Experții Comisiei Europene, aflați în misiune de evaluare a MCV, s-au arătat preocupați de schimbările guvernamentale din România

Experții Comisiei Europene, aflați în misiune de evaluare a MCV, s-au arătat preocupați de schimbările guvernamentale din România
Experții Comisiei Europene, aflați în București, în misiune de evaluare privind Mecanismul de Cooperare și Verificare impus justiției române, s-au arătat preocupați de schimbările guvernamentale din România exprimând temeri legate de faptul că reformele ar putea fi încetinite, afirmă surse judiciare
Publicat: 04/05/2012, 17:09
Actualizat: 04/05/2012, 17:21

Experții Comisiei Europene, aflați în București, în misiune de evaluare privind Mecanismul de Cooperare și Verificare impus justiției române, s-au arătat preocupați de schimbările guvernamentale din România exprimând temeri legate de faptul că reformele ar putea fi încetinite, afirmă surse judiciare

„Sunt îngroziți (de amploarea schimbărilor – n.r), mai ales în contextul în care CE a pledat întotdeauna pentru continuitate și stabilitate instituțională”, a afirmat unul dintre participanții la discuții.

Experții s-au întâlnit cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, implicit cu cei ai Inspecției Judiciare, ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, ai Ministerului Justiției, ai Ministerului Public, Agenției Naționale de Integritate, fiind consemnate demersurile autorităților române privind ocuparea posturilor vacante din sistemul judiciar, stadiul proceselor de mare corupție, al dosarelor privind conflictele de interese etc.

În cadrul discuțiilor de joi, 3 mai, cu șefii instituțiilor autorității judiciare, experții s-au interesat de afirmația ministrului desemnat al Justiției Titus Corlățean referitoare la arestarea procurorului în cazul în care Adrian Năstase, inculpat în dosarul Zambaccian, va fi achitat de judecători.

În aceeași zi, fostul ministru al Justiției Monica Macovei susținea că „opiniile ferme” ale lui Titus Corlățean în privința modului în care trebuie să lucreze procurorii reprezintă „un adevărat pericol” la adresa independenței acestora, precum și „un act de intimidare”.

Vicepreședintele PDL Monica Macovei notează, pe blogul personal, că Titus Corlățean ar fi declarat la sfârșitul lunii martie că procurorul care îl anchetează pe Adrian Năstase, „mentorul lui”, în dosarul Zambaccian ar trebui arestat dacă Năstase nu va fi condamnat.

Potrivit unei știri din 21 martie 2012, de pe site-ul hotnews.com, Titus Corlățean ar fi declarat că în sistemul judiciar și în sistemul public „sunt probleme mari și va trebui aplicată o balanță comună pentru toți”. În acest context, Corlățean a vorbit și de dosarul „Zambaccian”: „O încălcare flagrantă a legii în dosarul Zambaccian. Procurorul ar trebui arestat, dacă Năstase nu va fi condamnat”, potrivit site-ului citat.

Pe de altă parte, în 15 decembrie 2011, vicepreședintele PSD Titus Corlățean declara pentru MEDIAFAX că, prin achitarea lui Adrian Năstase într-un alt dosar, cel cunoscut sub numele „Mătușa Tamara”, justiția la nivelul instanței supreme a dovedit că este independentă.

Corlățean declara că un senator al puterii afirma, la dezbaterile din plenul Senatului, din 15 decembrie 2011, pe legea prin care se extind sancțiunile ce pot fi dictate împotriva magistraților, că justiția din România este adeseori „prea independentă”. „Vă spun și dumneavoastră ce i-am spus acelui senator: Justiția nu este niciodată prea independentă, Justiția trebuie pur și simplu să fie independentă. Astăzi, Justiția la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost independentă”, declara presei Corlățean.

Experții europeni aflați în această săptămână la București se așteaptă ca schimbarea Guvernului PDL și preluarea guvernării de către USL să genereze, între altele, înlocuirea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Daniel Morar (a cărui delegare mai poate fi prelungită cu șase luni, începând cu 15 iunie-n.r.), precum și a adjuncților lui.

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, cea care l-a numit în 2005 pe Daniel Morar la șefia DNA, l-a susținut pe acesta pentru funcția de procuror general al României, în locul Codruței Kovesi (al cărei mandat expiră în 2 octombrie 2012).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?