10 pași ca să primești indemnizația pentru creșterea copilului

10 pași ca să primești indemnizația pentru creșterea copilului
Foto caracter ilustrativ / Sursă foto: elements.envato
Publicat: 15/05/2023, 18:13
Actualizat: 15/05/2023, 18:22

Dincolo de grija și dragostea părintească, nevoile unui copil implică și responsabilități financiare. Indemnizația de creștere a copilului încurajează părinții să le fie aproape micuților în primii lor ani de viață. Acest sprijin financiar se acordă până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități.

Oricare din cei doi părinți poate alege să-și întrerupă activitatea profesională și să stea acasă în concediul de creștere a copilului.

Termenul de depunere a dosarului de indemnizație pentru creșterea copilului este de 60 de zile lucrătoare de la finalizarea concediului de maternitate de minimum 42 de zile.

Ajutorul se acordă până când micuțul împlinește vârsta de 2 ani.

Pentru ca ambii părinți să aibă posibilitatea de a se implica în îngrijirea bebelușului, cel care alege să stea acasă cu el va putea rămâne în concediul pentru creșterea copilului maximum 1 an și 10 luni.

Restul de minimum 2 luni sunt rezervate obligatoriu celuilalt părinte.

Iată 10 pași ca să primești indemnizația pentru creșterea copilului:

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO, UNDE VEI GĂSI MAI MULTE DETALII

Concediul de 2 luni nu este transmisibil către celălalt părinte

Dacă, de exemplu, mama este cea care a intrat în concediu pentru creșterea copilului, tatăl va trebui să își ia și el, la rândul său, 2 luni de concediu. În cele două luni, mama va trebui să revină la serviciu.

Dacă părintele care va lucra în această perioadă nu solicită concediul obligatoriu de 2 luni, deși îndeplinește cerințele prevăzute de lege, celălalt părinte nu poate beneficia de concediu în locul său.

Se consideră vechime în muncă

Perioada de concediu de creștere a copilului este considerată vechime în muncă și este asimilată la stagiul de cotizare la pensie.

Indemnizația lunară se acordă persoanelor care au realizat venituri profesionale impozitate potrivit Codului Fiscal. În categoria veniturilor profesionale intră veniturile din salarii, șomajul, activitățile independente, drepturile de proprietate intelectuală, activitățile agricole, silvicultura și piscicultura.

De asemenea, din categoria de beneficiari fac parte și persoanele care s-au aflat într-una din situațiile asimilate stagiului de cotizare, prin lege.

De exemplu, perioadă asimilată este considerată și cea în care solicitantul frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învățământului preuniversitar sau universitar (studii universitare de licență ori de master, student-doctorand).

Valoarea maximă a indemnizației este de 8.500 de lei

Cuantumul indemnizației este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni succesive, din ultimele 24 de luni anterioare datei nașterii copilului, dar nu mai mult de 8.500 lei.

Pe de altă parte, indemnizația nu poate fi mai mică de de 1.496 lei.

În cazul în care părinții nu sunt căsătoriți, dar tatăl copilului a recunoscut bebelușul și vrea să intre în concediu de creșterea a copilului, autoritatea tutelară va efectua o anchetă socială. În urma acestei anchete, se va întocmi un referat care trebuie depus la dosarul prin care se solicită indemnizația de creștere a copilului.

Indemnizația se acordă și pentru persoanele care:

 • au fost trimise în misiune permanentă în străinătate;
 • şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
 • au beneficiat de indemnizaţie de şomaj sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
 • s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a Municipiului Bucureşti, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj;
 • au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate;
 • au beneficiat de concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
 • au beneficiat de pensie de invaliditate, în condiţiile legii;
 • se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
 • au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului
  -au beneficiat de concediu fără plată pentru creşterea copilului;
 • se află în perioada de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată şi începerea unui alt contract de muncă pe durată determinată;
 • se află în perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor învăţământului obligatoriu sau, după caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă sau de master şi postuniversitar la nivel de masterat, cu sau fără examen de absolvire, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, calculate începând cu data de 1 a lunii următoare finalizării studiilor;
 • au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul;
 • se află în perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului medical superior, cu examen de licenţă organizat în prima sesiune, şi începerea primului rezidenţiat după absolvire.

CITEȘTE ȘI:

10 pași ca să fii despăgubit pe baza poliței RCA

10 pași ca să-ți organizezi cununia civilă

10 pași ca să intri în posesia Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O prezentatoare din România a început să plângă în direct, în această dimineață. Femeia primise...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Momentul în care DJ Lalla a fost găsită moartă pe plajă, surprins de camere video....
Cum face amor, la menopauză, Naomi Watts: Când scapi de...
Andre Bîrleanu şi-ar fi bătut şi violat iubita de 22 de ani. Alte două foste...
Dusterul pe care românii nu l-au putut cumpăra se vinde pe AUTOVIT. Cât costă cea...
Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni
O anumită categorie de angajați va primi 1.500 de lei de la stat. Cine va...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
Job-ul din România plătit cu 5.000 de lei/lună, pentru care ai nevoie 'decât' de 8...
APARE pe cer VINERI, 29 septembrie! Cum să vezi CEA MAI MARE Lună din 2023
ALERTĂ MAXIMĂ în România! Anunțul făcut de Ministerul Apărării chiar în ACEASTĂ DIMINEAȚĂ
Exclusiv. Viorel Păunescu, imagini înduioșătoare. Omul de afaceri, greutăți la 88 de ani. Video
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse