Instituțiile publice au cheltuit 150 milioane de lei pe avocați, în trei ani. În top – casele de avocatură ale lui Valeriu Stoica, Mircea Andrei și Dan Șova

Instituțiile publice au cheltuit 150 milioane de lei pe avocați, în trei ani. În top - casele de avocatură ale lui Valeriu Stoica, Mircea Andrei și Dan Șova
Publicat: 08/07/2012, 15:56
Actualizat: 08/07/2012, 15:56

Instituțiile publice și companiile de stat au cheltuit în perioada 2009-31 mai 2012, în mandatul fostului Guvern, peste 150 milioane lei pentru servicii contractate de la casele de avocatură, cei mai mai mulți bani fiind cheltuiți de Loteria Română, Electrica, Hidroelectrica și AVAS.

Concluzia relevă dintr-un raport al Corpului de Control al primului-ministru, obținut de MEDIAFAX, privind situația contractelor de asistență, consiliere și reprezentare juridică încheiate între entități publice și case de avocatură.

La începutul lunii iunie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care a interzis instituțiilor publice, regiilor autonome și companiilor naționale să mai contracteze servicii de consultanță și asistență juridică dacă dispun deja de personal propriu de specialitate.

Tot atunci, șeful Corpului de control al premierului a cerut instituțiilor și companiilor de stat să raporteze contractele încheiate cu firmele de avocatură, demersul fiind argumentat de Guvern ca făcând parte din acțiunile de audit solicitate de premierul Victor Ponta la preluarea mandatului și având ca scop informarea cetățenilor în legatură cu cheltuirea banului public.

Ancheta a fost finalizată în această săptămână și relevă că instituțiile publice și companiile de stat au cheltuit, în perioada 2009-31 mai 2012, peste 150 milioane lei pentru servicii contractate de la casele de avocatură.

Conform notei de control obținute de MEDIAFAX, cei mai mai mulți bani au fost cheltuiți de Loteria Română (20,6 milioane lei), Electrica (14,5 milioane lei), Hidroelectrica (11,5 milioane lei), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS, 11,2 milioane lei).

Alte entități de stat care au mai cheltuit sume importante pentru astfel de contracte juridice sunt Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (5,9 milioane lei), Imprimeria Națională (5,5 milioane lei), Metrorex (5,2 milioane lei), Tarom (4,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (4,8 milioane lei), Nuclearelectrica (4,3 milioane lei), Oltchim (4,1 milioane lei), Compania Națională Aeroporturi București (2,9 milioane lei), Electrica Serv (2,6 milioane lei), Termoelectrica (2,6 milioane lei).

Pe listă se mai află și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (2,4 milioane lei), Administrația Națională Apele Române (2,2 milioane lei), Oil Terminal (două milioane lei), Poșta Română (1,99 milioane lei), Romatsa (1,98 milioane lei), Romsilva (1,7 milioane lei), Societatea Națională a Sării (1,6 milioane lei), Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați (1,5 milioane lei), Garda Națională de Mediu (1,47 milioane lei), Regia Patrimoniului și Protocolului de Stat (1,41 milioane lei), Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (1,2 milioane lei), Administrația Porturilor Maritime (1,18 milioane lei), Romgaz (1,13 milioane lei).

Documentul mai arată că cele mai mari încasări din astfel de contracte au avut casele de avocatură Rațiu&Rațiu (26,5 milioane lei), Boștină&Asociații (10,8 milioane lei), Stoica&Asociații (10,6 milioane lei), Eduard Făgărășanu (6,4 milioane lei), Cameron Mc Kenna (5,9 milioane lei), Societatea Profesională „Centrul de Consultanță în Afaceri” (5,1 milioane lei), Țucă, Zbârcea&Asociații (4,8 milioane lei), Mircea Andrei și Asociații (4,6 milioane lei), Leaua și Asociații (3,6 milioane lei), Enescu, Panait, Pop&Asociații (3,2 milioane lei), Mușat și Asociații (2,9 milioane lei), Corbett&Co International Construction Lawyers (2,3 milioane lei), Șova&Asociații (2,2 milioane lei), Ion Todan (1,9 milioane lei), A.C. Pop (1,8 milioane lei), Clyde&Co Londra (1,7 milioane lei).

În luna iunie, premierul Victor Ponta a anunțat că va trimite Corpul de Control să verifice situația de la Poșta Română, aflată în pericol de insolvență după ce fosta conducere a companiei, cu asistența juridică a unui avocat „cunoscut colegilor din PNL”, a pierdut toate procesele aflate pe rolul instanțelor, în dosare cu sume cumulate de 103 milioane lei, deoarece nu s-a prtezentat la termen.

El a spus că ar trebui ca Valeriu Stoica (PDL) să renunțe la căpușarea tututor firmelor de stat.

Valeriu Stoica a transmis atunci că șeful Guvernului face confuzie între „sancționarea contravențională” a Poștei de către Consiliul Concurenței și „cererea de suspendare a executării” deciziei, precizând că nu a reprezentat compania „în cadrul investigației de concurență” prin casa sa de avocatură, Stoica&Asociații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Pact pentru limitarea producției globale de plastic