Vineri, 9 mai 2025, de la ora 12:00, Curtea Constituțională a României (CCR) se va reuni în şedinţă. Pe ordinea de zi se află validarea rezultatelor alegerilor de duminică, dar și cererea de anulare a alegerilor formulată de candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu.
Sebastian Popescu a reclamat folosirea unui modus operandi identic cu cel din 2024 – cazul „Călin Georgescu” -, și susține că „doi dintre cei 11 candidaţi la prezidenţiale, în speţă George Simion şi Nicuşor Dan, culmea, amândoi au şi intrat în turul doi, au beneficiat de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, similar ca cel din cazul Călin Georgescu, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor”, notează news.ro.
Surse judiciare au declarat, potrivit sursei citate, că, această cerere de anulare a alegerilor va fi, probabil, respinsă de magistraţi, fiind depusă în afara termenului legal.
Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, marţi seară, rezultatul final al primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din acest an, conform căruia candidatul AUR, George Simion, a obţinut 40,96% din voturile valabil exprimate, candidatul independent Nicuşor Dan – 20,99%, urmat de candidatul alianţei „România Înainte”, Crin Antonescu – 20,07%.
Astfel, numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 9.571.899, reprezentând 53,19% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Potrivit BEC, totalul voturilor valabil exprimate este de 9.430.274, reprezentând 98,52% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.
În total, au fost 141.388 de voturi nule, reprezentând 1,48% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.
Situaţia voturilor obţinute de candidaţi:
CCR anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie CCR va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
Curtea Constituţională validează rezultatul fiecărui tur de scrutin, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial al României, Partea I, pentru fiecare tur de scrutin şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales.
Citește și:
The Telegraph: Naivitatea Occidentului împinge lumea spre RĂZBOI global /Pacea durabilă s-a încheiat