A început să se usuce stejarul de peste 3000 de euro plantat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române

Publicat: 31/05/2022, 11:47

Stejarul de peste 3000 de euro plantat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, în data de 19 mai, a început să se usuce. Ca să-l salveze, societatea care administrează spațiile verzi în Timișoara a apelat la sprijinul unor specialiști de la Facultatea de Horticultură. Acum cadrele didactice urmăresc îndeaproape evoluția arborelui.

Stejarul plantat de Majestatea Sa Margareta a început să dea semne că se usucă la scurt timp de la plantare. Reprezentanții societății care administrează spațiile verzi în Timișoara au anunțat că vor lua măsuri și fac pașii necesari pentru ca stejarul să se adapteze condițiilor climatice din România. Deja lucrătorii de la spații verzi au montat un sac special pentru irigare, au presărat coajă de copac la bază pentru menținerea umidității și aplică cu strictețe toate sfaturile primite de la pepiniera mamă. În plus, acum stejarul este monitorizat permanent de specialiști.

“Stejarul plantat de colegii noștri este întreținut sub supravegherea specialiștilor Horticultura și a conducerii societății noastre. Pentru că ne dorim să luăm toate măsurile posibile ca stejarului să îi meargă bine, ne consultăm și cu domnul profesor Dorin Camen, Decan al Facultății de Horticultură și Silvicultură din Timișoara, și cu domnul profesor Petru Dragomir, șef de lucrări și Directorul Departamentului de Silvicultură al aceleiași Facultăți”, au scris cei de Societatea Horticultura Timișoara pe pagina oficială de facebook.

Arborele nu a fost plantat într-o perioadă propice

Reprezentanții Societății Horticultura Timișoara recunosc faptul că arborele nu a fost plantat într-o perioadă propice.  “Nu a fost neapărat momentul ideal pentru această plantare, din punctul de vedere al vremii, dar fiind un moment istoric important, a trebuit marcat corespunzător”, au mai scris cei de Horticultura Timișoara pe pagina oficială de facebook.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a plantat în data de 19 mai un stejar în faţa fostei Comenduiri a Garnizoanei din Timişoara. Locul nu a fost ales întâmplător, acolo, în urmă cu 99 de ani străbunicii acesteia, Majestăţile Lor Regele Ferdinand şi Regina Maria, au plantat câte un stejar, dar cel plantat de fostul suveran s-a uscat. Potrivit presei locale, arborele sădit de Majestatea Sa Margareta a costat 1000 de euro și a fost adus din Olanda, iar transportul a mai costat încă 2000 de euro.

Georgiana Stănescu
Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima TV în judetele Dolj și Olt, iar din anul 2008 a fost corespondent al postului Realitatea TV. În anul citeste mai mult