a fost asasinat într-o clădire aparținând Ambasadei Iranului din Damasc. Au fost omorâți și alți membri ai personalului generalului iranian. Pe 10 aprilie, aviația militară israeliană a atacat un vehicul din Gaza în care se aflau trei fii și trei nepoți ai lui Ismail Haniyeh, liderul Biroului Politic al organizației palesiniene Hamas. Cei șase pasageri au fost uciși.

Prima operațiune pare a fi o manevră planificată. La nivel oficial, Israelul nu asumă responsabilitatea pentru asasinarea oficialilor iranieni, dar, în acest caz, este greu de crezut că ar avea altcineva interesul eliminării unui comandant al Forței Quds din Gardienilor Revoluției.

Cazul fiilor lui Ismail Haniyeh este diferit. Surse militare israeliene susțin că cei trei fii erau militanți Hamas și că, în momentul atacului, distribuiau fonduri către alți membri ai organizației. Armata israeliană a admis că atacul a fost autorizat de un colonel din Comandamentul Sudic, aparent fără aprobarea șefului Statului Major, a serviciului Shin Bet, a ministrului Apărării și a premierului.

”Cele două atacuri au ceva în comun. În ambele cazuri, activitățile operaționale excesive, nesupravegheate, generează rezonanță negativă extremă, pe fondul letargiei politice din Israel. La mai mult de jumătate de an de la masacrul din 7 octombrie, Israelul descoperă că este dificil să obțină o victorie militară decisivă care să contrabalanseze strategic daunele dezastrului și nu se apropie de o soluție pentru alinarea durerii rudelor celor 133 de ostatici, dintre care mulți sunt morți. (…) În orice caz, cele două persoane care iau decizii – premierul Benjamin Netanyahu și liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar – nu vor și nu se grăbesc spre un acord în acest moment”, subliniază Haaretz.

Iar în cazul Iranului, lucrurile devin ”mai dramatice și mai urgente”. Chiar dacă în trecut au mai fost o serie de asasinate atribuite Israelului, de data aceasta, Teheranul a avertizat că a fost depășită ”o linie roșie”, ceea ce generează alerte militare în Israel și în Statele Unite.

Dependența militară de SUA evidențiază erodarea mijloacelor israeliene de disuasiune

Cetățenii israelieni au un sentiment de securitate datorită sprijinului militar din partea SUA, dar ”acest lucru reflectă erodarea disuasiunii militare a Israelului”, atrage atenția cotidianul Haaretz, notând că, a doua oară în șase luni, Israelul are nevoie de ajutor militar din cauza unei amenințări prea mari pentru propriile capabilități militare.

Foto: Profimedia

Citește și:

FMI: Economia mondială rămâne rezilientă, dar productivitatea este lentă, iar tensiunile geopolitice generează FRAGMENTARE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×