EXCLUSIV | Înfrângere usturătoare! Nicușor Dan, obligat de Tribunalul București să emită certificat de urbanism în cazul ”PUZ Primăverii 1”!

EXCLUSIV | Înfrângere usturătoare! Nicușor Dan, obligat de Tribunalul București să emită certificat de urbanism în cazul ”PUZ Primăverii 1”!

Magistrații de la Tribunalul București i-au administrat lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, o înfrângere usturătoare, în primă instanță, în controversatul caz ”PUZ Primăverii 1”. Astfel, edilul este obligat să emită certificatul de urbanism solicitat de dezvoltatorul imobiliar, iar lipsa calității procesuale pasive a Municipiului București a fost respinsă ca ”neîntemeiată”.

Această sentință dată luni, 25 septembrie 2023, poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la data comunicării.

”Admite cererea. Soluția pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Municipiul București. Admite acţiunea. Obligă pârâtul Primarul General al Municipiului București să emită certificatul de urbanism solicitat prin cererea nr. 144925/04.10.2022. Obligă pârâtul Municipiul București să plătească reclamantei taxă judiciară de timbru în cuantum de 50 de lei, precum și suma de 5.000 lei, reprezentând onorariu de avocat redus. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 25.09.2023”, au decis magistrații Tribunalului București.

”Asta, în lege, este considerat exces de putere, abuz de putere al unei instituții publice, în contra unui privat”

La solicitarea Gândul, avocatul Radu Dinulescu a precizat că decizia magistraților nu este o surpriză, chiar dacă nu este definitivă. Nicușor Dan a ”considerat”, de la bun început, că PUZ Primăverii 1 ar fi ”ilegal”, motiv pentru care a refuzat să emită certificatul de urbanism solicitat de dezvoltatorul imobiliar.

”Totul este foarte simplu. La adresa «Primăverii 1» există un Plan Urbanistic Zonal, aprobat de Consiliul General al Municipiului București, care detaliază prevederile din regulamentul existent. În baza acelui PUZ,  care stabilește un regulament construibil pe acel teren, compania Hagag a cumpărat acel teren pentru a dezvolta un imobil rezidențial.

În secunda în care s-a adresat Primăriei Capitalei cu cererea pentru obținerea unui certificat de urbanism – adică începutul procedurii de autorizare -, municipalitatea, după luni de zile de tăcere, le-a dat un răspuns amețitor. În acel răspuns s-a transmis că primarul general consideră că PUZ Primăverii 1 este ilegal. Consideră el că este ilegal, cu alte cuvinte, deși acest PUZ nu fusese declarat ilegal de nicio instanță din țara asta. Nicușor Dan consideră că este ilegal, drept pentru care nu emite certificat de urbanism.

Asta, în lege, este considerat exces de putere, abuz de putere al unei instituții publice, în contra unui privat. Și atunci s-au dus în instanță cu o acțiune privind obligarea de a face, adică obligarea primarului general de a respecta legea și de a emite certificatul de urbanism.  Ceea ce s-a întâmplat ieri la Tribunalul București.

Nicușor Dan precizează că acolo, pe acel teren –  conform PUZ Zone Protejate, adică PUZ 279, nul de drept -, ar fi spațiu verde. Niciodată nu a fost acolo spațiu verde, orice bucureștean știe asta. Acolo erau construcții inclusiv în perioada interbelică, pe care Ceaușescu le-a demolat. Pe Bulevardul Primăverii au fost construcții, la fiecare număr poștal, nu există niciun parc pe Primăverii”, spune avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

”Instanța a dat dreptate 100% dezvoltatorului imobiliar, văzând abuzul, excesul de putere făcut de autoritatea publică, în speță de primarul general al Capitalei, și dispune emiterea certificatului de urbanism cât mai repede”

Avocatul Radu Dinulescu

”Nicușor Dan a refuzat să dea, cu obstinație, un certificat de urbanism”

Avocatul Radu Dinulescu a declarat , după ce Nicușor Dan a fost amendat de ISC, că un primar nu poate să facă tot ceea ce dorește, iar Nicușor Dan trebuia să emită acel certificat de urbanism în termenul prevăzut de lege. Pe fondul acestei probleme, PUZ Primăverii 1, ISC are dreptatea de partea sa, a mai spus avocatul Radu Dinulescu. (alte informații punctuale AICI)

Lucrurile sunt mult mai simple decât le explică Nicușor Dan și în cu totul altă lumină. Nicușor Dan a refuzat să dea, cu obstinație, un certificat de urbanism în vederea construirii către titularul dreptului de proprietate.

