1 DECEMBRIE. Mesajul lui Klaus Iohannis: Niciodată nu am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare / Îmi exprim întreaga recunoștință față de fiecare român care sprijină efortul cadrelor medicale

Redactor:
Silviu Bănilă

Președintele Klaus Iohannis susține un discurs cu ocazia Zilei Naționale a României.

„Suntem mult mai puțini ca de obicei. Cadența militarilor, bucuria copiilor ridicați în brațe de părinți sunt imagini de care ne este dor, vrem să le vedem cât mai curând posibil.

În acest cadru, vegheați de Arcul de Triumf, urez LA MULȚI ANI românilor oriunde s-ar afla ei, sănătate și optimism.

Niciodată nu am întâmpinat 1 decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă. Criza sanitară care a schimbat viața planetei, pandemia de Covid-19 ne obligă să marcăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite.

În fiecare zi, bărbați și femei, plini de curaj, luptă cu pandemia, duc de fapt mai departe idealurile, prin salvarea altor români, în spiritul lui 1918.

Suntem fizic distanțați unii de alții, ne vedem mai rar și resimțim absența interacțiunii cu cei dragi. Granițele par din nou a ne despărți. Și totuși nimic nu ne poate ține de parte în spirit pentru a rememora marea realizare de acum 100 de ani. Nimic nu ne poate împiedica, să ne aducem aminte de toți cei care cu jertfă au contribuit la desăvârșirea statului român modern.

Doamnelor și domnilor, istoria României, aidoma a Europei, nu se aseamănă cu un marș triumfal, dimpotrivă, istoria noastră a fost marcată de numeroase crize și etape dificile, care au amenințat de multe ori chiar viața oamenilor, libertatea poporului, existența statului.

Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au trăit perioade de tensiune, au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice.

Hotărârea lor, sacrificiul, voința de a trăi liber și în pace, au făcut însă posibilă surmontarea acestor grele încercări, în pofida provocărilor aproape de neimaginat.

România e un proiect realizabil prin muncă, solidaritate, sacrificiu. În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia, s-a decis Unirea Transilvaniei cu România. Cine și-ar fi imaginat că acest moment de glorie va veni tocmai după un război cumplit, cu sute de mii de morți, când țara noastră a fost aproape ștearsă de pe hartă?

Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte. Eroii au căzut la datorie, pentru ca toți cetățenii acestei țări să cunoască o actuală, contemporană cale a victoriei, un viitor european al securității și prosperității. Suntem datori să păstrăm libertatea, unitatea, independența, câștigate cu prețul vieții de înaintași, să ne cinstim așa cum se cuvine eroii.

Dragi români, eroi patrioți de care am vorbit, au demni urmași în prezent. Despre ei vreau să vorbesc și LOR vreau să le dedicăm această zi. În acest an de pandemie, foarte mulți români curajoși au fost în prima linie. Efortul tuturor este unul uriaș.

În ciuda riscurilor enorme la care vă expuneți, vă părăsiți zi de zi căminele pentru a merge în spitale să salvați vieți. Cunoaștem efortul colosal al personalului medical, ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, asistenți medicali, ambulanțieri.

Felicit societatea civilă, care a fost un partener în lupta cu pandemia, printr-o mobilizare exemplară. Fiecare epocă are momentul său culminant, fiecare generație are eroii săi. Sunt convins că în viitor, cei care azi sunt copii, își vor aminti de acest efort național, așa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în 1989. Ne vom apropia cu fiecare zi de o revenire la vremurile normale.

Aceasta este unirea românilor din 2020. Alături de partenerii săi europeni, România vede momentul unei reporniri a energiilor sale pentru creștere, prosperitate, echilibru și pace.

Peste câteva zile românii vor avea din nou ocazia să își facă auzită vocea prin vot. E acel moment în care putem construi o Românie în care viitorul să fie mai mult decât o promisiune. Să avem un Parlament cu oameni onești, mai muncitori, mai buni.

Tot uniți vom învinge. La mulți ani, România, la mulți ani, dragi români, vă doresc multă sănătate!”, a declarat președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Naționale.

Trădare ISTORICĂ în Liga I. Budescu a refuzat-o pe FCSB şi a semnat cu altă...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
9 din 10 oameni NU POT rezolva acest exercițiu. Tu ce raspuns vezi?
Acest bărbat a fost milionar în euro și a ajuns apoi cerșetor! Ce se întâmplă...
ADIO, AJUTOARE SOCIALE! Decizia luată în urmă cu scurt timp de Ministrul Muncii. E jale...
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Mare atenție, români: capcanele din noile facturi de energie electrică. Anunțul e clar
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide