1 DECEMBRIE. Istoricul Bogdan Bucur, la GÂNDUL LIVE: ”România are o șansă uluitoare / Nu știu de ce românii sunt intoleranți, nu reușesc să stea la o masă”

1 DECEMBRIE. Istoricul Bogdan Bucur, la GÂNDUL LIVE: ”România are o șansă uluitoare / Nu știu de ce românii sunt intoleranți, nu reușesc să stea la o masă”
1 DECEMBRIE. Bogdan Bucur, la Gândul Live: Nu știu de ce românii se ceartă atât de des, sunt intoleranți, nu reușesc să stea la o masă
Publicat: 01/12/2020, 12:28
Actualizat: 01/12/2020, 13:54

Bogdan Bucur, profesor la Facultatea de Științe Politice SNSPA, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, cu ocazia Zilei Naționale, despre România de azi și cea de mâine. „România are șansa uluitoare, unică în istorie de a accesa mulți bani și gratuit. Trebuie să cheltuim în mod corect, e un exercițiu care ține și de un background ușor nefericit al nostru. E un exercițiu al onestității care unora ne lipsește. Sunt uluit că unii au nevoie de vile cu 20 de camere, sunt șocat când se investește în bijuterii de sute de mii de euro…La ce or folosi? Despre asta discutăm!”, a declarat acesta la GÂNDUL LIVE.

Adică nouă nu ne place să mâncăm fasole cu cârnați? Din când în când așa. Există multe avantaje ale ideii de restricții. Eu și prietenii mei am regăsit plăcerea de a ne revedea în familie.

În condițiile libertății neîngrădite, pierdusem această plăcere. Restricțiile sunt doar temporare, cauzate de nenorocita pandemie de coronavirus. Nu ne plângem foarte tare. Lucrurile se vor relaxa în prima parte a anului viitor.

Sunt mai tolerant decât dvs, decât prietenii mei. Am ajuns să accept și să îmi dau silința să înțeleg diversitatea, să îi țin aproape pe cei cu care nu sunt de acord.

Trebuie să avem exercițiul dialogului. Eu mă simt bine în țara mea, sigur că mi-aș dori ca infrastructura să fie mai dezvoltată. Moldova să fie legată de Transilvania, referitor la infrastructură. Nici nu cred că este atât de complicat. Avem timp.

Era o glumă făcută de englezi în relația cu Franța. Englezii erau la capitolul feroviar mai prost decât francezii: Odată ajuns trenul în Anglia – oare de ce trenurile merg atât de rapid în Anglia și atât de încet în Franța. Pentru că Anglia e atât de frumoasă…Ne place să privim pe geam.

Nu cred că facem examene…

„Am ratat planul Marshall”

Încercăm să administrăm mai bine bugetul public, resursele publice, o temă la care țin foarte tare. În opinia mea România are resurse excedentare, pe care nu le-am avut niciodată, mă refer la foarte mulți bani pe care îi putem accesa gratis. După Al Doilea Război Mondial, noi am ratat ajutorul din Planul Marshall, deoarece eram sub influența sovietică.

Nu prea îți dă nimeni gratis. În UE România a putut să acceseze o grămadă de fonduri pentru dezvoltare. Miliarde de euro gratis. Acești bani ar fi putut fi folosiți cu mult mai multă chizbuință.

Educația comportă două discuții – una de natură tehnică, acum discutăm de educația online. Școala se face în bancă.

„Noi am fost un fel de Coreea de Nord”

Este vorba și de dotările tehnice ale clădirilor, după care putem să discutăm despre formarea cadrelor didactice. Marea majoritate își face treaba, dar să nu uităm că și cadrele didactice sunt produsul educațional românesc. Oamenii au nevoie să trăiască dintr-un salariu. Pentru a avea oameni de calitate, noi trebuim să avem salarii teribil de atrăgătoare.

O doamnă care știe bine engleza să prefere să predea limba engleză în Rahova, unde locuiesc eu, decât să facă niște traduceri. Majorarea salariilor bugetarilor este un demers absolut natural și rațional, dacă vrei să ai o educație de calitate. Avem un sistem 100% performant, la nivel UE, la sistemul de justiție, vă amintesc că s-a consolidat prin salarii excepțional de bune, pensii speciale, după care au început să vină și renovările de sedii, investiții materiale. Aceasta a fost ordinea.

Comparațiile acestea cu Suedia sunt un pic ieșite în decor. Dar ar trebui să reamintesc doamnei doctor și dvs că Suedia și majoritatea țărilor nordice au avut un parcurs democratic neîntrerupt cel puțin după Primul Război Mondial.

Noi am ieșit dintr-o pură Coree de Nord…Am făcut suficienți pași. Nu știu dacă unii își amintesc cum era în 1990. Trebuie să prezentăm contextul în mod corespunzător.

„Problema este că sunt interese financiare ilegitime”

Știu că CCR se opune desființării pensiilor speciale. Ok. Pot să înțeleg că o stabilitate financiară înseamnă stabilitate în profesie. Când România a intrat în UE, o comparație între salariul mediu din România și cel din UE însemna aprox. 40% compatibilitate, astăzi este mai mult de 60%, după aceleași calcule. În mai puțin de 15 ani, faptul că am reușit să aducem pe acest indicator … am recuperat 20%, ne-am apropiat de standardul de viață mediu din UE, eu zic că ne-am mișcat. Să nu uităm că, cu toate derapajele, resursele, le-am utilizat pentru dezvoltarea țării. Pentru orice om rezonabil care compară România lui 2020 cu România lui 2007 se văd pașii semnificativi.

Ați spus foarte bine că avem patru ani în care nu mai avem alegeri, înseamnă puțin. Dacă oamenii nu se înțeleg, chiar se scurg foarte repede. Am mai avut o majoritate parlamentară de 70%, care s-a irosit precum un băț de chibrit. Problema e dacă sunt interese financiare ilegitime. E normal să le spunem să aibă interese. Problema e că dacă noi doi vrem să negociem trebuie să putem sta la aceeași masă, să ajungem la un compromis rezonabil.

„România are o șansă uluitoare”

Eu nu știu de ce românii se ceartă atât de des, sunt intoleranți, recurg la formule violente, nu reușesc să stea la o masă, să ajungă la un compromis rezonabil. Formula este „interese legimite”. Trebuie să gândim diferit, să ne înțelegem însă. Bugetul este limitat, de exemplu. În realitate este foarte complicat să setezi obiective pe termen mediu și lung. Cât de cât ne ținem de autostrăzi, de școli…Cred că vom face 20 de ani de când ne-am apucat de autostrada Transilvania. Putem să setăm niște obiective realiste, să setăm niște standarde de performanță acceptabile. Avem oameni analfabeți cu cariere strălucite în administrație – scandalos și inacceptabil!

România are șansa uluitoare, unică în istorie de a accesa mulți bani și gratuit. Trebuie să cheltuim în mod corect, e un exercițiu care ține și de un background ușor nefericit al nostru. E un exercițiu al onestității care unora ne lipsește. Sunt uluit că unii au nevoie de vile cu 20 de camere, sunt șocat când se investește în bijuterii de sute de mii de euro…La ce or folosi? Despre asta discutăm!

Media elitei politice este superioară mediei societății. Cred că elita politică poate seta obiective pe termen mediu și lung, să ne ținem de 60-70% realizare, mai ales că ne mai trag partenerii americani și europeni de mânecă.”, a declarat Bogdan Bucur la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini care virează la stânga? Ce prevede Codul...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie