Prima pagină » Video » Românii cumpără de PATRU ori mai multă mâncare decât e necesar. Iată cum combați risipa alimentară

Românii cumpără de PATRU ori mai multă mâncare decât e necesar. Iată cum combați risipa alimentară

După sărbătorile Pascale, românii au ajuns în recordurile UE la risipă de mâncare. Coșurile pline și masa de Paște încărcată peste măsură fac elementul principal al coșurilor de gunoi. Risipa alimentară, o problemă monitorizată de specialiștii Uniunii Europene, îi plasează pe români pe loc fruntaș. 

Românii aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de alimente, ceea ce înseamnă că un singur român ajunge să risipească peste 129 kg de mâncare. Și buzunarele românilor reflectă această risipă. Românii își cheltuie 45% din venituri pe cumpărături alimentare. Aproape jumătate din alimentele cumpărate, potrivit Food Waste Combat, ajung să fie aruncate la gunoi.

Ciprian Necula: „E o moștenire pe care o aducem din comunism”

Sociologii explică acest fenomen ca o urmare a perioadei comuniste. Specialiștii vorbesc despre o moștenire transgenerațională care vine dintr-o perioadă în care accesul la mâncare era limitat.

„E o moștenire pe care o aducem dintr-o perioadă în care români nu au avut suficientă mâncare. În prezent, românii cumpără orice, și mult mai mult decât au nevoie. În cultura noastră e acest criteriu important, a avea îndeajuns, a fi îndestulat. Este foarte important pentru a te valida social, pentru a te mulțumi cu viața ta, pentru a fi, cum să spun, un om apreciat.”, explică sociologul, Ciprian Necula.

Cum combați risipa?

Bucătarii vin cu soluții de combatere a risipei alimentare. Produsele clasice din bucătăria românească se pot reinterpreta în diferite feluri.

Noi tăiem un cozonac întreg felii ca să îl punem pe masă. Bineînțeles că în câteva ore se usucă. Fără nicio problemă, dacă îl însiropăm și îl folosim ca o bază de blat pentru un tort, facem o cremă repede de cacao, de vanilie, de rom, de orice, deja am făcut și un desert.”, menționează Iustin Manea, bucătar Chef.

„Un instrument ajutător în direcția asta este construirea inteligentă a meniului, folosirea de ingrediente comune pentru mai multe preparate, astfel încât să reduci pe cât posibil risipa alimentară. Și nu în ultimul rând, mâncarea gătită și rămasă poate fi donată.”, explică Ion Ceban, manager restaurant.

SURSĂ FOTO, VIDEO: DIGI 24

Recomandarea video

Mediafax
Ce se întâmplă la Serviciul Român de Informații? Dan: Orice derapaj al Serviciului îmi revine mie
Digi24
Un virus gripal nou se răspândește rapid în România: În prima săptămână din decembrie au fost înregistrate peste 3.000 de îmbolnăviri
Cancan.ro
Vila Rodicăi Stănoiu de la malul mării a fost VANDALIZATĂ! Misterul moștenirii fostei ministrese se adâncește!
Prosport.ro
Mesajul transmis de Sorana Cîrstea după ce a mers cu fiul lui Ion Țiriac în cea mai scumpă stațiune din Elveția
Adevarul
Controverse grave în cazul alertei cu bombă la trenul București–Kiev: R. Moldova susține că incidentul a avut loc azi, CFR Călători neagă
Mediafax
Ce taxe vor plăti bucureștenii din 2026? Proiect PMB: impozite pe locuințe, mașini și terenuri
Click
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Digi24
Reacție furioasă a Kremlinului, după ce șeful NATO a îndemnat la pregătiri pentru un război cu Rusia: „E iresponsabil”
Cancan.ro
9 zile consecutive de ninsoare în România, potrivit meteorologilor Accuweather. Care sunt orașele vizate
Ce se întâmplă doctore
Dieta MINUNE cu care Monica Anghel a reușit să slăbească 40 de kilograme: „Asta poți mânca oricând, fără probleme”
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Dacia C-Neo, testată în Alpi. Noul model a fost surprins în probe pe drumuri montane
Descopera.ro
O planetă ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă o vede pe maică-sa dezbrăcată în fața oglinzii spunând: – Vreau un bărbat!
Descopera.ro
De ce mahmureala este mai greu de suportat odată cu vârsta?