1 DECEMBRIE. ”Romanian Rhapsody/ 3 for Romania”, tradițiile din Moldova, Transilvania și Muntenia, prezentate în Irlanda: ”Fiecare artist va interacționa online cu publicul, apropiindu-l de cultura românească, de ţinuturile milenare româneşti”

1 DECEMBRIE. ”Romanian Rhapsody/ 3 for Romania”, tradițiile din Moldova, Transilvania și Muntenia, prezentate în Irlanda: ”Fiecare artist va interacționa online cu publicul, apropiindu-l de cultura românească, de ţinuturile milenare româneşti”
1 DECEMBRIE. ”Romanian Rhapsody/ 3 for Romania”, tradițiile din Moldova, Transilvania și Muntenia, prezentate în Irlanda: ”Fiecare artist va interacționa online cu publicul, apropiindu-l de cultura românească, de ţinuturile milenare româneşti”
Publicat: 01/12/2020, 08:31

Ziua Națională a României se va desfășura, anul acesta, sub spectrul nemilos al pandemiei de coronavirus, măsurile restrictive impunând o cu totul abordare în ceea ce privește evenimentele dedicate acestui moment cu puternică încărcătură emoțională pentru toți cei care trăiesc și simt românește, oriunde i-au purtat pașii.

”Romanian Rhapsody/ 3 for Romania” poate fi considerat un eveniment multimedia inovator, scopul fiind acela de a aduce în prim-plan tradițiile extraordinare din din cele trei provincii istorice românești, Moldova, Transilvania și Țara Românească.

Trei provincii istorice, trei forme de artă, muzică, arte vizuale, poezie și – nu în ultimul rând – trei tipuri de muzică vor fi oferite publicului irlandez: clasică, tradiţională şi contemporană.

”Romanian Rhapsody/ 3 for Romania” este un proiect ”creionat” special pentru Ziua Națională a României și va fi difuzat în perioada 3-5 decembrie pe rețelele de socializare ale ICR, ale Ambasadei României la Dublin, ale artiștilor implicați în proiect și ale tuturor partenerilor”

Institutul Cultural Român

”Acest format de concert a cucerit deja publicul european”

”Romanian Rhapsody/ 3 for Romania” se bazează pe o interacţiune continuă între artiştii live şi… preînregistrările audio, însoţite de imagini live şi preînregistrate.

”Acest format de concert”, transmit reprezentanții ICR, ”a cucerit deja publicul european prin cele trei spectacole de succes, selecţionate şi susţinute în cadrul celebrului Festival EUROPALIA ROMANIA, dar şi cele organizate sub egida ,,Romania 100”.

În noua ediție a acestui format, ”Romanian Rhapsody 2020” va prezenta publicului ”minunate bijuterii muzicale, atat tradiţionale cât şi clasice, din cele trei regiuni istorice ale României”, fiecare artist interacţionând online cu publicul irlandez, ”apropiindu-l în acest mod de cultura românească şi incitându-l în a se informa şi a explora tradiţiile şi ţinuturile milenare româneşti”.

”În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist şi profesor. Cel mai mult preţuiesc darul de a compune muzică şi nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”

George Enescu

Adrian Mantu, Mihai Cucu și invitații lor: ”Interacțiunea dintre violoncelul interpretat live și violoncelele preînregistrate proiectate pe ecran”

Artiştii români care interpretează live și/sau preînregistrat sunt violoncelistul Adrian Mantu, inițiatorul proiectului, și Mihai Cucu – instrumente de percuţie și artistul vizual al conceptului, alături de invitații lor: pianista Sînziana Mircea, soprana Ioana Constantin Pipelea, pianista Anita Petrovski, dansatoarea Anastasia Grigore precum și scriitoarea Shannon Kuta Kelly.

Concertul din 3 decembrie va avea loc la Courthouse din Galway și se va axa pe interacțiunea dintre violoncelul interpretat live de Adrian Mantu și violoncelele preînregistrate proiectate pe ecran, interpretând muzica din cele trei provincii românești, conectate prin dans și videografie, realizate de Mihai Cucu și Anastasia Grigore.

Evenimentul din 4 decembrie se va desfășura la Dublin în Mermeid Arts Centre Bray și se va axa pe interacțiunea constantă dintre înregistrările cu pianista Sînziana Mircea, dansatoarea Anastasia Grigore și scriitoarea Shannon Kuta Kelly, proiectate pe ecran, și violoncelistul Adrian Mantu și artistul Mihai Cucu, prezenți live.

“Moldova, Transilvania şi Muntenia nu există pe faţa pământului. Există o singură Românie: există un singur corp şi un singur suflet, în care toţi nervii şi toate suspinele vibrează unul către altul”

Bogdan Petriceicu Hașdeu

Soprana Ioana Constantin Pipelea și pianista Anita Petrovski vor interpreta cele mai populare și renumite creații românești

Soprana Ioana Constantin Pipelea și pianista Anita Petrovski se alătură concertului din 5 decembrie în vederea interpretării unora dintre cele mai populare și renumite creații românești, incluzând creații vocale și instrumentale ale compozitorilor George Enescu, Paul Constantinescu și Doru Popovici. Acest ultim concert are loc la Triskel Arts Centre din Cork și constituie evenimentul principal al miniturneului.

De asemenea, cu prilejul marcării Zilei Naționale a Romaniei, președintele interimar al ICR, Mirel Taloș, și ambasadoarea României la Dublin, Excelența Sa Manuela Breazu vor transmite câte un mesaj online, în cadrul concertului din 5 decembrie.

Componenta de proză și poezie cuprinde creații scrise despre România de renumita scriitoare Shannon Kuta Kelly, în timpul șederii sale în România, acestea fiind acompaniate de muzica lui Vasile Jianu și Paul Constantinescu.

Concertele din Mermeid Arts Centre și Triskel Arts Centre vor fi transmise live și vor putea fi urmărite de publicul larg pe rețetele online ale ICR și partenerilor irlandezi, se mai menționează pe site-ul Institutului Cultural Român.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ȘOC despre Klaus Iohannis! Anunț CUMPLIT despre președintele României: ESTE LA FINAL
Mama fetiței găsite moartă sub canapea a venit în țară. Mascații au preluat-o de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului