(P) 5 metode pentru a prelua controlul asupra finanțelor personale

(P) 5 metode pentru a prelua controlul asupra finanțelor personale
Publicat: 06/07/2021, 18:08
Actualizat: 08/07/2021, 11:48

Indiferent dacă sunteți blocat în ciclul datoriilor, dacă câștigați prea puțin pentru a menține nivelul de trai dorit sau pur și simplu doriți să economisiți rapid pentru un obiectiv financiar important, cum ar fi cumpărarea unei case sau deschiderea propriei afaceri, aceste sfaturi vă pot ajuta să dobândiți controlul asupra finanțelor personale, să gestionați mai eficient bugetul și să economisiți mai ușor.

  • Citiți cărți despre educație financiară și dezvoltare personală

Există multe cărți disponibile despre preluarea controlului asupra finanțelor personale, de la cum să ieșiți din datorii până la construirea unui portofoliu de investiții. Cărțile sunt o modalitate excelentă de a învăța, de a înțelege economia mai bine și de a descoperistrategii noi.

Aceste cărți însă pot fi destul de scumpe, așadar vă recomandăm să achiziționați cărți utilizate sau să le împrumutați gratuit de la bibliotecă. Internetul vă oferă de asemena o multitudine de informații gratuite pe aceast subiect. Puteți găsi atât videoclipuri educative, cât și broșuri, articole sau cărți electronice.

  • Stabiliți un buget

Pentru a putea economisi, trebuie să reduceți din cheltuieli. Creați-vă un buget, planificați unde, cât și când să cheltuiți bani, totul raportat lavenitul dvs. lunar. Începeți prin notarea și adunarea cheltuielilor uzuale și scădeți-le din venitul dvs. La sfârșitul lunii faceți o evaluare pentru a vedea cât de mult ați respectat sau nu bugetul. Dacă ați depășit bugetul în mai multe luni consecutive, luați în considerarereducerea numărului de abonamente lunare (Netflix, Disney Plus, abonamentele de telefonie mobilă, etc). Planificarea meniului săptămânal vă poate de asemenea ajuta să vă încadrați cu mai mare ușurință în bugetul lunar.

  • Reduceți facturile lunare

Fiți mai atenți la cât consumați și aici ne referim la cantitatea de energie electrică și apă. Nu puteți influența facturile fixe, cum ar fi chiria sau ratele pentru mașină, însăfacturile la utilitățipot fi reduse fără prea mult efort.

  • Gătiți acasă și reduceți numărul de ieșiri în oraș

Ieșirea ocazională la un restaurant elegant este totalmente în regulă, însă mesele în oraș nu ar trebui să facă parte din programul dvs. uzual, în special dacă doriți să economisiți. Treptat a ajuns și în România trendul de a comanda mancare onlinesau de a ieși oricând pentru a lua masa în oras. În afara faptului că acest obicei este unul destul de scump, este și mai puțin sustenabil și prietenos cu mediul înconjurător. Gătiți acasă mâncărurile preferate, iar la serviciu vă puteți aduce prânzul la pachet, soldul bancar vă va mulțumi.

  • Scapăți de datorii

Dacă doriți să vă schimbați situația financiară, un pas foarte important îl reprezintă achitarea datoriilor și creditelor active.

Începeți prin notarea tuturor datoriilor curente (card de credit, credit studențesc sau credit de consum)și calculați atât suma datorată cât si valoarea dobânzii acestor credite. Dacă nu aveți posibilitatea de a achita integral toate creditele active, puteți opta pentru o refinanțare a creditului, astfel o să aveți o singură rata și o singură dobânda de achitat. Pentru refinanțarea unui credit puteți opta atât pentru un credit bancar, cât și pentru un credit online.

Dacă veți urma cel puțin câteva dintre aceste sfaturi, veți observa că situația dvs. financiară se ameliorează și gestionarea banilor devine mai ușoară.