Prima pagină » Actualitate » Secretul cozonacilor pufoși și bine copți. Câtă drojdie se pune în aluat. Rețete de Paști

Secretul cozonacilor pufoși și bine copți. Câtă drojdie se pune în aluat. Rețete de Paști

Secretul cozonacilor pufoși și bine copți. Câtă drojdie se pune în aluat. Rețete de Paști

Cozonacul de Paște este una dintre cele mai iubite și respectate tradiții culinare din România și din multe alte țări ortodoxe. Nu este doar un desert – este un simbol al bucuriei, belșugului și al Învierii. Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu un desert ca la carte, trebuie să știi exact câtă drojdie se pune la cozonaci. Așa ies pufoşi şi copţi în mijloc.

Câtă drojdie se pune la cozonaci

Cantitatea de drojdie pentru cozonaci depinde de cantitatea de făină folosită, dar o regulă generală este:

Pentru 1 kg de făină, se pun:

  • 25 g de drojdie proaspătă (cam cât un cub clasic din comerț)
  • sau 7-10 g de drojdie uscată (un pliculeț standard)

Dacă vrei un cozonac mai pufos și mai aromat, e important să lași maiaua (drojdie + lapte + zahăr + puțină făină) să fermenteze bine înainte să o amesteci cu restul ingredientelor.

Nu exagera cu drojdia – prea multă poate da un gust ușor amar și poate face aluatul să se lase după coacere.

Rețetă cozonac cu nucă, ciocolată și portocală confiată

Iată o rețetă specială de cozonac pentru Paște – pufos, aromat și cu o umplutură delicioasă de nucă, ciocolată și portocală confiată. O combinație care duce clasicul cozonac la nivelul următor.

Ingrediente pentru aluat (2 cozonaci mari):

  • 1 kg făină 000 (cernută)
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g uscată)
  • 400 ml lapte călduț
  • 5 ouă (3 întregi + 2 gălbenușuri)
  • 200 g zahăr
  • 200 g unt topit (nu fierbinte)
  • 1 praf de sare
  • Coaja rasă de la 1 lămâie + 1 portocală
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță esență de rom

Ingrediente pentru umplutură:

  • 300 g nucă măcinată
  • 150 g ciocolată neagră topită
  • 100 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 50 g portocală confiată tocată
  • 1 lingură cacao
  • 1 linguriță scorțișoară (opțional)

Pentru uns: 1 ou + 1 lingură lapte

Mod de preparare

1. Maiaua – Amestecă drojdia cu 100 ml lapte călduț, 1 linguriță zahăr și 1 lingură de făină. Lasă la crescut 15-20 min, până face spumă.

2. Aluatul – Bate ouăle cu zahărul și sarea până devin spumoase. Adaugă maiaua, restul de lapte călduț, coaja de citrice, esențele și apoi, treptat, făina. Frământă bine și toarnă untul topit, puțin câte puțin, până aluatul devine elastic și nu se mai lipește. Lasă la dospit 1,5-2 ore, într-un loc cald, acoperit.

3. Umplutura – Încălzește laptele cu zahărul. Adaugă nuca, cacaoa, ciocolata topită, scorțișoara și portocala confiată. Amestecă bine și lasă să se răcească.

4. Formarea cozonacilor – Împarte aluatul în 2. Întinde fiecare parte pe blatul uns cu ulei. Pune umplutura și rulează strâns. Poți împleti cele două rulouri pentru un aspect wow. Așază în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Mai lasă la crescut 30-40 min.

5. Coacerea – Unge cu ou bătut și coace la 170°C (cuptor electric, fără ventilație) timp de 45-50 minute. Dacă se rumenește prea repede, acoperă cu folie de aluminiu.

Poți adăuga și stafide hidratate în rom sau fulgi de migdale în umplutură. Înainte de servire, pudrează cu zahăr sau unge cu sirop (zahăr + apă + vanilie) pentru luciu.

Citiți și: Cozonacul perfect de Paște. SECRETUL pentru a avea un aluat pufos, care se rupe în fâșii

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
24 de ore de Cod roșu în Carpații Meridionali și de Curbură. Rafale de 120 km / h
Digi24
Ceasuri Rolex, lingouri de aur și o diplomație „decimată din interior”. Cum funcționează politica externă a Americii în era Trump 2.0
Cancan.ro
Alex Bodi continuă scandalul aprins cu Ramona Olaru! Musculosul nu se lasă: 'O să aduc eu amintiri de la Agronomie când
Prosport.ro
FOTO. Natalia Mateuț, spectaculoasă de ziua ei. Apariție rară a tatălui ei, legendarul Dorin Mateuț
Adevarul
Marea hidrocentrală Lotru–Ciunget, capodopera energetică ascunsă în Carpați. A fost numită cea mai grandioasă din Europa
Mediafax
Un incident apare din ce în ce mai des în avioanele de pasageri. Ce fac unii călători și cum reacționează personalul
Click
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Digi24
Care este mâncarea preferată a lui Nicușor Dan. Mirabela Grădinaru: „Nu ajung să ating calitatea sau gustul mâncării din copilărie”
Cancan.ro
'Uraganul de iarnă' a făcut ravagii în România! Zonele în care vine iar prăpădul: vijelii și rafale de vânt de până la 180 km/h
Ce se întâmplă doctore
Mihai Voropchievici avertizează: Această zodie este vizată de o forță malefică, pe final de 2025
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Nemții au desenat viitoarea Dacia C-Neo. Viziunea unui tuner axat pe modelele mărcii
Descopera.ro
Ce lichide să nu verși niciodată în chiuvetă și de ce?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
Cafeaua are beneficii surprinzătoare pentru persoanele cu boli mintale severe