Avertismentul FMI, la discuția cu Antonescu: Criza politică AFECTEAZĂ ECONOMIA, ÎNCREDEREA INVESTITITORILOR și CURSUL DE SCHIMB

Avertismentul FMI, la discuția cu Antonescu: Criza politică AFECTEAZĂ ECONOMIA, ÎNCREDEREA INVESTITITORILOR și CURSUL DE SCHIMB
Publicat: 07/08/2012, 12:09
Actualizat: 21/03/2019, 06:04

Șeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat, marți, la începutul întâlnirii cu președintele interimar, Crin Antonescu, de la Palatul Cotroceni, că este „puțin îngrijorat” de impactul pe care îl are actuala situație politică din România asupra economiei, informează Mediafax.

„Ca să fim sinceri, suntem puțin îngrijorați în legătură cu această situație și, de asemenea, de impactul pe care actuala situație politică îl are asupra economiei”, a spus șeful misiunii FMI.

El a salutat intenția oficialilor români de a-și menține agnajamentele cu instituțiile financiare.

„În ultimii ani, România a făcut progrese în a-și reveni din criza financiară de acum câțiva ani și economia a făcut progrese în sensul stabilizării inflației, situației bugetare”, a mai precizat Erik de Vrijer.

Actualele turbulențe îngreunează economia, fapt care se reflectă în încrederea investitorilor și în cursul de schimb care s-a depreciat, dar și în costurile de finanțare a economiei și eventual și a creșterii”, a adăugat șeful misiunii FMI.

Erik de Vrijer a susținut că este foarte important ca guvernanții să se concentreze pe obiectivele macroeconomice, „să promoveze politica bugetară și cu reformele care să determine o creștere economică mai rapidă”.

El a atras atenția că „este foarte important nu doar să vorbim despre aceste măsuri, dar să și acționăm”.

La începutul discuției, președintele interimar, Crin Antonescu, subliniase că actuala criză politică nu afectează discuțiile cu delegația FMI, BM și CE și nici angajamentele asumate de România, arătând însă că, potrivit Constituției, el nu este șeful Guvernului.

„Sunt președintele în funcție, președinte interimar într-o situație politică specială. Cred că putem vorbi despre o criză politică, dar în primul rând această criză politică nu influențează negocierea cu FMI și Banca Mondială, pentru că Guvernul are un program politic, are angajamente și viziune, iar criza politică care sper să se termine la finalul acestei luni nu influențează, nu afectează această discuție”, a explicat Antonescu.

O delegație comună FMI, CE și Banca Mondială se află la București pentru a discuta cea de-a șasea evaluare a acordului de tip preventiv încheiat anul trecut, având pe ordinea de zi negocierea mai multor măsuri fiscale propuse de Guvernul Ponta și analizarea proiectului de buget pentru 2013.

Misiunea FMI se va încheia pe 13 august. Cea de-a șasea revizuire va fi prima condusă de olandezul Erik de Vrijer, care l-a înlocuit în vară pe americanul Jeffrey Franks, șeful misiunii de evaluare a României în ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că România ar trebui să continue relația de colaborare cu Fondul Monetar Internațional și să mențină și anul viitor un acord de tip preventiv cu această instituție financiară.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înțelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

În urmă cu câteva săptămâni, Banca Mondială a aprobat un memorandum de înțelegere cu România în urma căruia instituția a pus la dispoziție o linie de credit de 1 miliard de euro.

Acordul cu instituțiile financiare internaționale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete