Prima pagină » Actualitate » Secretul cozonacilor pufoși și bine copți. Câtă drojdie se pune în aluat. Rețete de Paști

Secretul cozonacilor pufoși și bine copți. Câtă drojdie se pune în aluat. Rețete de Paști

Secretul cozonacilor pufoși și bine copți. Câtă drojdie se pune în aluat. Rețete de Paști

Cozonacul de Paște este una dintre cele mai iubite și respectate tradiții culinare din România și din multe alte țări ortodoxe. Nu este doar un desert – este un simbol al bucuriei, belșugului și al Învierii. Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu un desert ca la carte, trebuie să știi exact câtă drojdie se pune la cozonaci. Așa ies pufoşi şi copţi în mijloc.

Câtă drojdie se pune la cozonaci

Cantitatea de drojdie pentru cozonaci depinde de cantitatea de făină folosită, dar o regulă generală este:

Pentru 1 kg de făină, se pun:

  • 25 g de drojdie proaspătă (cam cât un cub clasic din comerț)
  • sau 7-10 g de drojdie uscată (un pliculeț standard)

Dacă vrei un cozonac mai pufos și mai aromat, e important să lași maiaua (drojdie + lapte + zahăr + puțină făină) să fermenteze bine înainte să o amesteci cu restul ingredientelor.

Nu exagera cu drojdia – prea multă poate da un gust ușor amar și poate face aluatul să se lase după coacere.

Rețetă cozonac cu nucă, ciocolată și portocală confiată

Iată o rețetă specială de cozonac pentru Paște – pufos, aromat și cu o umplutură delicioasă de nucă, ciocolată și portocală confiată. O combinație care duce clasicul cozonac la nivelul următor.

Ingrediente pentru aluat (2 cozonaci mari):

  • 1 kg făină 000 (cernută)
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g uscată)
  • 400 ml lapte călduț
  • 5 ouă (3 întregi + 2 gălbenușuri)
  • 200 g zahăr
  • 200 g unt topit (nu fierbinte)
  • 1 praf de sare
  • Coaja rasă de la 1 lămâie + 1 portocală
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță esență de rom

Ingrediente pentru umplutură:

  • 300 g nucă măcinată
  • 150 g ciocolată neagră topită
  • 100 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 50 g portocală confiată tocată
  • 1 lingură cacao
  • 1 linguriță scorțișoară (opțional)

Pentru uns: 1 ou + 1 lingură lapte

Mod de preparare

1. Maiaua – Amestecă drojdia cu 100 ml lapte călduț, 1 linguriță zahăr și 1 lingură de făină. Lasă la crescut 15-20 min, până face spumă.

2. Aluatul – Bate ouăle cu zahărul și sarea până devin spumoase. Adaugă maiaua, restul de lapte călduț, coaja de citrice, esențele și apoi, treptat, făina. Frământă bine și toarnă untul topit, puțin câte puțin, până aluatul devine elastic și nu se mai lipește. Lasă la dospit 1,5-2 ore, într-un loc cald, acoperit.

3. Umplutura – Încălzește laptele cu zahărul. Adaugă nuca, cacaoa, ciocolata topită, scorțișoara și portocala confiată. Amestecă bine și lasă să se răcească.

4. Formarea cozonacilor – Împarte aluatul în 2. Întinde fiecare parte pe blatul uns cu ulei. Pune umplutura și rulează strâns. Poți împleti cele două rulouri pentru un aspect wow. Așază în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Mai lasă la crescut 30-40 min.

5. Coacerea – Unge cu ou bătut și coace la 170°C (cuptor electric, fără ventilație) timp de 45-50 minute. Dacă se rumenește prea repede, acoperă cu folie de aluminiu.

Poți adăuga și stafide hidratate în rom sau fulgi de migdale în umplutură. Înainte de servire, pudrează cu zahăr sau unge cu sirop (zahăr + apă + vanilie) pentru luciu.

Citiți și: Cozonacul perfect de Paște. SECRETUL pentru a avea un aluat pufos, care se rupe în fâșii

Recomandarea video

Mediafax
Presa maghiară despre alegerile de la București: „Aproape nimănui nu i-a păsat cine va fi noul primar”
Digi24
Cea mai mare problemă cu care se va confrunta noul primar al Bucureștiului. „Nu e normal să nu ai căldură iarna. E strigător la cer”
Cancan.ro
Totul despre Cristina Simona Ciucu, soţia primarului Capitalei. Ce firmă deține împreună cu Ciprian Ciucu
Prosport.ro
FOTO. Catrinel Menghia și Diana Munteanu, vizite în apartamentul lui Adi Mutu: „Mi-a spus să-i zic că sunt vărul lui”
Adevarul
Britanicii susțin că România și Danemarca sunt în primejdie. Expert român: „Pericolul real există și se manifestă deja”
Mediafax
Situație incredibilă într-o comună din Botoșani: după tată și mamă, a venit rândul fiicei să conducă primăria
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Cele trei puncte la care țarul nu va renunța. Consilierul lui Putin dezvăluie liniile roșii peste care Rusia nu va trece
Cancan.ro
Prima gafă de primar a lui Ciprian Ciucu! L-a atacat direct pe Nicușor Dan: 'Mi-a scăpat acest lucru'
Ce se întâmplă doctore
Dieta-minune cu care a slăbit Ozana Barabancea. Are o siluetă trasă prin inel și arată mai bine ca-n tinerețe!
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
E legal să oprești cu avariile în fața unei farmacii sau brutării? Răspunsul oficial
Descopera.ro
Ce spune ȘTIINȚA despre oamenii care ADORĂ sensurile giratorii?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Psihologia infidelității: De ce înșală oamenii și ce se întâmplă în cuplu după o trădare?