A fost identificată persoana care a făcut publice subiectele la BAC 2023. „Dacă este cazul, mergem până la cercetarea penală”

A fost identificată persoana care a făcut publice subiectele la BAC 2023. „Dacă este cazul, mergem până la cercetarea penală”
Sursa foto: Facebook
Publicat: 04/07/2023, 17:05

Secretarul de stat Florian Lixandru a anunțat marți, 4 iulie, că Ministerul Educației a identificat persoana care a fotografiat şi publicat subiectele de la examenul de Bacalaureat. În timpul audierilor din Parlament, acesta a precizat că subiectele au fost dezvăluite de un membru al unei comisii de supraveghere, dintr-un centru de examen.

„Am identificat situaţia. O persoană dintr-o comisie a transmis o poză cu subiectele. Persoana respectivă este anchetată, va suporta consecinţele potrivit legii. Dacă este cazul, mergem până la cercetarea penală”, a afirmat Florian Lixandru. Secretarul de stat nu a oferit, însă, mai multe detalii legate de acest aspect.

De asemenea, el a menționat că se fac în continuare cercetări în ceea ce privește anchetele din Ministerul Educației legate de căutările online cu subiectele la proba de Limba şi literatura română, pentru a se stabili cum a fost posibil acest lucru.

Expresia „de bună seamă”, o locuțiune aderbială al cărei sens trebuia explicat la proba de Limba română, a avut cele mai multe căutări pe Google și Dexonline, cu doar câteva ore înaintea examenului de Bacalaureat. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, la acel moment, că se va dispune un audit informatic și că s-au făcut mai multe verificări.

„Ca idee, spaţiul de lucru unde se desfăşoară acest proces este unul securizat, toţi acei care au acces la subiect în acea dimineaţă au telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni, şi am verificat, pentru că este monitorizat audio-video, nu a comunicat cu cineva din exterior. Deci, din punct de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut acest lucru nu este posibil”, a afirmat Ligia Deca.

La cererea USR, secretarul de stat Florian Lixandru a fost audiat în Comisia de Învățământ din Senat. Partidul politic a luat această inițiativă din dorința de a fi lămurite „circumstanțele care au condus la suspiciuni privind încercarea de a frauda examenul de Bacalaureat”.

Ligia Deca a afirmat că multe dintre fotografiile apărute în spațiul public, care conțineau subiectele la bacalaureat, au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture, şi s-au folosit căşti microscopice care sunt foarte greu de detectat de către comisii. Cu toate acestea, ministrul Educației a susținut că „integritatea examenelor nu a fost afectată”.


CITEȘTE ȘI:

Ce spune Ligia Deca despre subiectele de la Bac apărute pe internet: ”Multe fotografii au fost realizate cu camere microscopice”

Ligia Deca, prima declarație despre căutarea expresiei ”de bună seamă” pe internet, cu o seară înainte de Bacalaureat

VIDEO | Bacalaureat 2023. Proba scrisă la română le-a dat bătăi de cap elevilor: „A fost greu. Cu ajutorul lui Dumnezeu, poate scot și eu un 5”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
O femeie a postat fotografia cu mâncarea de la restaurant și s-a trezit cu notă...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Răsturnare de situaţie în cazul fetiţei de 4 ani care a murit. Medicii chemaţi să...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Apar informații uluitoare în cazul crimei din București! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de...
Cât costă o porție de cârnați la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Care sunt...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Câţi bani au primit Ada şi Tony Galeş pentru 5 săptămâni la America Express? Salariu...
Sportul care poate fi făcut de TOATĂ LUMEA! Mai mult, întărește și pregătește corpul pentru...
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Nu există, dar face bani. 10.000 de euro, lunar, pe Instagram
Ce relație au Dorian Popa și Babs după despărțire. Un detaliu i-a dat de gol
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...