A supraviețuit morții „la milimetru”. O ucraineancă, împușcată de ruși în fața casei mamei ei: „Soldatul a tras o rafală cu mitraliera, lovindu-mă în picioare, peste tot de la brâu în jos”

A supraviețuit morții „la milimetru”. O ucraineancă, împușcată de ruși în fața casei mamei ei: „Soldatul a tras o rafală cu mitraliera, lovindu-mă în picioare, peste tot de la brâu în jos”
Sursă foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 31/03/2022, 09:58

Natalia Mykolaivna, o ucraineancă în vârstă de 45 de ani, a fost atacată de soldații ruși care au deschis focul cu mitraliere asupra ei, dar în od miraculos a supraviețuit, încă cu răni foarte grave. Aflată în spital, ea a vorbit cu reporterii de la BBC cărora le-a povestit că a fost direct vizată de atacul militarilor, deși este civil. Încă din a doua săptămână din martie, ONU a spus că atacurile rusești asupra țintelor civile din Ucraina constituie crime de război, iar tribunalul de a Haga investighează.

De atunci, au existat numeroase atacuri documentate în care civili au murit în număr mare, multe dintre ele ca urmare a bombardării grele și nediscriminatorii a zonelor civile. Dar ceea ce s-a întâmplat cu Natalia a fost deliberat, vizat și fără justificare. Este un miracol că este încă în viață.

Strângând mâna mângâietoare a fiului ei, Nikolai, ea le-a povestit ce s-a întâmplat în orașul ei natal, Polohy, în ziua în care au sosit trupele rusești care înaintau. „Am ieșit din casă, eram îngrijorată pentru propria mea mamă, așa că m-am dus să o văd. Ea locuia chiar lângă casa noastră”, a spus Natalia, care a explicat cum i s-a permis să treacă printr-un prim punct de control al armatei ruse. „Am mers apoi spre casa mamei, mi-am ridicat mâinile în aer, spunând că mi s-a dat deja voie să trec, dar soldatul a tras o rafală cu mitraliera, lovindu-mă în picioare, peste tot de la brâu în jos.”

Natalia nu a văzut chipul și nici nu a auzit vocea soldatului rus care a împușcat-o. „Nu a spus niciun cuvânt. Stăteau lângă un tanc cu litera Z pe el”, a continuat ea. „Toți purtau măști sau cagule”.

Medic: A supraviețuit morții „la milimetru”

Natalia a fost evacuată de vecini și familia ei la spitalul din Zaporizhzhia din apropiere și medicii i-au spus că a supraviețuit morții „la milimetru”.

„Doctorii nu-mi spun câte gloanțe erau în mine. Am fost împușcată de la brâu în jos”, a spus ea, arătându-mi o rană de glonț în stomac. „Există una aici, și aici și aici. Totul este deteriorat, și părțile mele intime feminine.”

Piciorul drept al Nataliei este răsucit și rupt, ținut acum de un cadru metalic. Genunchiul ei este complet spulberat și nu va mai merge niciodată așa cum obișnuia.

Polohy, satul acum ocupat în care Natalia a fost împușcată, se află pe drumul spre orașul asediat Mairupol. Este la doar câțiva kilometri sud de Orikhiv, un mic sat de fermieri. Orikhiv este ultimul sat deținut de ucraineni înainte de linia frontului. În ultimele zile și săptămâni zona a fost piperată de obuze și mortare rusești. Mulți oameni, în special cei cu familii tinere, au plecat la Zaphorizhzhia sau în orașe mai la vest, dar mulți rezidenți în vârstă, medici și membri ai apărării civile au rămas.