30 de ani de la închiderea poligonului de teste nucleare Semipalatinsk din Kazahstan. Nursultan Nazarbayev: ”Am devenit unul dintre liderii mișcării anti-nucleare”

30 de ani de la închiderea poligonului de teste nucleare Semipalatinsk din Kazahstan. Nursultan Nazarbayev: ”Am devenit unul dintre liderii mișcării anti-nucleare”
30 de ani de la închiderea poligonului de teste nucleare Semipalatinsk

Cu mai bine de șaptezeci de ani în urmă, primul test nuclear a fost efectuat pe pământ kazah, în poligonul de teste nucleare de la Semipalatinsk, ceea ce a dat naștere unei curse fără precedent a înarmărilor.

Un milion și jumătate de persoane au suferit consecințele acestor testelor nucleare, iar un teritoriu imens, care depășea dimensiunea unui număr de state europene, a fost afectat de radiații.

În total, 468 de teste nucleare au fost efectuate pe teritoriul Kazahstanului, puterea acestora fiind de 2500 de ori mai mare decât puterea bombei aruncate asupra Hiroshimei în cel De-al Doilea Război Mondial.

Potențialul nuclear concentrat la acea vreme în Kazahstan ocupa locul patru în clasamentul puterilor nucleare, după Statele Unite, Rusia și Ucraina. Potrivit experților, aproximativ 1,3 milioane de locuitori din regiunea Kazahstanului au fost afectați de radiații.

Monument închinat victimelor testelor nucleare

Poligonul de teste nucleare Semipalatinsk era localizat în stepa din nord-estul Kazahstanului (la acea vreme, RSS Kazahă), la sud de valea râului Irtîș.

Clădirile de control au fost situate aproximativ 150 km la vest de orașul Semipalatinsk (redenumit Semei în anul 2007), la granița dintre provinciile Pavlodar și Kazahstanul de Est. Multe teste nucleare au avut loc către vest sau sud, inclusiv în provincia Qaragandy.

Manifestație organizată pentru închiderea poligonului de teste nucleare de la Semipalatinsk

Calea către o lume mai sigură

Pe data de 29 august 1991, Nursultan Nazarbayev  – primul președinte al Republicii Kazahstan – Elbasy, a semnat un decret prin care poligonul de teste nucleare Semipalatinsk a fost închis.

Pentru locuitorii din Kazahstan, închiderea acestui poligon a reprezentat un act istoric de voință și înțelepciune, de încredere în viitor, aceștia arătând, prin propriul lor exemplu, drumul către o lume mai sigură.

Ca stat independent, poziția Kazahstanului era foarte clară: Kazahstanul trebuie să devină o țară fără arme nucleare. Prin urmare, Kazahstanul a renunțat voluntar la al patrulea arsenal de rachete nucleare din lume, care a inclus peste 1.000 de focoase.

”Totul a început cu faptul că pe 29 august 1991, cel mai mare loc de testare nucleară din lume a fost închis. După aceea, testele din Nevada și din alte locuri de testare au încetat. Am renunțat la arsenalul de arme nucleare, ceea ce ne-a permis să devenim unul dintre liderii mișcării antinucleare”, spunea Nursultan Nazarbayev, primul Primul Președinte al Republicii Kazakhstan – Elbasy, pe data de 29 august 2018, la Nur-Sultan.

În mai 1995, ultima sarcină nucleară rămasă a fost distrusă în tunelul fostului sit de testare Semipalatinsk, iar Kazahstanul a devenit nu numai un de jure, ci și un stat de facto cu arme non-nucleare. În același an, Kazahstanul și Statele Unite au început să elimine infrastructura de testare a armelor nucleare la poligon de testare Semipalatinsk.

Închiderea unuia dintre cele mai mari depozite de deșeuri nucleare de pe planetă a devenit prima interdicție legală privind efectuarea testelor nucleare din istoria omenirii.

În urma site-ului de testare Semipalatinsk, și alte poligoane de testare nucleară din diferite părți ale lumii au fost închise. Astfel, au fost create condiții unice pentru ca interdicția testelor nucleare să devină un globală. Pasul decisiv făcut de Kazahstan în 1991 a pregătit, de altfel, calea pentru adoptarea ”Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare” (CTBT) în 1996.

”Lacul atomic”

Pe data de 15 ianuarie 1965 a avut loc o explozie nucleară subterană, cu o capacitate de 140 kt, în urma căreia s-a format o pâlnie cu o adâncime de peste 100 de metri și un diametru de 400 de metri.

Atunci când pâlnia a fost umplută cu apă, în urma inundațiilor, în primăvara aceluiași an, s-a format un ”lac” care a fost numit mai târziu ”Lacul atomic”, acesta existând până în prezent.

”Lacul atomic”

Teritoriul poligonului de teste nucleare Semipalatinsk rămâne unic în ceea ce privește posibilitățile de efectuare a cercetărilor experimentale în domeniul radioecologiei, geochimiei elementelor radioactive, radiobiologiei etc.

Teritoriul poligonului de teste nucleare Semipalatinsk, unic în ceea ce privește posibilitățile de efectuare a cercetărilor experimentale

Kazahstanul ocupă un loc special în mișcarea anti-nucleară globală

Este demn de remarcat și faptul că în Semipalatinsk – în 2006 – a fost semnat un tratat istoric, potrivit căruia întreaga Asie Centrală a devenit o zonă fără arme nucleare.

Astăzi, Kazahstanul ocupă un loc special în mișcarea anti-nucleară globală.

În 2009, la inițiativa Kazahstanului, Adunarea Generală a ONU a declarat data de 29 august – ziua închiderii poligonului de teste nucleare Semipalatinsk – ”Ziua internațională de acțiune împotriva testelor nucleare”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Fiica lui Costel Corduneanu, pe urmele tatălui. Ce performanță a reușit
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului