„Satisfacția intelectuală” și blocajele lui Nicușor Dan costă Capitala MILIOANE € din bani publici. „Falsul pretext al apărării unor terenuri private”

„Satisfacția intelectuală” și blocajele lui Nicușor Dan costă Capitala MILIOANE € din bani publici. „Falsul pretext al apărării unor terenuri private”

Milioane de euro din bani publici sunt irosite din cauza blocajelor generate de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. Potrivit unei decizii din 2019 a Curții de Apel București, municipalitatea plătește Facultății de Drept peste 35.000 de euro lunar, ca urmare a refuzului primarului general de a introduce pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) un proiect de hotărâre având ca obiect aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Acest plan i-ar permite Facultății de Drept  realizeze lucrări de construire pe suprafața terenului deținut de instituție și situat în București, pe strada Parcului, din Sectorul 1.

Decizia Curții de Apel București (CAB) a fost pronunțată anterior ocupării, de către Nicușor Dan, a funcției de primar general al Capitalei, dar Gândul prezintă, în exclusivitate, rolul jucat de actualul edil al Capitalei în litigiul declanșat de Facultatea de Drept împotriva municipiului București.

Municipiul București, obligat să plătească despăgubiri de milioane de euro

Avocatul Radu Dinulescu spune că pioni principali în acest scenariu din cauza căruia se pierd milioane de euro au fost Asociația Salvați Bucureștiul – care era condusă, la momentul respectiv, chiar de Nicușor Dan – și Fundația Eco-Civica.

Asociația Salvați Bucureștiul – condusă de Nicușor Dan -, împreună cu Fundația Eco-Civica, au intervenit, în sprijinul municipiului București, în litigiul declanșat împotriva acestuia din urmă de către Facultatea de Drept București, cu intenția de a bloca demersurile întreprinse în scopul schimbării încadrării urbanistice a terenului menționat.

Potrivit Deciziei Civile nr. 8544 din 18 septembrie 2013, pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, secţia de contencios administrativ şi fiscal, a fost respinsă solicitarea Facultății de Drept București de emitere a unei hotărâri favorabile de aprobare a PUZ-ului pentru zona Parcului Poligrafiei, precum şi a indicatorilor urbanistici avizaţi.

Ulterior, conform Deciziei Civile nr. 985A/01.07.2019, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și familie, municipiul București a fost obligat la plata unei despăgubiri reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a terenului în suprafaţă de 13.270 mp, situat în Bucureşti, în sumă de 2.662.980 euro, în echivalent RON la data plăţii, aferentă perioadei 1 mai 2008 – 19 iunie 2013, şi de 2,67 euro/mp/lună, începând cu 20 iunie 2013, cât timp se menţine regimul juridic actual al imobilului.

Hotărârea mai sus amintită a rămas definitivă potrivit Deciziei nr. 330/2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție”, precizează avocatul Radu Dinulescu.

Necontestat este faptul că terenul în suprafaţă de 13.270 mp, situat în Bucureşti, str. x, proprietatea reclamanţilor, este înscris prin Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti, începând cu anul 2000, ca fiind un teren cu destinaţia de spaţiu verde public cu acces nelimitat, destinaţie ce nu poate fi modificată conform prevederilor legale. Aşadar, menţinerea caracterului de utilitate publică locală pentru un teren proprietate privată a unor persoane fizice, fără a fi declanşată procedura de expropriere din partea autorităţii publice locale, coroborat cu absenţa unei juste şi echitabile indemnizaţii, constituie fapta ilicită a apelantului Municipiului Bucureşti

Decizia ICCJ

„Nicușor Dan nu a întreprins niciun demers pentru a debloca situația urbanistică a terenului”

Suma plătită de Municipiul București către Facultatea de Drept este una uriașă, atrage atenția avocatul Radu Dinulescu, numai că primarul general al Capitalei nu a întreprins niciun demers pentru a debloca o astfel de situație.

În același timp, Nicușor Dan nu a demarat o operațiune de expropriere a actualilor proprietari, chiar dacă menționează că terenul în cauză ar avea destinație „parc – spațiu verde public”.

„Cu toate acestea, în pofida sumei uriașeîn valoare de peste 35.000 de euro – plătite, lunar, din bugetul local al Municipiului București către Facultatea de Drept, Nicușor Dan nu a întreprins, până acum, niciun demers pentru a debloca situația urbanistică a terenului în cauză, prin supunerea spre dezbaterea Consiliului General al Municipiului București a PUZ-ului care îi va permite facultății realizeze lucrări de construire pe acest teren.

Mai mult, constatăm , în ciuda susținerilor formulate de Nicușor Dan, în cadrul litigiului mai sus menționat, potrivit cărora imobilul în cauză ar avea destinația de parc – spațiu verde public (argumentele actualului primar fiind, în cele din urma, respinse de instanță), acesta nu a întreprins, până la data prezentei, niciun demers având ca obiect exproprierea actualilor proprietari, astfel încât acest teren poată fi inclus în domeniul public al municipiului București și amenajat ca un spațiu verde destinat publicului”, mai precizează avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Care este „satisfacția intelectuală” a lui Nicușor Dan

Avocatul Radu Dinulescu a reamintit și că, în acest caz, împotriva lui Nicușor Daniel Dan a fost formulată o plângere penală, în condițiile în care acesta, în calitate de primar al municipiului București, a refuzat supună aprobării CGMB un proiect de hotărâre privind exproprierea imobilului în cauză sau supună dezbaterii un proiect de hotărâre având ca obiect aprobarea unui PUZ care permită realizarea construcțiilor propuse de proprietar.

