Experții Comisiei Europene, aflați în misiune de evaluare a MCV, s-au arătat preocupați de schimbările guvernamentale din România

Experții Comisiei Europene, aflați în misiune de evaluare a MCV, s-au arătat preocupați de schimbările guvernamentale din România
Experții Comisiei Europene, aflați în București, în misiune de evaluare privind Mecanismul de Cooperare și Verificare impus justiției române, s-au arătat preocupați de schimbările guvernamentale din România exprimând temeri legate de faptul că reformele ar putea fi încetinite, afirmă surse judiciare
Publicat: 04/05/2012, 17:09
Actualizat: 04/05/2012, 17:21

Experții Comisiei Europene, aflați în București, în misiune de evaluare privind Mecanismul de Cooperare și Verificare impus justiției române, s-au arătat preocupați de schimbările guvernamentale din România exprimând temeri legate de faptul că reformele ar putea fi încetinite, afirmă surse judiciare

„Sunt îngroziți (de amploarea schimbărilor – n.r), mai ales în contextul în care CE a pledat întotdeauna pentru continuitate și stabilitate instituțională”, a afirmat unul dintre participanții la discuții.

Experții s-au întâlnit cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, implicit cu cei ai Inspecției Judiciare, ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, ai Ministerului Justiției, ai Ministerului Public, Agenției Naționale de Integritate, fiind consemnate demersurile autorităților române privind ocuparea posturilor vacante din sistemul judiciar, stadiul proceselor de mare corupție, al dosarelor privind conflictele de interese etc.

În cadrul discuțiilor de joi, 3 mai, cu șefii instituțiilor autorității judiciare, experții s-au interesat de afirmația ministrului desemnat al Justiției Titus Corlățean referitoare la arestarea procurorului în cazul în care Adrian Năstase, inculpat în dosarul Zambaccian, va fi achitat de judecători.

În aceeași zi, fostul ministru al Justiției Monica Macovei susținea că „opiniile ferme” ale lui Titus Corlățean în privința modului în care trebuie să lucreze procurorii reprezintă „un adevărat pericol” la adresa independenței acestora, precum și „un act de intimidare”.

Vicepreședintele PDL Monica Macovei notează, pe blogul personal, că Titus Corlățean ar fi declarat la sfârșitul lunii martie că procurorul care îl anchetează pe Adrian Năstase, „mentorul lui”, în dosarul Zambaccian ar trebui arestat dacă Năstase nu va fi condamnat.

Potrivit unei știri din 21 martie 2012, de pe site-ul hotnews.com, Titus Corlățean ar fi declarat că în sistemul judiciar și în sistemul public „sunt probleme mari și va trebui aplicată o balanță comună pentru toți”. În acest context, Corlățean a vorbit și de dosarul „Zambaccian”: „O încălcare flagrantă a legii în dosarul Zambaccian. Procurorul ar trebui arestat, dacă Năstase nu va fi condamnat”, potrivit site-ului citat.

Pe de altă parte, în 15 decembrie 2011, vicepreședintele PSD Titus Corlățean declara pentru MEDIAFAX că, prin achitarea lui Adrian Năstase într-un alt dosar, cel cunoscut sub numele „Mătușa Tamara”, justiția la nivelul instanței supreme a dovedit că este independentă.

Corlățean declara că un senator al puterii afirma, la dezbaterile din plenul Senatului, din 15 decembrie 2011, pe legea prin care se extind sancțiunile ce pot fi dictate împotriva magistraților, că justiția din România este adeseori „prea independentă”. „Vă spun și dumneavoastră ce i-am spus acelui senator: Justiția nu este niciodată prea independentă, Justiția trebuie pur și simplu să fie independentă. Astăzi, Justiția la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost independentă”, declara presei Corlățean.

Experții europeni aflați în această săptămână la București se așteaptă ca schimbarea Guvernului PDL și preluarea guvernării de către USL să genereze, între altele, înlocuirea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Daniel Morar (a cărui delegare mai poate fi prelungită cu șase luni, începând cu 15 iunie-n.r.), precum și a adjuncților lui.

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, cea care l-a numit în 2005 pe Daniel Morar la șefia DNA, l-a susținut pe acesta pentru funcția de procuror general al României, în locul Codruței Kovesi (al cărei mandat expiră în 2 octombrie 2012).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”