Primul video a fost postat pe YouTube acum 19 ani. Cine este misteriosul autor și câte milioane de vizualizări a strâns

Primul video a fost postat pe YouTube acum 19 ani. Cine este misteriosul autor și câte milioane de vizualizări a strâns

Au trecut 19 ani de la primul video postat pe platforma YouTube, iar filmulețul „Me at the zoo” („Eu la grădina zoologică”) a reușit să strângă un număr uriaș de vizualizări. La momentul respectiv, nimeni nu anticipa succesul de care urmau să se bucure imaginile postate de un tânăr cu nickname-ul „Jawed”, dornic să-și povestească, public, experiența de la grădina zoologică.

Tânărul din imagini care vorbește despre lungimea trompei elefanților era, însă, chiar unul dintre fondatorii platformei YouTube, Jawed Karim, de naționalitate germană, născut în data de 28 octombrie 1979, la Meserburg, pe atunci în Republica Democrată Germană.

În 24 aprilie 2005, pentru a pregăti primul videoclip postat pe platforma care a devenit celebră de-a lungul anilor, Karim a mers, pur și simplu, la o grădină zoologică din San Diego, alături de Yakov Lapitsky, cel care l-a filmat, iar apoi clipul a fost „urcat” în online.

Jawed Karim, elefanți care au făcut istorie pe YouTube: „Au cu adevărat trompe lungi și cam asta este tot ce ar fi de spus”

YouTube a fost creat în luna februarie a anului 2005, de Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim. Numele domeniului «YouTube.com» a fost activat în 15 februarie 2005, iar site-ul web cu respectiva adresă a fost creat pe parcursul următoarelor luni.

„Suntem aici, în fața elefanților”, transmitea Jawed Karim în primul videoclip din istoria YouTube. „Lucrul cel mai cool care poate fi spus despre aceste animale este că au cu adevărat trompe lungi și cam asta este tot ce ar fi de spus”, a continuat co-fondatorul YouTube.

În urmă cu patru ani, reprezentanții Grădinii Zoologice din San Diego au postat un comentariu care a fost „fixat” de co-fondatorul YouTube pentru a fi vizualizat de cât mai mulți internauți.

„We’re so honored that the first ever YouTube video was filmed here!”, au transmis reprezentanții Grădinii Zoologice din San Diego, considerându-se onorați pentru că primul videoclip din istoria YouTube a fost filmat acolo.

19 ani de la primul video YouTube. „O piesă de artă nemuritoare”

La rândul lor, internauții au postat comentarii în care și-au transmis nostalgia, uimirea sau bucuria că acest clip a reușit să facă istorie pe YouTube.

„Acest videoclip este doar o piesă de artă nemuritoare: indiferent câte videoclipuri vor fi încărcate, în cele din urmă toată lumea va reveni la el și va revedea primul videoclip aici”,

„Acesta este echivalentul digital al găsirii de picturi rupestre de la strămoșii noștri”,

„Hei, Jawed! Sunt atât de surprins că în acești ani videoclipul a fost încă bun! Ține-o așa!”,

„Îmi place cum youtube recomandă acest lucru din când în când”,

„Bebelușii născuți când a fost încărcat acest videoclip sunt acum adulți”,

„Cu adevărat un videoclip legendar……. fiecare secundă valorează un milion”,

„Acest videoclip a trecut prin copilărie, pubertate și acum este la vârsta adultă timpurie”,

„Totul a început cu un videoclip de 19 secunde, iar acum avem o întreagă comunitate”, sunt doar câteva din comentariile postate de cei care au revăzut acest prim videoclip care a fost postat pe YouTube, în 23 aprilie 2005.

19 ani de la primul video YouTube. Jawed Karim nu a mai postat niciodată un alt videoclip

Paradoxal, după această experiență de la grădina zoologică, co-fondatorul YouTube Jawed Karim nu a mai postat, niciodată, un alt filmuleț pe platforma online.

Oct 29, 2008 - San Mateo, California, USA - You Tube partners (L-R) CTO STEVE CHEN, CEO CHAD HURLEY and co-founder JAWED KARIM pose for photos November 2, 2005 in their new office space in San Mateo in California's famed Silicon Valley.,Image: 27870029, License: Rights-managed, Restrictions: Shot for for USA Today, Model Release: no
Fondatorii YouTube, Steve Chen, Chad Hurley și Jawed Karim. Sursa: Profimedia

Videoclipul de numai 19 secunde a strâns, în acești 19 ani care au trecut de la apariția sa pe YouTube, peste 316 milioane de vizualizări și 16 milioane de aprecieri din partea celor care l-au vizionat.

Înainte de a crea YouTube, în 2005, Jawed Karim a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai societății de plăți online PayPal. Specialiștii afirmă, retrospectiv, că tot ceea ce a făcut PayPal în privința protecției împotriva hackerilor și a fraudei i se datorează lui.

Acum, Jawed Karim – programator, om de afaceri cu dublă cetățenie, americană și germană -, în vârstă de 40 de ani, nu mai este proprietarul YouTube, pentru că – în data de 13 noiembrie anului 2006 – Google a cumpărat platforma cu 1,65 miliarde de dolari. Tranzacția a reprezentat pentru Jawed Karim un câștig de 140 de milioane de dolari.


CITEȘTE ȘI:

Un veteran cu misiuni ONU în Afganistan a dat SPP-ul în judecată. „Nu ni s-au plătit drepturile, nu am fost MERCENARI”/ Despre ce sumă uriașă e vorba

Clotilde Armand a declanșat operațiunea „PUZ-uri Sector 1”. Ce s-ar ascunde în culisele scenariului. Avocat: „Legislația europeană INTERZICE asta”

MOTIVARE | Cum a desființat CAB „argumentele” lui Clotilde Armand în procesul cu ANI. Cererile primăriței de la 1, respinse ca inadmisibile

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice