A 29-a sesiune a Adunării Poporului din Kazahstan: ”30 de ani de unitate, pace și armonie”

Redactor:
Cristian Lisandru
A 29-a sesiune a Adunării Poporului din Kazahstan: ”30 de ani de unitate, pace și armonie”
A 29-a sesiune a Adunării Poporului din Kazahstan: ”30 de ani de unitate, pace și armonie”

Kazahstanul a devenit un stat independent în anul 1991 și, pentru a întări și a susține armonia interetnică în țară, începând cu 1 martie 1995 a fost creată Adunarea Poporului din Kazahstan (APK), o organizație unică a societății civile care reunește reprezentanți a 130 de grupuri etnice.

La începutul anilor `90, Nursultan Nazarbayev, primul președinte al Kazahstanului, a subliniat ideile cheie ale unei noi politici în dezvoltarea națiunii kazahe:

  • păstrarea armoniei interetnice
  • păstrarea diversității entice
  • egalității cetățenilor, indiferent de apartenențe etnice și religioase

Pe data de 28 aprilie 2021, în Nur-Sultan – capitala Kazahstanului – au fost marcați ”30 de ani de unitate, pace și armonie”, iar Adunarea Poporului s-a întrunit în cea de 29-a sesiune.

Acordul interetnic și politica de „toleranță zero” a societății față de orice expresie a xenofobiei nu sunt garantate întotdeauna, iar aceste procese necesită o atenție permanentă. În acest context, diverși factori – evoluția compoziției etnice a unei societăți, condițiile socio-economice și, într-o anumită măsură, factorii de politică externă – joacă un rol esențial.

Politica relațiilor interetnice și consolidarea păcii și armoniei este continuată și dezvoltată de actualul președinte al țării, Kassym-Jomart Tokayev, iar Adunarea Poporului din Kazahstan, în ultimii 25 de ani, a evoluat de la un organ consultativ la un avocat legitim al intereselor societății Kazahstanului, inclusiv prin reprezentare parlamentară.

Modelul kazah

De-a lungul anilor, Adunarea Poporului din Kazahstan s-a dezvoltat substantial, iar  autoritatea sa este recunoscută la nivel internațional.

Astfel, au fost create mai multe structuri publice ale Adunării:

  • consilii de acord public
  • consilii de mediere
  • club de jurnaliști
  • consiliu de experți științifici
  • mișcare de tineret
  • asociație de antreprenori etc.

Mai mult, începând din 2007, Adunării Poporului din Kazahstan i s-a conferit puterea de a delega nouă dintre reprezentanții săi la Majilis (n.red. – camera inferioară a Parlamentului kazah).

Firește, în ceea ce privește menținerea armoniei interetnice, fiecare țară a lumii se prezintă dintr-o perspectivă unică, în condiții specifice. Însă, din acest punct de vedere, modelul kazah – demonstrându-și valabilitatea de-a lugul timpului – este studiat îndeaproape, iar unele țări și-au dezvoltat structuri similare.

De altfel, Națiunile Unite și OSCE au felicitat modul Kazahstanului de a încuraja relațiile interetnice și eforturile permanente de a consolida unitatea națiunii, iar Adunarea Poporului din Kazahstan a stabilit legături cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale, Centrul pentru Dialog Global și Cooperare și structurile asemănătoare din numeroase țări ale lumii.

Sarcina principală a Adunării Poporului din Kazahstan este de a pune în aplicare politica națională a statului, de a asigura stabilitatea socio-politică în Republica Kazahstan și de a spori eficacitatea interacțiunii dintre instituțiile statului și ale societății civile în domeniul relațiilor interetnice.

Adunarea Poporului din Kazahstan, parte integrantă a sistemului politic al țării

La 20 octombrie 2008, președintele a semnat Legea ”Adunarea Poporului din Kazahstan”, care nu are analogie în lume, adunarea devenind parte integrantă a sistemului politic al țării și stabilindu-se baza legală normativă pentru activitățile sale.

Astăzi, Adunarea Poporului din Kazahstan  contribuie, permanent, la crearea condițiilor favorabile pentru consolidarea în continuare a armoniei interetnice, a toleranței în societate și a unității poporului.

Mai mult, Adunarea Poporului din Kazahstan asistă organele de stat în ceea ce privește combaterea manifestărilor extremismului și a radicalismului în societate, dar și în formarea unei culturi politice și juridice a cetățenilor bazată pe norme democratice.

Adunarea Poporului din Kazahstan asigură integrarea eforturilor asociațiilor etno-culturale, ajută la reînvierea, conservarea și dezvoltarea culturilor, limbilor și tradițiilor naționale ale poporului din Kazahstan.

Kassym-Jomart Tokayev: ”Lumea se schimbă rapid, apar noi provocări”

”Adunarea Poporului din Kazahstan ar trebui să fie lângă actualul președinte, ca sprijin constant și pilon de stabilitate, iar șeful statului  trebuie să se bazeze, permanent, pe Adunare. Toate problemele apărute, dar și rezolvarea lor, trebuie să fie în aceleași mâini. Am decis să îmi transfer dreptul de a conduce APK-ul către președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev”, a spus Nursultan Nazarbayev în timpul celei de-a 29 sesiuni a Adunării Poporului din Kazahstan.

La rândul său, Kassym-Jomart Tokayev – președintele Kazahstanului – a remarcat că ”lumea se schimbă rapid, apar noi provocări din ce în ce mai periculoase”.

Pe fondul instabilității geopolitice, Kazahstanul are o marjă indiscutabilă de siguranță, iar aceasta este reprezentată de ”armonia, unitatea oamenilor și potențialul economic al țării”, a mai spus Kassym-Jomart Tokayev în intervenția sa.

La sfârșitul celei de-a 29-a sesiuni, membrii Adunării Poporului din Kazahstan au adoptat și un apel final prin care au solicitat intensificarea activității pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Kazahstan, pentru întărirea potențialului uman, dar și pentru construirea unei societăți eficiente.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Mai ții minte Cuponiada din anii 90? Cum poți afla dacă ai moștenit acțiuni de...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Efectul advers mai puțin cunoscut al vaccinării împotriva Covid-19. Sunt afectate doar femeile
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Horoscop. Top 5 cele mai nesuferite zodii. Nu te poți înțelege niciodată cu ele
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide