Prima pagină » Actualitate » Primăria Capitalei, AMENDATĂ cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu pentru nereguli legate de spațiile verzi și calitatea aerului

Primăria Capitalei, AMENDATĂ cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu pentru nereguli legate de spațiile verzi și calitatea aerului

Primăria Capitalei, AMENDATĂ cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu pentru nereguli legate de spațiile verzi și calitatea aerului

Primăria Capitalei a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, din cauza unor ”restanţe majore” la obiectivele de mediu. Astfel, Primăria Bucureşti nu are încă elaborat Registrul Spaţiilor Verzi, nu există Planul integrat de calitate a aerului şi nu are implementate proiecte de gestionare a traficului şi mobilităţii urbane.

Mai mult decât atât, nu au fost plantaţi copaci pe terenurile degradate, nu au fost cumpărate 22 de troleibuze promise şi nu s-au montat 50 de stații de încărcare pentru vehiculele electrice.

”În urma acţiunilor repetate de control ale Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti, la Primăria Capitalei constatăm, concomitent, atât neîndeplinirea măsurilor impuse anterior de către comisarii noştri, cât şi menţinerea unor restanţe majore, în special în zona de calitate a aerului, precum şi de gestiune a spaţiilor verzi. În urma celei mai recente acţiuni de control, Garda Naţională de Mediu, inclusiv din motivele amintite, a decis amendarea Primăriei Capitalei cu 100.000 de lei”, arată Garda Naţională de Mediuîntr-un comunicat de presă.

Primăria nu are nici un audit al suprafeţei, calităţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi

Conform sursei citate, Primăria Bucureşti nu are încă elaborat Registrul Spaţiilor Verzi, deşi are această obligaţie legală (24/2007, O.U.G. nr.195/2005).

”Mai mult decât atât, administraţia nu are nici un audit al suprafeţei, calităţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii şi a unui plan de acţiune privind conservarea şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi. Conform legii, fiecare bucureştean ar trebui să beneficieze de un indice de 26 mp2 spaţiu verde, obligaţie imposibil de îndeplinit de către PMB în absenţa unui plan. Instituirea registrului spaţiilor verzi este crucială, pentru că, în afară de cuantificare şi de stabilirea suprafeţelor cu destinaţie obligatorie de spaţiu verde, oferă cadrul legal de protecţie şi de ameliorare a climatului, a calităţii aerului şi a protejării infrastructurilor funcţionale ale aglomerării Bucureşti, inclusiv prin stabilirea unor culoare de protecţie faţă de infrastructura tehnică – plantaţii realizate în lungul căilor de circulaţie sau în jurul unor instalaţii cu potenţial ridicat de poluare”, adaugă reprezentanţii Gărzii de Mediu.

În plus, întocmirea registrului spaţiilor verzi oferă siguranţa că terenurile cartate ca fiind spaţii verzi nu pot fi ocupate de construcţii provizorii sau permanente.

Bucureștiul nu are un plan integrat de calitate a aerului

Planul integrat de calitate a aerului nu există, deşi trebuia definitivat încă din 25 octombrie 2024

În comunicat se mai arată că, în perioada 27 februarie – 6 martie, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti a făcut o nouă acţiune de control la Primăria Capitalei. Verificările au început în contextul expirării termenului pentru măsurilor impuse de comisarii GNM cu ocazia controalelor anterioare, dar mai ales pentru a verifica stadiul elaborării şi implementării Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA 2024-2028), care trebuia definitivat până la data de 25 octombrie 2024, termen limită asumat de România, prin Primăria Capitalei, faţă de Comisia Europeană.

”Deşi, potrivit prevederilor Legii nr. 104/2011, Primăria Municipiului Bucureşti este obligată să elaboreze Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028, până la data controlului, acest Plan nu a fost elaborat, motiv pentru care GNM a impus o serie de măsuri care trebuie implementate de PMB pentru reducerea concentraţiilor de poluanţi atmosferici în aglomerarea Bucureşti”, scrie în comunicat.

De asemenea, arată reprezentanţii GNM, Primăria Capitalei nu are implementate proiecte de gestionare a traficului şi mobilităţii urbane (Master Plan General pentru Transport Urban şi Master Plan de Mobilitate Urbană).

Comisarii de mediu au constatat mai multe nereguli

În urma raportului prezentat de către PMB cu privire la stadiul de realizare a unor măsuri asumate anterior rezultă, printre altele, că:

– nu au fost achiziţionate 22 de troleibuze şi 7 microbuze – termen 2024

– nu au fost montate cele 50 de staţii de reîncărcare pentru vehiculele electrice – termen 01.09.2024

– nu au fost plantaţi cei 75.000 de copaci pe terenurile degradate – termen 2023

– nu a fost realizată în totalitate pajiştea urbană de 0,8 ha – termen 2023 (s-au realizat în total 2023 + 2024 = 2.425 mp). 3

– nu au fost realizate în totalitate şi la termen lucrările la tronsonul nr. 1 şi 2 din Proiectul ”Supralărgire Prelungirea Ghencea” – Termen ianuarie 2024 (nefinalizate până la această dată).

”În consecinţă, ca urmare a deficienţelor constatate, reprezentanţii GNM au aplicat Primăriei Capitalei o sancţiune contravenţională constând în amendă în valoare de 100.000 lei, conform 195/2005”, arată GNM.

În plus, comisarii GNM au dispus în sarcina Primăriei Capitalei următoarele măsuri de conformare, care trebuie realizate până în 6 iunie:

– Elaborarea şi aprobarea Planului Integrat de calitate a aerului

– Realizarea/întocmirea Registrului spaţiilor verzi din Municipiul Bucureşti

– Realizarea măsurilor asumate pentru reducerea emisiilor de poluanţi atmosferici în vederea încadrării valorilor limită pentru PM 10, PM 2,5 şi NOx în limitele legale, inclusiv a măsurilor restante nerealizate până la data controlului.

 

 

Citește și

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
Adevarul
De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
BREAKING | O jucătoare de tenis a fost împușcată mortal de propriul tată. Avea doar 25 de ani
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
EXCLUSIV. Reacţia lui Selly după ce un copil a fost îndemnat de un artist să sară de pe scenă, la Beach Please
StirileKanalD
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
KanalD
Noi detalii despre crima din Mureș! Suspectul principal ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari! Martorii fac declarații cutremurătoare: „Era murdar, flămând, fugea de Poliție”
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Ruinele unui templu vechi de 1.400 de ani dezvăluie MISTERELE unei CIVILIZAȚII enigmatice
Capital.ro
Tragedie națională. Am pierdut actrița inimilor noastre. Au găsit-o moartă în casă: „Fie ca acum să ai pace”
Evz.ro
Europa, pe buza prăpastiei. Șeful JPMorgan, avertisment dur
A1
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Ce mesaj îndurerat a transmis mama Luizei Bănulescu, tânără care s-a stins din viață după operația de cezariană?
RadioImpuls
„Am rămas fără aer”. Un băiat de 15 ani a ajuns la ATI după ce Destroy Lonely l-a încurajat să sară de pe scenă la BEACH, PLEASE! 2025. Reacția lui Selly: „Nu dorim să mai colaborăm vreodată cu acest artist”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Oamenii de știință au descoperit o legătura alarmantă dintre utilizarea Inteligenței Artificiale și psihopatie