A murit judecătorul MIHAI CIUBOTARU, cel care a condamnat nume grele, precum generalii Stănculescu și Chițac, dar și pe Miron Cozma

A murit judecătorul MIHAI CIUBOTARU, cel care a condamnat nume grele, precum generalii Stănculescu și Chițac, dar și pe Miron Cozma
Sursa foto: ziarulatitudineadeneamt.ro
Publicat: 04/02/2023, 17:23
Actualizat: 04/02/2023, 18:01

Judecătorul Mihai Ciubotaru, cunoscut pentru condamnarea unor inculpați celebri, precum Victor Atanasie Stănculescu, Mihai Chițac sau Miron Cozma, a încetat din viață.

Ciubotaru a început să lucreze ca magistrat la Tribunalul Neamț, ulterior devenind judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„S-a stins un om vertical! Unul din puţinii justiţiari ai României post-revoluţionare care nu a dat niciodată cinstea pe ruşine. Judecătorul s-a aflat în completul care a dat sentinţa în Dosarul Timişoara, care l-a stupefiat pe generalul Atanasie Stănculescu şi îngheţat pe Chiţac, ce aşteptau senin achitarea, feseniştii fiind convinşi că vor fi achitaţi. Câte 15 ani închisoare pentru fiecare, a transmis Sergiu Găbureac de la Biblioteca Metropolitană București, un apropiat al magistratului. Potrivit acestuia, condamnările au venit în pofida unor presiuni uriașe asupra judecătorilor, informează Adevărul.

Cine a fost Mihai Ciubotaru

Născut pe 24 mai 1937 în județul Botoșani, Mihai Ciubotaru era considerat o enciclopedie vie, fiind extrem de pasionat de lectură și, în general, de tot ce înseamnă cultură, notează sursa citată.

Un judecător apreciat pentru verticalitatea sa, el a ajuns la Curtea Supremă în 1998 și a judecat dosare celebre. Ciubotaru s-a numărat printre magistrații care i-au condamnat pe generalii Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac în Dosarul Timişoara, când toată lumea vorbea de achitări, dar și pe Miron Cozma.

Mihai Ciubotaru s-a născut pe 24 mai 1937, în judeţul Botoşani, şi a decedat acum două zile, la Piatra Neamţ, în oraşul unde a profesat o mare parte din viaţă. Era preocupat și de tot ceea ce însemna cultură, fie că era vorba de teatru, literatură, festivaluri muzicale, fiind un meloman împătimit.

A citit enorm, „biblioteci una după alta“, fiind foarte respectat pentru verticalitatea sa. Ajuns la Curtea Supremă a României, în 1998, a făcut parte din complete care au judecat cazuri celebre. El i-a condamnat pe generalii Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac în Dosarul Timişoara, când toată lumea vorbea de achitări.

„S-a stins un om vertical! Unul din puţinii justiţiari ai României post-revoluţionare care nu a dat niciodată cinstea pe ruşine. Judecătorul s-a aflat în completul care a dat sentinţa în Dosarul Timişoara, care l-a stupefiat pe generalul Atanasie Stănculescu şi îngheţat pe Chiţac, ce aşteptau senin achitarea, feseniştii fiind convinşi că vor fi achitaţi. Câte 15 ani închisoare pentru fiecare“, mai transmite Sergiu Găbureac.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase