Visul multor români de a-și achiziționa o mașină nouă cu tichete „rabla” se spulberă. Programul Rabla va fi blocat pentru o perioadă de doi ani, potrivit unor surse guvernamentale. Decizia vine în contextul reducerilor bugetare, iar banii vor fi direcționați către proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Programul Rabla, unul dintre cele mai populare instrumente de sprijin pentru înnoirea parcului auto, va fi suspendat pentru o perioadă de doi ani, potrivit unor surse oficiale consultate de Antena 3 CNN.
Conform acelorași surse, fondurile alocate anterior pentru Rabla – atât clasic, cât și Rabla Plus – vor fi redirecționate către proiecte din PNRR, pentru a acoperi obiective cu impact mai mare în reducerea emisiilor de carbon.
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat marți, în cadrul ceremoniei de preluare a mandatului de la Mircea Fechet, că toate programele derulate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) vor fi reevaluate în contextul restricțiilor bugetare impuse la nivel guvernamental.
„În momentul de faţă, ştim cu toţii că vor fi tăieri de la toate ministerele. Va trebui să vedem cum ducem banii să fie folosiţi cât mai eficient şi pe proiectele care au cel mai mare impact de reducere de emisii”, a afirmat Diana Buzoianu.
Pe 18 iunie, AFM anunța suspendarea tuturor programelor de finanțare în desfășurare, inclusiv a lansării sesiunii Rabla pentru persoane fizice, care era programată pentru 19 iunie. Inițial, instituția comunicase o „suspendare generală a programelor”, revenind ulterior cu o precizare privind blocarea exclusivă a noilor sesiuni de finanțare.
Decizia vine în contextul în care Guvernul analizează măsuri de reducere a cheltuielilor publice și de optimizare a fondurilor în vederea susținerii proiectelor din PNRR, considerate esențiale pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în fața Comisiei Europene.
Potrivit Ministerului Mediului, urmează o analiză detaliată a eficienței programelor AFM, atât a celor blocate, cât și a celor ce urmau să fie lansate în lunile următoare.
Programul Rabla era unul dintre cele mai accesate programe guvernamentale de sprijin, oferind prime de casare între 7.000 și 12.000 de lei pentru înlocuirea autovehiculelor vechi cu unele mai puțin poluante sau electrice. În 2024, peste 80.000 de persoane au beneficiat de subvenții prin Rabla Clasic și Rabla Plus.
Blocarea acestuia pentru doi ani ar putea încetini ritmul de reînnoire a parcului auto național, care este în continuare unul dintre cele mai îmbătrânite din Europa.