Care este alimentul care crește riscul de a dezvolta cancer de colon la persoanele trecute de 50 de ani. Acesta este consumat de multe persoane, însă ar trebui redus. În plus, riscurile apar inclusiv la persoanele mai tinere.
Specialiștii au lansat un avertisment cu privire la consumul de carne procesată. Acest alinent poate să crească riscul de a dezvolta cancer de colon, indică cercetări recente.
Conform studiilor, în ultimii 30 de ani, diagnosticele recente de cancer de colon au înregistrat o creștere de 80% la nivel mondial. Conform cercetătorilor, mai mulți factori ar influența acest fenomen.
Astfel, creșterea poluării, a obezității, precum și prezența particulelor invizibile de plastic din apa potabilă ar fi cauzele bolii. De asemenea, specialiștii în cancer de la NYU Langone Health din New York au declarat că un anumit factor este „trecut cu vederea” de către medici. Este vorba despre consumul de carne procesată de către generațiile tinere.
Astfel, un medic îi avertizează pe oameni să consume cât mai rar carne procesată, ce poate fi periculoasă pentru sănătate, mai ales pe termen lung.
“Deși îmi sfătuiesc în mod obișnuit pacienții cu privire la stilul de viață și factorii de risc alimentari, inclusiv carnea procesată, nu sunt sigur cât de des acest lucru este menționat în mod specific de medici, în practică. Acordați atenție la ceea ce mâncați. Reduceți cât puteți de mult carnea procedată”, a precizat dr. Peter S. Liang, medic oncolog și cercetător la NYU, potrivit Daily Mail.
Totodată, dr. David Johnson, profesor de medicină și șef al secției de gastroenterologie de la Eastern Virginia Medical School, a spus că, în rândul medicilor, conștientizarea riscurilor consumului de carne procesată „nu este larg răspândită”. Acest aliment este clasificat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept cancerigen de clasa I, alături de fumat și de alcool.
Din punct de vedere medical, carnea procesată este „carnea care a fost modificată prin metode precum sărarea, maturarea, fermentarea sau afumarea pentru a spori aroma sau conservarea”. În general, asta se face prin adăugarea unor conservanți chimci, precum nitrații.
De asemenea, profesorul Ulrike Peters a spus că, până acum, studiile au asociat trei substanțe chimice legate de carne cu un risc crescut de a dezvolta cancer intestinal. Este vorba despre fierul heme, care poate cauza leziuni intestinale. În plus, nitrații și aminele sunt produse în momentul în care carnea este gătită la temperaturi mari.
Nitrații în sine nu sunt cancerigeni, însă compușii se transformă în diferite substanțe chimice în intestin. Apoi, acestea provoacă dezvoltarea tumorilor.
Conform unui studiu britanic la care au participat 500.000 de persoane, s-a observat că cei care consumă carne procesată în mod regulat sunt 40% mai predispuși să ajungă să aibă cancer intestinal. Alimentele asociate cu acest risc sunt slănina, șunca și cârnații.
De asemeneam un studiu din 2025 a analizat peste 542.500 de femei. În urma studiului, s-a constatat că, în afara alcoolului, consumul de carne roșie și de carne procesată erau singurii factori alimentari asociați cu cancerul colorectal.
World Cancer Research Fund (WCRF) și American Institute for Cancer Research (AICR) recomandă un consum cât mai redus de carne procesată. Este recomandat chiar să se scoată din alimentație.
De precizat este că, cancerul de intestin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer în Regatul Unit. În fiecare an, această boală reprezintă cauza decesului pentru aproximativ 17.000 de britanici. În plus, continuă să crească și numărul cazurilor apărute la tineri.
CITEȘTE ȘI: