Prima pagină » Actualitate » Au fost ÎNTÂRZIERI record pe aeroporturi, vara trecută, iar specialiștii avertizează că anul acesta va fi și mai rău. Care sunt principalele motive

Au fost ÎNTÂRZIERI record pe aeroporturi, vara trecută, iar specialiștii avertizează că anul acesta va fi și mai rău. Care sunt principalele motive

FOTO - Captură video

Urmează o vară de foc pentru turiştii români, cu blocaje şi bilete scumpe. Eurocontrol, agenția europeană care coordonează traficul aerian, avertizează că ne vom confrunta cu întârzieri fără precedent. Traficul aerian va crește cu 5%, iar lipsa de personal riscă să ne ţină la sol, cu vacanţe ratate şi bani pierduţi.

Aproape un sfert dintre zborurile de pe Otopeni au avut întârzieri sau anulări, în 2024. Vara trecută, aproape 40% dintre zborurile europene au fost afectate de întârzieri sau anulări.

Cu un trafic în creştere, Eurocontrol avertizează că amânările vor depăși nivelul din 2024, când s-au înregistrat cele mai mari blocaje din ultimele două decenii.

„Sezonul estival nu iartă pe nimeni. Atât companiile de handling bagaje, inclusiv zona de personal de la controlul de trafic au probleme cu personalulul, nu sunt suficienţi oameni. Când ai vârf de sezon, atunci se simte. Avem parteneriate cu furnizorii de handling de bagaje. Unul dintre punctele de presiune maxime vara sunt pe logistica bagajelor, ceea ce pe noi ne ajută”, a declarat pentru Observator TV Silvia Teodorescu, purtător de cuvânt TAROM.

Ryanair estimează că va fi mai rău decât vara trecută, în special în weekend-uri. Iar Wizz Air, liderul pieței din România, susține că încearcă să evite blocajele.

„Controlul traficului aerian a devenit principalul blocaj, mai ales în perioadele de vârf din timpul verii, generând întârzieri și anulări. Am implementat buffere suplimentare și capacitate alternativă pentru a putea face față problemelor cauzate de alţi actori din sistem”, a precizat Jozsef Varadi, CEO Wizz Air.

Însă, controlorii de trafic aerian sunt doar o parte a problemei.

„Aceste companii îşi calculează timpii la sol într-un regim extrem de scurt, care nu poate fi îndeplinit întotdeauna. Pe o parte dau jos pasagerii, pe alta îi îmbarcă, în acealaşi timp însoţitorii fac curăţenie în avion. E un talmeş-balmeş””, a declarat Cezar Osiceanu, pilot.

„Anulările, întârzieile mai mari de 3 ore calculate la aterizare sau refuzul de îmbarcare. Toate primesc aceleaşi compensaţii în valoare de 250, 400 sau 600 de euro de persoane. La toate acestea se poate adăuga şi rambursarea”, a afirmat declarat Ramona Colea, reprezentant firmă de despăgubiri.

Iar întârzierile nu sunt singura nemulţumire a pasagerilor și companiile low-cost explică…

„Dacă vrei doar un loc în avion, plătești foarte puțin, poți zbura la un preț minim. Dar dacă vrei să călătorești cu foarte mult bagaj, ca un brad de Crăciun și să iei cu tine toată casa, vei plăti suplimentar, deoarece adaugi greutate avionului și costuri suplimentare”, a declarat Jozsef Varadi, CEO Wizz Air.

De exemplu, compania aeriană Lufthansa a introdus o suprataxă de mediu, care poate ajunge la 70 de euro, iar Ryanair a afişat scumpiri de până la 6%. Momentan, Wizz Air și TAROM nu au anunțuri oficiale privind majorări, potrivit sursei citate.

FOTO – Captură video: Observator TV/Antena 1

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și