Prima pagină » Actualitate » Mihaela Bilic dezvăluie de câte ori trebuie să mâncăm pe zi, dacă ținem POST

Mihaela Bilic dezvăluie de câte ori trebuie să mâncăm pe zi, dacă ținem POST

Mihaela Bilic dezvăluie de câte ori trebuie să mâncăm pe zi, dacă ținem POST
Medicul nutriționist Mihaela Bilic

Suntem în plin post al Paștelui, iar medicul nutriționist Mihaela Bilic vine cu unele recomandări utile pentru românii care respectă această perioadă, din punct de vedere alimentar. Ea explică, printre altele, de câte ori trebuie să mănânce pe zi persoanele care țin post.

„La fiecare perioadă de post ne punem întrebarea: e mai sănătos să avem, măcar și pentru un timp, o dietă care să excludă produsele de origine animală? Rolul postului alimentar este să dea o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale. Deci DA, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse- nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic, recomandări pentru un post sănătos

Dacă țineți post, medicul nutriționist Mihaela Bilic vă recomandă să țineți cont de câteva reguli:

  • Limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame; e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult.
  • Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală (ulei), este cea mai bună “rețetă” de îngrășare și din păcate multe alimente de post au aceste ingrediente la bază.
  • Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic, deși nu pare, au multe calorii.
  • Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromat.
  • Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez.
  • „Abuzați” de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei; postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume.
  • Consumați fructele cu moderație, sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este și ea un dulce de post.

„Să ții post nu e ușor, e nevoie de aprovizionare, organizare și gătit acasă. Mâncarea trebuie să fie cât mai simplă și cu limită la cantitate, altfel riscați să ieșiți din post cu niște kilograme în plus”, a mai precizat Mihaela Bilic, potrivit agrointel.ro.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele