Prima pagină » Actualitate » Unde se mănâncă cel mai bine în România, potrivit HĂRȚII punctelor gastronomice locale. Se servesc produse alimentare, după reţete specifice zonei

Unde se mănâncă cel mai bine în România, potrivit HĂRȚII punctelor gastronomice locale. Se servesc produse alimentare, după reţete specifice zonei

Unde se mănâncă cel mai bine în România, potrivit HĂRȚII punctelor gastronomice locale. Se servesc produse alimentare, după reţete specifice zonei
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Iată unde se mănâncă cel mai bine în România, potrivit HĂRȚII punctelor gastronomice locale. Se servesc produse alimentare, după reţete specifice zonei.

Nu mai puțin de 476 de puncte gastronomice locale apar pe harta realizată de Agenția Națională pentru Zona Montană. Aceste mici afaceri locale valorifică producția primară din zonele rurare unde se prepară și se servesc produse alimentare, după rețete specificice zonei, pentru maximum 15 persoane.

Dacă privim harta Punctelor Gastronomice Locale, publicată pe site-ul Agenției Naționale pentru Zona Montană, se găsesc aproximativ 500 de astfel de unități. Primul punct gastronomic a fost înființat în localitatea Crișan- Mila 23, în 2018, la inițiativa fostului campion olimpic Ivan Patzaichin și a arhitectului Teodor Frolu, promotori ai patrimoniului turistic al Deltei Dunării.

Produsele alimentare din oferta Punctelor Gastronomice se prepară din materii prime disponibile pe plan local, din exploatații propria sau de la producători, pescari, vânători sau culegători din zonă.

De asemenea, rețetele sunt specific zonei, iar mâncarea trebuie servită direct clientului, fără intermediari, pentru un număr de 15 persoane simultan.

Cele mai multe din aceste puncte gastronomice sunt concentrate în Transilvania. Doar în județul Brașov, al cărui teritoriu este preponderent montan, se află înregistrate 102 unități. Ele pot să funcționeze în stâne, stupine, crame, fonduri de vânătoare, precum și ocoale silvice.

Totodată, în afara arcului carpatic, se află puncte gastronomice locale care sunt concentrate în nordul județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Prahova și Buzău.

De asemenea, și în județele Tulcea și Constanța au fost înregistrate mai multe puncte gastronomice, amenajate cu precădere în adăposturi pescărești sau amenajări piscicole.

CITEȘTE ȘI:

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Unde trăiesc femeile cel mai mult: Top 10 țări cu cea mai mare longevitate
Digi24
VIDEO Suma exorbitantă pe care Kevin McCallister din „Singur acasă 2” ar plăti-o astăzi la Plaza, hotelul lui Donald Trump
Cancan.ro
Procurorii deschid oficial dosar de MOARTE SUSPECTĂ în cazul Rodicăi Stănoiu! Decizie de ultimă oră, la 10 zile de la decesul fostei ministrese
Prosport.ro
Mesajul transmis de Sorana Cîrstea după ce a mers cu fiul lui Ion Țiriac în cea mai scumpă stațiune din Elveția
Adevarul
Controverse grave în cazul alertei cu bombă la trenul București–Kiev: R. Moldova susține că incidentul a avut loc azi, CFR Călători neagă
Mediafax
Care sunt orele de liniște la bloc în weekend. Ce reguli stricte sunt pentru programul de liniște
Click
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Digi24
„Era ca un abator”. O rusoaică povestește grozăviile de pe frontul din Ucraina, pe care i le-a arătat fiul său pe telefon
Cancan.ro
Accident mortal la metroul din București! O femeie a fost lovită când trenul a intrat la peron. Cum s-a petrecut tragedia
Ce se întâmplă doctore
Dieta MINUNE cu care Monica Anghel a reușit să slăbească 40 de kilograme: „Asta poți mânca oricând, fără probleme”
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Dacia C-Neo, testată în Alpi. Noul model a fost surprins în probe pe drumuri montane
Descopera.ro
O substanță din ciocolată face minuni pentru sănătate
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă o vede pe maică-sa dezbrăcată în fața oglinzii spunând: – Vreau un bărbat!
Descopera.ro
Microbiomul intestinal, puternic afectat de alimente și poluare. Cercetătorii au fost „surprinși”