Prima pagină » Actualitate » Operațiunea „Pânza de păianjen”. Imaginile din satelit și drone confirmă 15/23 avioane rusești distruse, majoritatea bombardiere STRATEGICE

Operațiunea „Pânza de păianjen”. Imaginile din satelit și drone confirmă 15/23 avioane rusești distruse, majoritatea bombardiere STRATEGICE

Operațiunea „Pânza de păianjen”. Imaginile din satelit și drone confirmă 15/23 avioane rusești distruse, majoritatea bombardiere STRATEGICE

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a susținut că 41 de aeronave strategice rusești au fost avariate sau distruse în cadrul Operațiunii Spiderweb („Pânza de păianjen”),  un atac îndrăzneț desfășurat spatele liniilor operaționale. Operațiunea surprinzătoare a avut loc pe 1 iunie și a vizat mai multe aerodromuri militare din Rusia cu drone lansate de la distanță din camioane de marfă care au ajuns lângă aerodromurile vizate fără a fi descoperite de ruși.

Cu toate acestea, dincolo de modul spectaculos în care a fost pregătită această acțiune a SBU, imaginile din satelit și înregistrările video analizate până acum de analiștii prin intermediul Open Source Intelligence (OSINT) – o metodă de colectare și analiză a datelor disponibile publicului, pentru a obține informații în diverse scopuri, inclusiv securitatea cibernetică, analiza amenințărilor și investigații au arătat că numărul probabil de aeronave rusești afectate este,totuși, mult mai mic, notează The Insider.

Aerodromul Olenya (regiunea Murmansk)

Platforma de analiză aeronautică AviVector a publicat imagini care arată pagube confirmate. Conform evaluării acestei platforme, următoarele aeronave rusești au fost distruse în timpul Operațiunii „Pânza de păianjen”:

  • 4 bombardiere strategice Tupolev (Tu)-95

Tupolev TU95 | Foto – Profimedia Images

  • 1 avion de transport Antonov (An)-12

Antonov An-124 | Foto – Profimedia Images

O imagine satelitară radar cu apertură sintetică (SAR), datată 2 iunie și distribuită pe conturi de socializare legate de armata ucraineană, arată aceeași imagine de ansamblu, respectiv distrugerea a patru bombardiere Tu-95 și a unui An-12 la baza aeriană Olenya din regiunea Murmansk a Rusiei.

Radarul cu apertură sintetică (SAR) este un tip de radar care poate fi utilizat pentru a crea imagini bidimensionale sau tridimensionale ale suprafeței Pământului. SAR oferă o rezoluție spațială mai fină decât instrumentele radar convenționale.

Tu-95 distruse sau avariate critic, surprinse într-o imagine din satelit SAR

Baza aeriană Belaya (regiunea Irkutsk)

Imaginile din satelit de la Maxar, publicate de corespondentul Financial Times Christopher Miller, arată bombardiere Tu-22M3 și Tu-95 distruse.

Analistul ucrainean OSINT, Dnipro Osint ⟨ Harbuz ⟩, a raportat că, pe baza imaginilor, următoarele aeronave rusești au fost, probabil, distruse:

  • 4 bombardiere Tu-95
  • 4 bombardiere Tu-22M3

Imagini din satelitul Maxar ale bazei aeriene Belaya, surprinse pe 22 mai (sus) și 4 iunie (mijloc și jos)

Un articol al Radio Liberty, care citează imagini din satelit captate de Planet Labs, a concluzionat că trei avioane Tu-95 și patru Tu-22M3 au fost avariate.

Tu-22M3 | Foto – Profimedia Images

Cu toate acestea, cercetătorii OSINT de la canalul Telegram Oko Hora au remarcat că, între 2 și 4 iunie, un Tu-95 părea să fi fost fie înlocuit, fie reparat și curățat rapid pentru a părea intact.

Aeronava prezenta semne clare de deteriorare și arsuri imediat după atac. Acest lucru a determinat site-ul militar ucrainean Militarnyi să concluzioneze că patru bombardiere strategice Tu-95 – nu trei – au fost într-adevăr distruse la baza aeriană Belaya din Rusia.

Aerodromurile Ivanovo Severnîi și Dyagilevo

Conform imaginilor din satelit, nu au fost vizibile daune semnificative la aeronave nici la Ivanovo Severnîi din regiunea Ivanovo, nici la Dyagilevo din regiunea Riazan.

Cu toate acestea, imaginile cu drone publicate de SBU astăzi arată lovituri asupra unui avion de avertizare timpurie A-50 la Ivanovo Severnîi și asupra mai multor bombardiere Tu-22M3 la Dyagilevo.

Este posibil ca dronele fie să nu fi detonat, fie impactul lor să nu fi provocat incendii, iar orice pagube provocate ar putea fi nedetectabile din cauza rezoluției reduse a imaginilor din satelit.

12 până la 23 de aeronave avariate sau distruse

Dnipro OSINT ⟨ Harbuz ⟩ estimează că, pe baza datelor din satelit, 15 aeronave au fost fie distruse, fie avariate grav. Acestea includ 13 aeronave strategice, un avion de transport An-12 și un avion de avertizare timpurie și control aerian A-50.

  • Radio Svoboda a estimat că cel puțin 11 bombardiere strategice (șapte Tu-95 confirmate, un Tu-95 probabil avariat și patru Tu-22M3) și un avion de transport An-12 — care nu făceau parte din aviația strategică a Rusiei — au fost distruse pe aerodromurile vizate.
  • Militarnyi a concluzionat că 13 aeronave au fost distruse doar la bazele Olenya și Belaya, fără a fi confirmate pagube în alte locații.

