Conform unui studiu recent, anumite combinații de aditivi alimentari pot crește riscul de apariție a diabetului de tip 2.
Este o boală de care suferă aproximativ 830 de milioane de oameni la nivel mondial, dintre care 90% au această formă a afecțiunii, potrivit medicalnewstoday.com.
Cercetările, care au fost publicate în PLOS Medicine, arată că două combinații specifice de aditivi comuni din alimentele procesate sunt asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2. Alte cercetări anterioare au sugerat faptul că emulsifianții și îndulcitorii artificiali pot contribui la riscul de diabet.
Studiul s-a bazat pe analiza datelor nutriționale a aproape 109.000 de adulți din cohorta franceză NutriNet-Santé, între anii 2009 și 2023, potrivit Antena 3.
Aproape 60% din produsele ambalate vândute în Statele Unite conțin aditivi alimentari cum ar fi coloranți, îndulcitori artificiali, conservanți și agenți de aromatizare.
Prima combinație conținea emulsifianți precum amidon modificat, pectină, gumă guar, carragenan, polifosfați și gumă xantan, la care se adaugă conservantul sorbat de potasiu și colorantul curcumină, des întâlnite în produse ultra-procesate precum supele instant, deserturile din lapte și sosurile.
A doua combinație include acidifianți (cum ar fi acidul citric), coloranți (printre care caramel de amoniu), îndulcitori artificiali precum aspartamul și sucraloza, și alți emulsifianți, regăsiți frecvent în băuturi carbogazoase îndulcite artificial.
Dr. Marie Payen de la Garanderie, care este autoarea principală a studiului recent, notează că acesta este primul care evaluează impactul combinațiilor de aditivi asupra sănătății metabolice la scară largă.
Ea precizează că rezultatele sugerează necesitatea reevaluării reglementărilor privind utilizarea aditivilor alimentari.
La rândul său, dr. Mir Ali, chirurg și director medical al MemorialCare Surgical Weight Loss Center, a explicat că pe măsură ce alimentația globală se bazează tot mai mult pe produse procesate, este esențial să înțelegem cum aditivii pot contribui la creșterea riscului de diabet.
În apărarea sa, Consiliul Internațional al Asociațiilor de Băuturi (ICBA) a calificat rezultatele studiului drept „înșelătoare”, afirmând că aditivii sunt considerați siguri pe baza a zeci de ani de cercetări.
Însă, pentru a limita expunerea la aditivi, nutriționista Monique Richard recomandă adoptarea unei alimentații bazate pe produse integrale: legume, fructe, ierburi aromatice, nuci, semințe și băuturi simple precum apa, ceaiul neîndulcit sau sucurile naturale.
Totodată, gătitul acasă, folosind ingrediente naturale, poate reduce semnificativ consumul de aditivi sintetici.
FOTO – caracter ilustrativ: Envato