Prima pagină » Actualitate » Clasa politică din România, pusă pe jar. Noua lege care poate schimba jocul PREZIDENȚIALELOR

Clasa politică din România, pusă pe jar. Noua lege care poate schimba jocul PREZIDENȚIALELOR

Clasa politică din România, pusă pe jar. Noua lege care poate schimba jocul PREZIDENȚIALELOR

Proiectul de lege CATUC (Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor), aflat în dezbaterea Comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților, a dat naștere unor controverse care necesită răspunsuri rapide. S-ar contura o reală problemă din forma noii legi, nu doar la capitolul neconstituționalitate – prin confiscarea „de facto” a proprietății private -, ci și prin prisma efectelor ei pentru interesele unui candidat la alegerile prezidențiale, asupra negocierilor de guvernare și chiar asupra bugetului României, raportat la sistemul de justiție.

Există incompatibilități fundamentale între prevederile Constituției României și proiectul de act normativ, spun sursele Gândul, în exclusivitate.

„Astfel, prevederile cu care inițiativa a plecat de la Ministerul Dezvoltării, condus la acea vreme de actualul Secretar General al PNL, Adrian Veștea, ar fi fost puse pe hârtie conform voinței ONG-urilor din jurul primarului general, susținut de Klaus Iohannis.

Reglementarea vizează o formă mascată de confiscare/naționalizare a terenurilor proprietate privată, prin posibilitatea accesului public după declararea lor ca spații verzi.

Mai mult, prin anularea documentațiilor de urbanism emise în baza legislației existente la un moment dat, urmare a schimbării acesteia, s-ar încălca principiul neretroactivității legii. Nici principiul descentralizării nu ar fi respectat, dacă documentațiile de tip PUZ ar rămâne la dispoziția PMB și nu a sectoarelor.

În fine, prin sancționarea fără culpă a persoanelor particulare (fizice sau juridice) pentru erori administrative ale funcționarilor anulează fundamentul oricărui sistem juridic, anume principiul înfăptuirii dreptății”, au precizat sursele Gândul.

Jocurile politice pentru Cotroceni

Eventuala intrare în vigoare a actului normativ, în forma dorită de inițiator, ar putea genera dispute în interiorul PNL.

Sursele Gândul arată că actualul președinte al Comisiei de Administrație publică, vechiul liberal Florin Roman, ar fi fost surprins și vădit nemulțumit de jocul pe care fostul primar al comunei Râșnov, devenit ministru, l-ar fi făcut – sub influența Cotrocenilor și cu sprijinul fostului consilier prezidențial Sandra Pralong, fondatoarea rețelei Soros în România  -în favoarea primarului general.

„Asta pentru că prevederile contestate ale CATUC nu au nicio legătură cu liberalismul, ba chiar infirmă ipoteticul respect pentru individ și proprietatea sa. Ba, mai mult, ar avea rolul de a-l scăpa pe edilul Capitalei de acuzațiile privind activitatea sa”, au mai spus sursele Gândul.

Bugetul public, păgubit cu miliarde de euro

Actuala formă a legii ar miza pe acoperirea daunelor uriașe pe care blocajul urbanistic al Bucureștiului le-a adus deja dezvoltării principalului contributor la PIB.

Specialiștii consultați consideră că procentul dezastrului ar fi ajuns deja la 10% prăbușire în ultimii 5 ani, marele oraș scăzându-și importanța fiscală, separat de proiectele publice anulate, în valoare de 1,7 miliarde de euro (pasaje, spitale, școli, spații verzi, doar în Sectorul 2).

Relația dintre Nicușor Dan și un celebru miliardar de origine română din domeniul imobiliar care trăiește la Londra s-ar fi degradat după campania anulată la prezidențiale.

La acel moment, actualul edil general s-a filmat într-un clip de campanie alături de candidatul PNL de atunci, Nicolae Ciucă, arătând simulări cu proiecte în zona Unirii, în apropierea planșeului cu mari probleme de structură, pe care Daniel Băluță nu îl poate consolida, din cauza opoziției omologului de la Capitală.

În plus, dezvoltarea imobiliară cu alte blocuri în centrul orașului nu doar că era opusul declarațiilor de campanie ale lui Nicușor Dan, dar anula, în fapt, proiectul Cartierului Justiției”, au mai declarat sursele Gândul.

Sancțiunile pentru nepunerea în executare a hotărârilor definitive, gaură bugetară de peste 47 de milioane de euro

Sancțiunile pentru nepunerea în executare a hotărârilor definitive ar fi generat o gaură bugetară de peste 47 de milioane de euro și peste 26 de milioane de lei, la care se adaugă sume din dosarele în care nu cunoaștem cuantumul pretențiilor.

Parte din aceste spețe au generat litigii cu obiectul „Sancțiune pentru neexecutare hotărâre”, în cadrul cărora Primarul General, CGMB și/sau Municipiul București, după caz, au fost obligați la plata unor importante sume de bani, constând în amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere și/sau penalitate cuprinsă între 100 – 1.000 lei pe zi de întârziere, sancțiuni generate expres de refuzul nejustificat de a aduce la îndeplinire obligațiile stabilite prin hotărâri judecătorești definitive.

„Mai mult, toate sumele au fost/vor fi plătite de Municipiul București, constituindu-se legal într-un prejudiciu pentru plătitorii de taxe și impozite din Capitală.

