Prima pagină » Actualitate » Hackerii i-au golit contul lui Ion CRISTOIU: „Stimate client, ia-ți adio!” / Cum a fost escrocat jurnalistul

Hackerii i-au golit contul lui Ion CRISTOIU: „Stimate client, ia-ți adio!” / Cum a fost escrocat jurnalistul

Hackerii i-au golit contul lui Ion CRISTOIU: „Stimate client, ia-ți adio!” / Cum a fost escrocat jurnalistul

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a povestit, într-un interviu acordat pentru Gândul, cum a fost victima unei fraude bancare orchestrate de un grup infracțional bine organizat. Jurnalistul a relatat pas cu pas cum a fost escrocat și cum autoritățile nu reușesc să facă față unei probleme care devine tot mai răspândită. 

Totul a început cu un apel telefonic aparent inofensiv, dar care ascundea în spate o adevărată rețea de crimă organizată. Persoana de la capătul firului s-a prezentat drept reprezentant al SIF Muntenia, o instituție financiară bine cunoscută, iar acesta a reușit să-l convingă pe jurnalist că are de recuperat 20.000 de lei, bani proveniți din perioada „cuponiadei”, un moment economic din anii ’90 care a marcat tranziția economică postcomunistă a României.

Cum a început totul

„Deci m-a sunat cineva care s-a dat fiind de la SIF Muntenia, dar care știa nu numai numărul de telefon, dar și vârsta, deoarece el a invocat o cuponiadă din anii 1992-1993, de care putea beneficia numai unul ca mine, pentru că dacă nimerea un tânăr de 30 de ani, tânărul habar n-avea. Deci e clar că nu s-a mers la întâmplare. Asta înseamnă că deja e o mașinărie pusă la punct.

O altă formulă prin care îți capătă încrederea este faptul că cel care m-ar fi sunat, vezi Doamne, de la BRD, nu numai că s-a prezentat, dar a și intrat pe video, deci să-l văd eu că chiar e serios. Culmea și aici, dincolo de modul de operare, nimeni nu se ocupă în România de aceste fraude”, a declarat jurnalistul.

Ion Cristoiu a mers la Poliție pentru a depune o plângere, însă a subliniat lipsa de eficiență a autorităților în gestionarea acestor cazuri.

„Deci eram la Secția 1 Poliție, în fața ofițerului care bătea la mașină plângerea mea și respectivul m-a sunat pentru că eu blocasem conturile și m-a sunat la ora șase, de ce am blocat conturile, pentru că, vezi Doamne, el nu poate să mai dea banii înapoi.

Culmea este, l-am dat la telefon ofițerului și el l-a luat la întrebări pe ofițer, adică nu a luat-o la fugă cum aș fi așteptat eu. Și a explicat că el e de la BRD, că el îmi vrea binele și ce caută ofițerul între el și mine, și clientul. A dat și o adresă, sigur că era falsă, deci asta înseamnă că este cu un tupeu absolut”, a menționat el.

Jurnalistul a criticat faptul că, în loc să se ocupe de probleme reale, autoritățile consumă resurse pentru cazuri triviale.

„De remarcat e faptul că, noroc că în această secție m-a văzut comandantul și m-a recunoscut, pentru că altfel trebuia să merg la Poliția Capitalei aseară. Acolo este o mașinărie de fraudă informatică.

Principala concluzie este faptul că ministrul de Interne are 40 de dosare penale pentru cei care scriu pe internet „arză-i-ar focul” și procuratura se ocupă de ăștia în loc să se ocupe repede de această chestiune. Când i-am zis comandantului că am fost fraudat de SIF Muntenia, zice gata, deja se știe metoda”, a continuat el.

Ion Cristoiu a criticat birocrația și lipsa de reacție promptă a băncilor.

„Eu m-am dus să fac o plângere pentru că fără plângerea aia banca nu se pune în mișcare.

Principala concluzie pe care o trag și pot s-o spun este următoarea: dacă la ora 12, el, în numele băncii, mă punea să completez două transferuri de bani din contul meu, unul la Unicredit și unul la CEC. Normal era ca banca, văzând că mi-a golit primul cont, să se sesizeze. Adică, cât de cât și până când ăla Cristoiu, care e client vechi, să aibă un dispozitiv. Ei s-au sesizat la ora 5:00. E normal să aibă o mașinărie și chiar și când sunt automat, să spună: Domnule, a transferat niște bani, o sumă mare, nu era o sumă de 100 de euro. Banca nu se mai interesează după asta.

Normal era ca ea să se intereseze acum dacă au intrat banii în alte conturi, să sune la Unicredit să întrebe: Domnule, la contul cutare mai sunt bani? Banca și-a pus mâna în fund și nu o mai interesează. M-am confruntat cu ceea ce se numește birocrația din România. Nimeni, poate să te și omoare, dar nimeni, să zici: Nu știu, mi-au omorât familia, zice: Aaa, extraordinar!, și după asta trebuie să completezi tot felul din alea și zice: Stați acasă că vă dăm noi o soluție. Cei de la secție m-au sunat aseară să le trimit operațiunile din cont ca să poată să sune ei la bancă, dar nu era normal să sune banca? Că ei au antifraudă. Și măcar să mă sune pe mine să spună: Stimate client, ia-ți adio sau i-am recuperat, le-am blocat”, a subliniat el.

Cum funcţionează escrocheria

El a presupus că în spatele acestei fraude nu se află un individ izolat, ci o rețea bine organizată.

„O altă manevră de crimă organizată este faptul că ei au așa-ziși cărăuși. Deci niște tipi sunt aleși, își fac conturi și tu transferi banii la ei și după asta ei transferă automat la grupul de crimă. Ceea ce am spus eu este faptul că nu e un cetățean care zice: Hai să-l trag pe sfoară pe X. Nu! Este chiar crimă organizată și surprinzător că toată lumea știe”, a detaliat jurnalistul.

„Fraudele sunt cunoscute, dar autoritățile nu acționează”

Jurnalistul a făcut apel la Ministerul de Interne să investească în campanii de informare publică pentru a preveni astfel de fraude.

„Deci frauda cu SIF-urile este cunoscută în tot Bucureștiul, dar ei n-au descoperit până acum cine face asta. O altă chestiune, i-am spus și comandantului, eu nu știam despre asta, de-abia acum după ce am postat, bănuiesc că unii dintre români zic: Stai puțin, că dacă eu știam că aceasta este o fraudă obișnuită, nici nu stăteam de vorbă.

Adică ar putea să vâre bani măcar în publicitate, pe televiziuni, pe site-uri. Dar nu poți, dacă ei nu semnalează. Deci, în momentul în care eu i-am zis comandantului de SIF Muntenia, a început să râdă. Deci este cunoscută frauda la nivel de Capitală și de țară. Adică normal era să plătească publicitate la televiziuni: Domnule, fiți atenți! Ar trebui aproape în fiecare seară: Dacă vă sună cutare de la banca cutare, verificați cutare.

Dacă știam, dacă eu aș fi citit undeva asta la un moment dat, începeam să râd.

Și au suficienți bani la Ministerul de Interne să facă publicitate la radio, la televiziuni, că nu te costă nimic”, a concluzionat Ion Cristoiu.

 „Dacă vă sună cineva și spune că e de la SIF Muntenia, cel mai bine s-o luați la fugă”

Ion Cristoiu şi-a povestit aventura și în cadrul „jurnalului” său video de marţi, 17 decembrie, avertizându-şi urmăritorii să se ferească escroci.

„Dacă vă sună cineva și spune că e de la SIF Muntenia, cel mai bine e s-o luați la fugă! Dacă eu o luam la fugă, nu pierdeam niște bani în cont pentru că am fost ținta unei fraude bancare reușite Online”, şi-a început jurnalistul dezvăluirea. Mai multe detalii (AICI)

 

CITEȘTE ȘI:

Ion Cristoiu povestește cum a rămas fără BANI în conturi: „Dacă vă sună cineva și spune că e de la SIF Muntenia, cel mai bine s-o luați la fugă”

Citește și

Mediafax
Ce s-a întâmplat cu directoarea de la Astronomer, după incidentul de la Coldplay
Digi24
Reacția surprinzătoarea a lui Kristin Cabot, directoarea de HR de la Astronomer, filmată cu CEO-ul companiei la concertul Coldplay
Cancan.ro
Românii care scapă de plata CASS și după 1 august 2025. Lista celor care sunt exceptați
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
Adevarul
Litoralul manelist alungă turiștii cu muzica dată la maxim în boxe: „Capitala țărănelii și a manelelor”
Mediafax
Weekend canicular: Termometrele vor arăta până la 43 de grade, HARTA cu zonele afectate
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Când am văzut...” ????⤵
Antena 3
Peisaj de toamnă la mare, în plină vară: Ceața densă a întunecat plaja, ANM a emis alertă meteo. Cum se explică fenomenul ciudat
Digi24
Berlinul se pregătește de război: planul german pentru a rezolva problema lipsei de soldați
Cancan.ro
Piedone, primele DECLARAȚII după stenogramele uluitoare cu soția lui: 'Cicăleala ei mi-a fost singurul prieten'
Ce se întâmplă doctore
Vedeta cu cele mai lungi picioare din România, siluetă de invidiat la 44 de ani: „Mănânc corect, nu prostii”
observatornews.ro
Vremea 28 iulie - 25 august 2025. Schimbare radicală; se răcește, revin ploile torenţiale și vijeliile
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Două persoane au murit și alte 32 au fost confirmate cu virusul WEST NILE, în Italia. Care sunt primele simptome
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
Cel mai mare deșert din lume nu este cel la care te gândești
Capital.ro
Un titan al muzicii s-a stins. A fost extrem de apreciat: Ne-a oferit nu doar muzică, ci o formă de memorie colectivă sonoră
Evz.ro
Turiștii se plâng de nesimțirea de pe litoralul românesc
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
FOTO Elena Udrea, primele imagini alături de fetița sa, după mai bine de trei ani: „Revederea ne-a copleșit!”
RadioImpuls
Decizia luată de familia lui Felix Baumgartner și Mihaela Rădulescu după moartea fulgerătoare a sportivului
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Ce înseamnă să trăiești o viață bună și cât de ușor o poți avea?