Legea spune că el este obligat să emită certificat de urbanism, iar dacă nu emite certificatul de urbanism Inspectoratul de Stat în Construcții este obligat să aplice sancțiunea prevăzută de Legea 50/1991 a construcțiilor.

Un primar nu poate să facă tot ceea ce vrea. Administrația se face în baza principiului formalismului. Gândiți-vă că ne-am duce să ne facem o nouă carte de identitate și că, având toate actele, funcționarul de la ghișeu spune că nu ne putem face buletin pentru că în săptămâna respectivă nu vor să elibereze documentul”, a explicat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Dacă Nicușor Dan susține că PUZ – str. Primăverii 1 este nelegal, atunci de ce refuză punerea la dispoziția ISC a documentației?”

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) l-a amendat pe Nicușor Dan cu 7.000 de lei pentru că nu a emis, în termenul legal, un certificat de urbanism în cazul ”PUZ Primăverii 1”, iar acesta a interpretat în mod personal această sancțiune, trecând peste nerespectarea termenului de emitere a respectivului certificat și insistând asupra locației – construirea unui bloc de 5 etaje pe ”spațiu verde” în Cartierul Primăverii.

Numai că reprezentanții ISC i-au explicat primarului general al Capitalei că a fost sancționat tocmai pentru nerespectarea termenului de emitere a certificatului de urbanism ”și nicidecum pentru faptul că nu a emis certificat de urbanism ”pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiu verde în Cartierul Primăverii”.

”Învederăm că afirmațiile repetate ale domnului Nicușor Dan cu privire la activitatea ISC sunt tendențioase, fiind de natură a atrage consecințe grave în cazul în care sunt emise informații și afirmații eronate, de natură calomnioasă.

Sancțiunea aplicată de către Inspectoratul de Stat în Construcții – ISC primarului general al Municipiului București este pentru săvârșirea contravenției de către acesta privind «neemiterea certificatului de urbanism în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii» și nicidecum pentru faptul că nu a emis certificat de urbanism «pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiu verde în Cartierul Primăverii».

Menționăm faptul că dl Nicușor Dan a adresat o solicitare ISC, înregistrată la PMB cu nr. 163050/01.11.2022 și la ISC cu nr. 40064/03.11.2022 pentru verificarea legalității «PUZ str. Primăverii nr. 1», în urma căreia instituția noastră, prin adresa nr. 40390/08.11.2022, a cerut să i se pună la dispoziție documentația de urbanism care a stat la baza aprobării acestuia de către Consiliul General al Municipiului București, necesară pentru efectuarea verificărilor, respectiv PUZ – Zone Construite Protejate.

(…) Serviciul Arhivă Acte Administrative din cadrul Primăriei Municipiului București, prin adresa nr. 168822/15.11.2022, înregistrată la ISC cu nr. 42292/23.11.2022, ne-a comunicat faptul că «arhiva Primăriei Municipiului București nu deține documentația PUZ – Zone Construite Protejate, regulamentul și avizele», ceea ce a condus la imposibilitatea de a da curs solicitării primarului general privind efectuarea unui control de specialitate la emiterea/avizarea și aprobarea actelor administrative ce au ca obiect imobilele încadrate în Zonele Construite Protejate”, au transmis reprezentanții ISC. (informații detaliate AICI)

”Dacă domnul Nicușor Dan susține că PUZ – str. Primăverii 1 este nelegal, atunci de ce refuză punerea la dispoziția ISC a documentației, regulamentului și avizelor solicitate, pentru a se putea face verificările corespunzătoare?”, se întreabă reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții”

ISC


Citește și:

EXCLUSIV | Decizia instanței în procesul în care Nicușor Dan e acuzat de INCOMPATIBILITATE de ANI. Avocat: ”Conduce Primăria Generală abuziv!”

EXCLUSIV | Cine a depus oferte la licitația de 1 miliard $ pentru obuziere autopropulsate și cine pare că a făcut lucrarea!

EXCLUSIV | 20 de ani de „război” pentru averea uriașă! Fiul celebrului afacerist român continuă lupta cu mama vitregă: „Doresc rejudecarea dosarului!”

EXCLUSIV | Cum joacă Nicușor Dan ”la două capete” în fața instanțelor de judecată: ”E un CAL TROIAN în PMB al asociațiilor-prietene!”

SONDAJ DE OPINIE | Bucureștenii TAXEAZĂ activitatea lui Nicușor Dan: ”Proastă și foarte proastă, Capitala se îndreaptă într-o direcție greșită”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Fiica lui Costel Corduneanu, pe urmele tatălui. Ce performanță a reușit
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului