După sărbătorile Pascale, românii au ajuns în recordurile UE la risipă de mâncare. Coșurile pline și masa de Paște încărcată peste măsură fac elementul principal al coșurilor de gunoi. Risipa alimentară, o problemă monitorizată de specialiștii Uniunii Europene, îi plasează pe români pe loc fruntaș.
Românii aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de alimente, ceea ce înseamnă că un singur român ajunge să risipească peste 129 kg de mâncare. Și buzunarele românilor reflectă această risipă. Românii își cheltuie 45% din venituri pe cumpărături alimentare. Aproape jumătate din alimentele cumpărate, potrivit Food Waste Combat, ajung să fie aruncate la gunoi.
Sociologii explică acest fenomen ca o urmare a perioadei comuniste. Specialiștii vorbesc despre o moștenire transgenerațională care vine dintr-o perioadă în care accesul la mâncare era limitat.
„E o moștenire pe care o aducem dintr-o perioadă în care români nu au avut suficientă mâncare. În prezent, românii cumpără orice, și mult mai mult decât au nevoie. În cultura noastră e acest criteriu important, a avea îndeajuns, a fi îndestulat. Este foarte important pentru a te valida social, pentru a te mulțumi cu viața ta, pentru a fi, cum să spun, un om apreciat.”, explică sociologul, Ciprian Necula.
Bucătarii vin cu soluții de combatere a risipei alimentare. Produsele clasice din bucătăria românească se pot reinterpreta în diferite feluri.
„Noi tăiem un cozonac întreg felii ca să îl punem pe masă. Bineînțeles că în câteva ore se usucă. Fără nicio problemă, dacă îl însiropăm și îl folosim ca o bază de blat pentru un tort, facem o cremă repede de cacao, de vanilie, de rom, de orice, deja am făcut și un desert.”, menționează Iustin Manea, bucătar Chef.
„Un instrument ajutător în direcția asta este construirea inteligentă a meniului, folosirea de ingrediente comune pentru mai multe preparate, astfel încât să reduci pe cât posibil risipa alimentară. Și nu în ultimul rând, mâncarea gătită și rămasă poate fi donată.”, explică Ion Ceban, manager restaurant.