Prima pagină » Știri politice » CSM, reacție în disputa despre vârsta de pensionare a judecătorilor: „A scăzut, pe fondul instabilității normative” / Date despre pensiile de serviciu

CSM, reacție în disputa despre vârsta de pensionare a judecătorilor: „A scăzut, pe fondul instabilității normative” / Date despre pensiile de serviciu

CSM, reacție în disputa despre vârsta de pensionare a judecătorilor: „A scăzut, pe fondul instabilității normative” / Date despre pensiile de serviciu
Sediul Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis joi un comunicat de presă în care aduce clarificări asupra a ceea ce numește o campanie mediatică de dezinformare privind pensiile şi veniturile judecătorilor şi procurorilor. În ceea ce privește pensionarea judecătorilor, reprezentanții CSM susțin că vârsta medie de pensionare a scăzut de la 58 de ani în 2010-2011 la 52 de ani.

Dacă la nivelul anului 2021, vârsta medie de pensionare la judecători era de aproximativ 54 de ani, după iniţierea şi adoptarea legislaţiei care a modificat vârsta de pensionare a magistraţilor, începând cu anul 2022, vârsta medie de pensionare a scăzut la aproximativ 52 de ani, pe fondul instabilităţii normative din această perspectivă.

Contrar celor exprimate în spaţiul public, în anul 2025, până la acest moment, vârsta medie de pensionare la judecători se menţine la 52 de ani, comparativ cu perioada de maximă stabilitate legislativă când, la nivelul anilor 2010 – 2011, vârsta medie de pensionare era de peste 58 de ani la judecători”, se arată în comunicat.

„Până la finalul anului îndeplinesc condiţiile de pensionare 628 de judecători”

Mai mult, CSM precizează că instabilitatea legislativă şi repunerea în discuţie în mod recurent a vârstei de pensionare a determinat din ce în ce mai mulţi judecători şi procurori să ia decizia de a se pensiona.

De altfel, reamintim că pe fondul discuţiilor generate de măsurile din planul de guvernare pe acest segment, respectiv creşterea bruscă a vârstei de pensionare de la 60 de ani, cât este prevăzut în prezent prin etapizarea reglementată de Legea nr. 282/2023, la 65 de ani, în ultimele săptămâni au fost formulate peste 60 de cereri de pensionare de către judecători şi procurori.

Mai mult, până la finalul anului îndeplinesc condiţiile de pensionare 628 de judecători, reprezentând peste 14% dintre judecătorii în funcţie, 550 dintre aceştia fiind de la instanţele superioare, respectiv ÎCCJ, curţi de apel şi tribunale”, transmit reprezentanții CSM.

„Creşterea numărului de posturi vacante conduce la o blocare iminentă a instanţelor de judecată şi parchetelor de pe lângă acestea”

În ceea ce privește procurorii, în prezent se pregătesc de pensionare 233 de procurori din 2360 în activitate, ceea ce înseamnă aproximativ 10% din totalul celor în funcţie. În continuare, CSM mai transmite că în acest moment există un deficit de 667 de judecători şi 700 de procurori, concursurile pentru ocuparea directă a acestora fiind blocate prin act normativ.

La acestea se pot adăuga, în perioada următoare, posturile vacantabile prin pensionare, respectiv 861 de posturi de judecător şi procuror, ducând la un total de 2227 de posturi vacante de magistrat la nivelul sistemului judiciar, reprezentând aproximativ 28% din schema de personal.

Pe de altă parte, pe termen scurt, creşterea numărului de posturi vacante la 716, atât pentru judecători, cât şi pentru procurori, defalcat, în câteva săptămâni, conduce la o blocare iminentă a instanţelor de judecată şi parchetelor de pe lângă acestea, cu consecinţa afectării directe a cetăţenilor din perspectiva duratei rezonabile de soluţionare a cauzei”, se mai arată în comunicatul CSM.

Ce salarii au magistrații

În ceea ce privește pensiile magistraților, CSM susține că au fost corectate anomaliile legislative, astfel că pensia de serviciu nu mai depăşeşte salariul net în plată, iar că situaţiile punctuale care se mai pot întâlni provin din reglementarea anterioară anului 2023.

