Prima pagină » Actualitate » Școlile din România pot angaja PSIHOLOGI. Dar costurile rămân o provocare pentru unitățile școlare din mediul rural

Școlile din România pot angaja PSIHOLOGI. Dar costurile rămân o provocare pentru unitățile școlare din mediul rural

Potrivit Prima TV, școala a devenit un adevărat „ring de box, unde unii elevi se bat, se umilesc, și uneori, devine un adevărat pericol public”.

Un exemplu: o mamă și fiica sa au fost bătute în fața unei școli din București, chiar sub privirile polițistului local care păzea intrarea.

Realitatea este sumbră, aproape jumătate din elevii români au fost supuși unor acte de violență. Situația este gravă și în privința consumului de droguri. Unu din zece elevi au consumat cel puțin o singură dată substanțe ilegale.

De la 1 septembrie, școlile pot apela la psihologi

În premieră, de la 1 septembrie 2024, școlile pot solicita centrelor județene un profesor psiholog, care poate fi psiholog clinician sau psihoterapeut.

După 13 ani de dezbateri și amânări cu privire la rolul consilierului școlar și psihologului în școli, Ministerul Educației introduce în regulamentul CJRAE (REGULAMENT-CADRU de organizare şi funcţionare a centrelor județene/al municipiului București de resurse și asistență educațională)/CMBRAE (Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala), care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, atribuții specifice pentru fiecare funcție.

Profesorul-psiholog poate lucra în școli, în cabinetele de consiliere psihopedagogică, cabinetele logopedice, cabinetele de sprijin educațional/camerele-resursă sau în CJRAE/CMBRAE, transmite Edupedu.

Școlile rurale nu-și permit psihologi și nici consilieri școlari

Din păcate, pentru multe școli din mediul rural, unde este o criză de profesori la diferite materii, este o imposibilitate, în condițiile în care sute de elevi au nevoie de consiliere din cauza condițiilor economice precare sau a părinților plecați în străinătate. Psihologii resping școlile din mediul rural din cauza salariilor prea mici, notează Adevărul.

În Botoșani, în 2023, erau numai 85 de consilieri școlari. Salariul unui consilier școlar debutant variază între 2.500 și 3.000 de lei pe lună. Mulți psihologi preferă să presteze la cabinete private, unde pot obține venituri mai mari, tarifele variind între 100 și chiar 350 lei/50 minute.

Sute de unități școlare au grupuri sanitare în curte

În anul școlar 2020-2021 au fost înregistrate peste 800 de unități de învățământ care au grupurile sanitare în curte, lucru de neacceptat.

Potrivit Edupedu, numărul unităților de învățământ cu toaletă în curte a crescut cu 20% de la începutul anului școlar 2023-2024, asta după ce un proiect de hotărâre de guvern prevedea transferul unor fonduri pentru amenajarea de grupuri sanitare conforme în 227 de școli care nu au astfel de toalete – cu 38 mai multe decât numărul declarat la începutul anului de ministra Educației, Ligia Deca, anume 189 de școli cu latrine.

Liberalii susțin că înainte să ajungă la guvernare în 2019, numărul școlilor cu toaletă în curte era mult mai mare, de aproape 2.500.

Școala a devenit un „ring de box”

În nicio unitate școlară nu exista un psiholog sau un psihoterapeut. Părinții spun că este nevoie urgentă de ei, dar sunt sceptici că acest lucru va fi posibil, chiar și după aplicarea noului regulament educațional. De 13 ani, conducerea școlilor și ministerul Educației încă fac confuzie între consilierii școlari și psihologi.

Psihologul și psihoterapeutul dr. Cristian Andrei a declarat pentru Prima TV că psihologii trebuie să intervină și asupra adulților. Unii directori, precum Andreia Bodea de la I.L. Caragiale, deși consideră că ideea este bună,  sunt sceptici că ar putea exista suficienți psihologi pentru a putea gestiona problemele multor elevi cu depresii grave.

Și părinții sunt sceptici în privința implementării, la fel și profesorii. Ruxandra Achim, profesor, a declarat pentru Aleph News că diriginții și consilierii școlario sunt un sprijin util pentru elevi și le pot semnala părinților situațiile dificile pentru a apela la psihologi. Profesoara susține că „școala nu poate deveni un cabinet psihologic”.   

Ce poate face un psiholog profesor în școala românească a secolului 21?

Psihologii au nevoie de atestate de liberă practică eliberate de Colegiul Psihologilor din România. Ei pot să facă o evaluare psihologică privind dezvoltarea cognitivă, afectiv-motivațională, psihosocială a elevilor.

De asemenea, le pot analiza personalitatea. Ei vor identifica factorii psihologici implicați în contextele de învățare la nivelul clasei de elevi și vor organiza studii, programe și activități cu rolul de a reduce abandonul școlar și de a reintegra în școală elevii cu probleme. Intervenția psihologică educațională va consta în consiliere psihoeducațională, consiliere vocațională și vor elabora metode și instrumente de lucru.

Ei vor putea oferi consultanță și cadrelor didactice, părinților, personalului administrativ și liderilor comunitari. Norma didactică aferentă postului de profesor-psiholog cuprinde 40 de ore pe săptămână: 18 ore de activități de evalure și consiliere psihologică și 22 ore pentru activități de pregătire metodico-științifică și complementară.

Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: Bullying-ul și mitul psihologului școlii arată cifre îngrijorătoare: Unu din patru copii a fost umilit în fața colegilor. ”Școala nu a prioritizat sănătatea emoțională a copiilor”

 

Citește și

Mediafax
EXCLUSIV. Dănuț Lupu, audiat într-un dosar de proxenetism și cămătărie!
Digi24
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a plătit ani de zile „taxă de protecție” ca firma lui să nu aibă probleme cu ANAF. Detaliile cazului
Cancan.ro
Medicul care a încercat să îl resusciteze pe Felix Baumgartner, iubitul Mihaelei Rădulescu, rupe tăcerea: 'Părea că nu a…
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
Adevarul
Litoralul manelist alungă turiștii cu muzica dată la maxim în boxe: „Capitala țărănelii și a manelelor”
Mediafax
EXCLUSIV. Dănuț Lupu, audiat într-un dosar de proxenetism și cămătărie!
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Antena 3
De ce s-a vândut această casă micuță cu 5 milioane de dolari
Digi24
Foștii miniștri PSD ai Economiei, reacție în scandalul clădirii ocupate de o firmă care nu pătește chirie
Cancan.ro
Românii care scapă de plata CASS și după 1 august 2025. Lista celor care sunt exceptați
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Vremea 28 iulie - 25 august 2025. Schimbare radicală; se răcește, revin ploile torenţiale și vijeliile
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Situație neobișnuită pe Aeroportul Otopeni! Un șofer care trebuia să transporte pasagerii de la îmbarcare la avion, a ieșit pe DN 1
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
Cel mai mare deșert din lume nu este cel la care te gândești
Evz.ro
Ploi torențiale și vijelii după caniculă. Risc ridicat de fenomene meteo extreme
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O zi petrecută pe o plajă de lângă Dunăre a fost și ultima în viață, pentru doi tineri părinți! Tatăl și-a salvat fiica de 9 luni de la înec, dar el și soția nu au mai avut nicio șansă
RadioImpuls
Când începe Festivalul Internațional George Enescu în 2025? Patru spectacole extraordinare vor avea loc, în premieră, la MINA București
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Cel mai mare crater din America are o legătură surprinzătoare cu Marele Canion