La acestea se adaugă cheltuielile de judecată acordate părților adverse, precum și onorariile uriașe, de milioane de euro, plătite avocaților care au reprezentat Primarul General, CGMB și/sau Municipiul București, după caz.

Prin noul CATUC s-ar încerca acoperirea acestor fapte, sperându-se că noua lege, odată intrată în vigoare, ar absolvi de răspundere cel care se face vinovat de aceste găuri negre”, avertizează sursele Gândul.

Litigiul cu Facultatea de Drept a Universității București

În același context al tentativei de a evita tragerea la răspundere, prin promovarea proiectului neconstituțional, se plasează și litigiul cu Facultatea de Drept a Universității București.

Într-o speță cu evidente conotații penale, afirmă sursele Gândul, „debitorul Municipiul București a fost obligat să achite creditorilor Facultatea de Drept București și altor două persoane fizice, sumele (reprezentând prejudicii) de 6 milioane de euro și 6 milioane de lei, însemnând contravaloarea lipsei de folosință a unui teren din București, situat pe Strada Parcului din Sectorul 1”.

Prejudiciile în acest caz sunt de aproximativ 15 milioane de lei (3 milioane de euro), rezultate din neemiterea autorizației de construire de către actualul primar general pentru Sanador, în vederea edificării unei Clinici de Tratament Oncologic pentru copii.

  • Sanador a solicitat instanței să îl oblige pe șeful PMB la emiterea autorizației de construire și a caștigat, în fond și în recurs, soluția fiind definitivă.
  • Nicușor Dan a refuzat să pună în executare hotărârea definitivă a instanței, reducând șansele la viață ale copiilor loviți de boala secolului. Mai mult, pentru toate aceste întârzieri pagubele vor fi suportate tot din bani publici.

„Doar dobânda penalizatoare, care curge deja de peste doi ani (începând cu data de 18.01.2023), este de 35.431 Euro/lună (2,67 Euro/mp/lună x 13270 mp)”, arată sursele Gândul.


Citește și:

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

EXCLUSIV | Nicușor Dan vrea să întoarcă Bucureștiul în anii ’50! Avocat: ”Conduce ofensiva proprietății publice împotriva proprietății private”

EXCLUSIV | Înfrângere usturătoare! Nicușor Dan, obligat de Tribunalul București să emită certificat de urbanism în cazul ”PUZ Primăverii 1”!

EXCLUSIV | Decizia instanței în procesul în care Nicușor Dan e acuzat de INCOMPATIBILITATE de ANI. Avocat: ”Conduce Primăria Generală abuziv!”

Citește și

Mediafax
Ce s-a întâmplat cu directoarea de la Astronomer, după incidentul de la Coldplay
Digi24
Minciunile lansate de Ambasadorul Rusiei la București despre relația dintre România și Republica Moldova. Explicațiile unui istoric
Cancan.ro
Ispita de la Insula Iubirii 2025, în lacrimi la mormântul fiului ei. Cristina Scarlevschi și-a pierdut băiețelul în urmă cu un an 😢
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
Adevarul
Litoralul manelist alungă turiștii cu muzica dată la maxim în boxe: „Capitala țărănelii și a manelelor”
Mediafax
Salina Praid, în pericol de prăbușire: 'Tavanul va cădea, iar acolo va fi un lac'
Click
Cele 2 zodii care își rezolvă cele mai grele probleme în toamna anului 2025. Viața lor va căpăta culoare și redescoperă bucuria de a trăi
Wowbiz
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Când am văzut...” ????⤵
Antena 3
De astăzi, trăim pe datorie. Este Ziua Suprasolicitarii Planetei 2025: În 7 luni, omenirea a consumat ce natura reînnoieşte într-un an
Digi24
Berlinul se pregătește de război: planul german pentru a rezolva problema lipsei de soldați
Cancan.ro
Curat ghinion pentru Piedone! Pe cine căuta DNA, de fapt. Cum a picat la mijloc fostul șef ANPC. Nici anchetatorii nu se așteptau la asta
Ce se întâmplă doctore
Vedeta cu cele mai lungi picioare din România, siluetă de invidiat la 44 de ani: „Mănânc corect, nu prostii”
observatornews.ro
Vremea 28 iulie - 25 august 2025. Schimbare radicală; se răcește, revin ploile torenţiale și vijeliile
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Felicitări! Elevii români au cucerit Parisul la Olimpiada Internațională de Fizică! Au adus acasă o medalie de aur, patru de argint și două premii speciale
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Care sunt semnele că DISTRIBUȚIA mașinii va ceda?
Descopera.ro
Mitul antic al lui Nibiru. Ce au descoperit babilonienii în Sistemul Solar?
Evz.ro
Misterul sferei roz. Vedetele din România, campanie-fantomă pe Instagram
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
FOTO Elena Udrea, primele imagini alături de fetița sa, după mai bine de trei ani: „Revederea ne-a copleșit!”
RadioImpuls
Când scăpăm de valul de caniculă. Meteorologii anunță o scădere bruscă a temperaturilor de săptămâna viitoare. Cum va fi vremea în august 2025?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă îi face cadou iubitei un inel cu un diamant uriaș: - Scrie Made in China pe el
Descopera.ro
Un fenomen nemaivăzut până acum în Sistemul Solar a fost observat pe Jupiter