„Astfel, primarul general Nicușor Dan a încălcat obligațiile stabilite în sarcina sa, potrivit Codului Administrativ, producând prejudicii semnificative patrimoniului Facultății de Drept. Potrivit plângerii penale mai sus menționate, faptele enumerate întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu în variantă agravantă, fapte prevăzute și pedepsite în conformitate cu dispozițiile art. 309 și art. 183 din Codul Penal.

În condițiile în care datoriile acumulate în relația cu Facultatea de Drept a Municipiului București au determinat executarea silită a municipiului București – PMB fiind în imposibilitatea de a demara proiecte noi de investiții –, se impune amintim atitudinea actualului primar general cu privire la litigiul care a generat aceste prejudicii semnificative în bugetul municipiului.

Cu ocazia unui interviu acordat de Nicusor Dan, acesta a fost rugat de reporter menționeze «la care dintre procesele câştigate de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul ţine cel mai mult?» Răspunsul actualului primar general a constat în următoarea frază: «Ca satisfacţie intelectuală, cele mai importante sunt două: unul în care am luptat, în instanţă, cu Facultatea de Drept – care dorea să oblige Consiliul General să dea un PUZ pentru un spaţiu verde situat pe Bulevardul Poligrafiei. Iar, de curând, un proces pe care l-am câştigat împotriva lui Valeriu Stoica».

Având în vedere această declarație a lui Nicușor Dan, nu putem decâtconstatăm faptul victoria pe care primarul general Dan pretinde a obținut-o în instanță obligă municipiul București îi plătească Facultății de Drept o suma lunară în cuantum de 35.430,9 euro, iar terenul în cauză, pretinsul spațiu verde, este în continuare inaccesibil publicului, pe suprafața acestuia nefiind realizate amenajări specifice parcurilor”, avertizează avocatul Radu Dinulescu.

„Nicușor Dan nu vrea și nici nu știe dezvolte sau conserve actualele spații verzi”

Avocatul Radu Dinulescu trage concluzia că Nicușor Dan – contrar tuturor celor declarate public – nu manifestă un interes pentru dezvoltarea spațiilor verzi sau pentru consevarea celor existente.

Cei care au de pierdut sunt, evident, bucureștenii, iar risipa banului public este una dintre „realizările” primarului general Nicușor Dan.

„În consecință, lipsa de interes pe care primarul general o manifestă față de spațiile verzi este una evidentă, astfel încât toate pretinsele apărări formulate de acesta nu se concretizează în vreun beneficiu resimțit de locuitorii municipiului București.

Nicușor Dan nu vrea și nici nu știe dezvolte sau conserve actualele spații verzi situate în intravilanul acestui oraș, rezumându-se strict la blocarea unor investiții publice sau private, sub falsul pretext al apărării unor terenuri private, inaccesibile publicului, consecințele fiind severe în raport de patrimoniul municipiului București.

Așadar, Nicușor Dan se mulțumește plătească o suma de 35.430,9 euro, refuzând exproprieze terenul în cauză, astfel încât acesta poată fi amenajat ca un spațiu verde accesibil publicului larg și dotat corespunzătoar cu mobilier urban, plante ornamentale etc.

Municipiul București plătește lunar peste 35.000 de euro, până la aprobarea PUZ-ului Facultății de Drept în CGMB.

Numai că Nicușor Dan nu introduce pe ordinea de zi niciun PUZ, deci nu va fi introdus nici acesta, iar hotărârea judecatorească definitivă și executorie este opțională pentru el. Așa face și în cazul Sanador, unde refuză eliberarea autorizației de construire pentru sectia modernă unde ar trebui să fie tratați bolnavii de cancer. Așa face și în alte sute de cazuri”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.


CITEȘTE ȘI:

Se PRĂBUȘEȘTE castelul de nisip al lui Nicușor Dan! „Primarul procesoman” pierde încă două litigii din seria „Autorizații de construire Sector 2”

Nicușor Dan emite certificate de urbanism doar atunci când INTERESUL ELECTORAL o cere? Avocat: „E ipocrit, una declară în spațiul public și alta face”

Nicușor Dan PIERDE al 16-lea proces în saga juridică „Autorizații de construire Sector 2”. Avocat: „Edilul încalcă Constituția și legile țării”

Nicușor Dan a „rezolvat” și ecuația ȘOBOLANILOR din București: „O scădere cam de 20%”. Avocat: „Are un talent cu totul special de a număra rozătoare”

DISPERAT din cauza amenzilor ISC, Nicușor Dan cere revizuirea unei decizii definitive a Tribunalului București. Avocat: „De frica unui DOSAR PENAL”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
S-a schimbat legea pentru cei cu PERMIS de conducere. REGULI NOI pentru absolut toți șoferii
Visul oricărei gospodine. Lingura inteligentă, lansată oficial
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George...
×