Din totatul celor 5068 de judecători în funcţie, 2315 judecători, reprezentând aproximativ 45%, activează la judecătorii. Salariul net al unui judecător la judecătorie se situează în intervalul 6990 lei/net pentru un judecător stagiar, 10.486 lei/net pentru un judecător de judecătorie în primii ani de carieră şi ajunge, după 20 de ani vechime în funcţie, până la suma de 16.157 lei/net la judecătorie.

La instanţele şi parchetele superioare, spre exemplu, un judecător de curte de apel sau un procuror de la parchetul de pe lângă curtea de apel, are un venit net de 16.309 lei şi poate ajunge, după 20 de ani vechime în funcţie, la maxim 20.345 lei/net. La nivelul curţilor de apel activează 930 de judecători, respectiv aproximativ 18% din totalul judecătorilor în funcţie”, precizează reprezentanții CSM.

AUTORUL RECOMANDĂ:

Raluca Turcan voia să meargă la concertul Orchestrei Operei, organizat la Expo Osaka, pe BANI PUBLICI, dar s-a răzgândit după mesajul lui Bolojan

Mihai Fifor, mesaj DUR despre măsurile fiscale ale Guvernului: „Doar 437 de veterani de război mai sunt în viață în România. Cu ei ce ați avut”

Nicușor Dan contestă legea de promovare a ideilor legionare care se pedepsește cu închisoarea

Citește și

Mediafax
Trafic deviat pe Autostrada București-Constanța, în urma unui accident
Digi24
Gwyneth Paltrow, fosta soție a solistului Coldplay, „purtător de cuvânt temporar” Astronomer, în urma scandalului cu CEO-ul companiei
Cancan.ro
Meniul special cerut de Jennifer Lopez la București! Alimentele de care nu a vrut să audă
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
Adevarul
„Ce-mi trebuie mie internet?”. Un psiholog explică de ce vârstnicii evită să fie online: "Adâncește sentimentul de inadecvare și inutilitate"
Mediafax
25 de localități din 9 județe afectate de ploi, viituri și vânt puternic
Click
Cum a reacționat un britanic după ce a mâncat ciorbă de fasole în Brașov: „Se servește într-o pâine ridicolă”. Video
Wowbiz
Oana Zăvoranu, distrusă de durere: „Plâng în hohote, urlu...”. Vedeta este în doliu, după ce și-a pierdut cel mai apropiat prieten: „Ce mă fac fără tine?!”
Antena 3
Copiii lui Nicușor Dan au atras toate privirile în Austria. Sâmbătă, cei mici au rămas la hotel. Mirabela Grădinaru: „Le-a plăcut mult”
Digi24
Kim Jong Un anunță că țara sa va înfrânge Statele Unite: „Vom deveni învingători onorabili”
Cancan.ro
Câți bani a dat Mirabela Grădinaru pe ținuta purtată în Austria? Iubita lui Niculor Dan a fost lăudată pentru apariție
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Furtuni puternice lovesc la noapte jumătate de ţară, inclusiv Capitala. Coduri galben şi portocaliu până marţi
StirileKanalD
Medicul Sînziana Lovin, găsită moartă în casă de fiica sa de 19 ani. Autoritățile iau în calcul mai multe ipoteze
KanalD
Raed Arafat, avertisment pentru români! Trebuie să-și facă provizii: „Să poți supraviețui 72 de ore”
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Cât te costă o Dacia Logan timp de un an? Revizii, carburant și RCA
Descopera.ro
Istoria WRESTLINGULUI. Cea mai veche și mai simplă formă de luptă recreativă a omenirii
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Elena Udrea. Decizia luată împreună cu Adrian Alexandrov
Evz.ro
Un nou tip de înșelăciune la aeroport. Atenție cui dați datele personale
A1
Cât costă rochia purtată de Mirabela Grădinaru la prima vizită oficială în Austria. Partenera lui Nicușor a furat toate privirile
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Oana Zăvoranu și soțul ei, Alex Ashraf sunt în doliu! "L-a gasit soția lui cu capul pe masă!"
RadioImpuls
VIDEO Nimeni nu se aștepta! Tzancă Uraganu a uimit pe toată lumea cu un gest ULUITOR făcut la adresa lui Jennifer Lopez: "Pleacă de aici cu traume după acest episod". Totul s-a întâmplat după concertul starului internațional. Reacția neprevăzută a vedetei
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Test de cultură generală. Plantele pot auzi?