Proiectul OSINT ucrainean CyberBoroshno (lit. „CyberFlour”) a numărat 22 de aeronave confirmate ca fiind avariate pe baza analizei înregistrărilor video și a remarcat că daunele aduse unui alt avion-cisternă Il-78M de realimentare în aer nu au putut fi confirmate cu certitudine.

Avion-cisternă Il-78M | Foto – Profimedia Images

„Un atac ingenios, bine planificat și executat cu precizie

Operațiunea „Pânza de păianjen” a fost supravegheată direct de președintele Volodimir Zelenski și coordonată de Vasil Malyuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Zelenski a spus, după atac, că au fost folosite 117 drone și că operațiunea s-a dovedit a avea cea mai lungă rază de acțiune de până acum.

„Ucraina a efectuat un atac ingenios, bine planificat și executat cu precizie asupra flotei de bombardiere rusești. Aceleași bombardiere strategice rusești au lovit ținte ucrainene – civile și militare, fără a se preocupa de victimele civile – timp de aproape trei ani, atât de mult încât l-au determinat pe președintele Trump să spună pe bună dreptate: «Vladimir, OPREȘTE-TE!». Din păcate, Trump a ezitat să exercite o presiune maximă asupra agresorului din acest război, Rusia, și în schimb a presat doar victima, Ucraina. Drept urmare, Putin nu a luat nicio măsură pentru a pune capăt agresiunii”, a declarat Mark Montgomery, cercetător senior și director al Centrului pentru Cibernetică și Tehnologie al FDD. (informații detaliate AICI)

La rândul său, John Hardie, director adjunct al programului Rusia la Foundation for Defense of Democracy (FDD), a spus că Operațiunea ”Pânza de păianjen” a fost una „impresionantă”.

„Aceasta a fost o operațiune profund impresionantă, care va reduce capacitatea de atac la distanță a Rusiei – cât de mult va deveni mai clar în zilele următoare – și va obliga Moscova să își mute resursele pentru a proteja mai bine bazele aeriene departe de granița cu Ucraina. Operațiunea demonstrează capacitatea Ucrainei de a provoca Rusiei costuri tot mai mari, dacă își continuă agresiunea. Administrația Trump și aliații occidentali ai Americii ar trebui să combine aceste eforturi ucrainene cu o presiune economică mai mare asupra Rusiei, pe lângă un sprijin susținut pentru armata ucraineană, pentru a o ajuta să epuizeze potențialul ofensiv al Rusiei”, a declarat John Hardie.


Citește și:

Cine este Kyrylo Budanov, popularul SPION ucrainean care ar putea fi unul dintre rivalii lui Zelenski. „Irită Moscova, este acuzat de 104 atacuri”

MOTIVELE pentru care Putin nu își permite un război fără sfârșit. De la pâine și crose pentru hochei pe gheață, la veste antiglonț și drone

Dilema Rusiei lui Putin și negocierile pentru un nou acord NUCLEAR între SUA și Iran. „Nu este cel mai bun scenariu pentru Kremlin”

O nouă ERĂ geopolitică după decizia Germaniei de a desfășura 5.000 de militari în Lituania. „Un act solitar, dar o schimbare critică în Europa”

The Insider: MUTĂRILE imprevizibile și diplomația lui Trump în Orientul Mijlociu, axată pe PROFIT, zguduie Israelul

 

 

Citește și

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
Gwyneth Paltrow, fosta soție a solistului Coldplay, „purtător de cuvânt temporar” Astronomer, în urma scandalului cu CEO-ul companiei
Cancan.ro
Felix Baumgartner, dovada supremă de iubire. Ce i-a lăsat moștenire Mihaelei Rădulescu
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
Un mecanic dezvăluie care e cea mai fiabilă marcă de mașini din lume. „Dacă toți ar conduce-o, aș da faliment”
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Antena 3
Preşedintele Nicuşor Dan, prima vizită externă alături de Mirabela Grădinaru şi cei doi copii: Sunt emoţii. Multe emoţii
Digi24
Kim Jong Un anunță că țara sa va înfrânge Statele Unite: „Vom deveni învingători onorabili”
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Capitala şi 5 judeţe intră de la ora 10.00 sub cod roşu de caniculă. Căldură extremă în jumătate de ţară
StirileKanalD
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
KanalD
Furtunile au făcut prăpăd în România! Un bărbat a murit la Suceava și zeci de persoane au fost rănite în urma unui mare concert din Timișoara
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
MAMIFERELE au evoluat în FURNICARI de 12 ori de când au dispărut dinozaurii
Capital.ro
Bancomatele, închise la nivel național. Tranzacțiile în numerar, interzise definitiv: Un pas în spate
Evz.ro
Zi infernală în România. Temperaturi de coșmar
A1
Fratele lui Radu Vâlcan și iubita lui se căsătoresc astăzi. Primele imagini cu Cristian Vâlcan și Izabela în rochie de mireasă
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Mihaela Rădulescu, partenera de viață a lui Felix Baumgartner, are un tatuaj cu motto-ul sportivului! Ce reprezintă acesta?
RadioImpuls
INCREDIBIL! Cum încearcă Astronomer să își salveze imaginea în urma scandalului de infidelitate în care a fost implicat CEO-ul Andy Byron? Compania a numit-o ”purtător de cuvânt temporar” pe Gwyneth Paltrow, fosta soție a lui Chris Martin
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Fosilele uimitoare din Marele Canion dezvăluie experimentele bizare ale evoluției