Suspendarea programului Rabla a stârnit multe reacții și controverse, atât în rândul clienților, cât și în rândul reprezentaților din industria auto. Întrebarea care se ridică în acest context este ce efecte ar putea avea asupra pieței auto eliminarea acestor subvenții și cum ar putea afecta deciziile luate în numele austerității parcul auto românesc.
Între timp, în prima jumătate acestui an, România a înregistrat o creștere de 19,5% a înmatriculărilor de autoturisme second-hand, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pe primele șase luni ale acestui an, românii au înmatriculat 193.549 de automobile rulate.
Reamintim că programul Rabla 2025 a fost suspendat luna trecută, cu o zi înainte de demararea sesiunii destinată persoanelor fizice. Diana Buzoianu, ministrul Mediului, a declarat că, momentan, opțiunile sunt discutate în interiorul coaliției de guvernare și că, cel mai probabil, vom afla ce se va întâmpla concret cu programul Rabla în săptămânile care urmează.
În luna iunie a acestui an, datele arată că vânzările de automobile noi au scăzut cu peste 50%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
„Eliminarea subvențiilor acordate prin Programul Rabla, în special a ecotichetului pentru vehicule electrice în valoare de 7.500 euro, va accentua semnificativ declinul deja existent al pieței auto din România și, în mod special, pe segmentul mașinilor pur electrice – segment care a ajuns la scăderi record (- 54.3% în iunie 2025, față de iunie 2024) și este contrar opus direcției în care evoluează celelalte state europene”, a declarat președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), Dan Vardie, citat de promotor.ro.
Dan Vardie a vorbit și despre efectele eliminării complete ale acestor subvenții, dar și cum ar putea afecta lipsa ecotichetelor Rabla clienții, dar și industria auto din România.
„Pentru dealeri și importatori, impactul este direct și sever: au fost deja făcute stocuri consistente de vehicule în baza calendarului anunțat de stat, preponderent prin contracte de finanțare. Prin suspendarea inopinată a programului Rabla, aceste companii sunt acum nevoite să suporte costuri de stocare, dobânzile aferente finanțărilor, dar și presiunea de a vinde sub pragul de rentabilitate, ceea ce le vulnerabilizează operațional și financiar. (…)
Lipsa unor măsuri compensatorii din partea statului riscă să întârzie modernizarea parcului auto românesc – unul dintre cele mai învechite din Europa și să ne îndepărteze de obiectivele europene de mediu”, adaugă Dan Vardie.
Sursă foto: Gândul
RECOMANDAREA AUTORULUI: