Directorul executiv al Pfizer: A treia doză de vaccin ar trebui administrată în termen de 12 luni

Directorul executiv al Pfizer: A treia doză de vaccin ar trebui administrată în termen de 12 luni
Sursă FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 29/06/2021, 23:44
Actualizat: 29/06/2021, 23:47

Directorul executiv al Pfizer a declarat că oamenii vor avea nevoie probabil de o a treia doză din vaccinul Covid-19 al companiei sale în termen de un an de la vaccinarea completă. Albert Bourla a mai spus că vaccinările anuale împotriva coronavirusului ar putea fi necesare.

Cercetătorii nu știu cât timp vaccinurile oferă protecție împotriva coronavirusului. Pfizer a publicat luna aceasta un studiu care a afirmat că vaccinul său, dezvoltat în parteneriat cu compania germană BioNTech, este mai eficient de 91% la protejarea împotriva coronavirusului și mai mult de 95% eficient împotriva cazurilor severe de Covid-19, până la șase luni după a doua doză.

Dar cercetătorii spun că sunt necesare mai multe date pentru a determina dacă protecția durează peste șase luni.

Vaccinul Pfizer-BioNTech joacă un rol principal în campaniile de vaccinare americane și europene. Gigantul farmaceutic a anunțat în februarie că testează o a treia doză de vaccin pentru a lupta mai bine cu variantele emergente.

Intervalul dintre prima și a doua doză de vaccin AstraZeneca poate fi extins până la 10 luni

Într-o preimprimare, publicată la 28 iunie, un cercetător de la Universitatea din Oxford a raportat că extinderea intervalului dintre prima și a doua doză la 45 de săptămâni a dus la titruri mai mari de anticorpi. De asemenea, au descoperit că a treia doză administrată la 44 până la 45 de săptămâni după a doua doză a crescut în continuare titrurile de anticorpi și că evenimentele adverse au fost mai mici după a doua sau a treia doză decât după prima.

Cercetătorii au spus că rezultatele sunt pozitive, în special pentru zonele afectate de lipsa vaccinurilor, deoarece acestea ar putea oferi „o mai mare flexibilitate în programele de vaccinare”. Dar au spus că în prezent nu există niciun indiciu că este nevoie de un rapel și au subliniat că „prioritatea urgentă” este să se asigure că oamenii din întreaga lume primesc prima lor doză.

Studiul a inclus voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani din studiile anterioare ale vaccinului – care au primit fie o doză unică, fie două doze – care au fost apoi invitați înapoi la vaccinare în martie 2021.

A doua doză întârziată

Cercetătorii au descoperit că intervale mai mari de doză între prima și a doua doză au dus la niveluri mai mari de anticorpi. Ei au raportat că pentru cei care au avut opt ​​până la 12 săptămâni între doza unu și doi (vârsta mediană de 39 de ani), nivelul mediu de anticorpi la 28 de zile după a doua doză a fost de 923 tIgG UE. Pentru cei care au avut un interval de 15 până la 25 de săptămâni (vârsta mediană de 36 de ani), acesta a fost de 1860 tIgG UE și pentru intervalul de 44 până la 45 de săptămâni (vârsta mediană de 32 de ani) a fost de 3738 tIgG UE.

La șase luni după a doua doză, nivelurile de anticorpi au rămas semnificativ mai mari în grupul care a avut un interval de 15 până la 25 de săptămâni între doze, comparativ cu grupul de intervale de opt până la 12 săptămâni – median 1240 tIgG EU și respectiv 278 tIgG EU. Datele nu sunt încă disponibile pentru intervalul de 44 până la 45 de săptămâni.

Echipa a adăugat că titrurile de legare IgG la cele patru variante testate (D614G, alfa, beta și delta) au fost „semnificativ mai mari” după a doua doză decât înainte de a doua doză.

Doza de rapel

Pentru doza de rapel (a treia), au fost evaluați 75 de participanți care au primit primele două doze cu un interval de opt până la 16 săptămâni. Preimprimarea a raportat că nivelurile de anticorpi la 28 de zile după a treia doză au fost semnificativ mai mari decât la 28 de zile după a doua doză – 3746 tIgG EU și respectiv 1792.

Echipa a constatat, de asemenea, că legarea titrurilor de anticorpi la varianta beta „a crescut semnificativ” după cea de-a treia doză, în timp ce titrurile de anticorpi neutralizante după rapel au fost mai mari decât cele de după a doua doză împotriva variantelor alfa, beta și delta.

În Marea Britanie, guvernul a declarat că intenționează să lanseze un vaccin de rapel la începutul acestei toamne, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili înainte de iarnă.

Însă, vorbind într-un briefing al Science Media Center cu privire la preimprimare, Andrew Pollard, conducătorul studiilor clinice pentru vaccin și director al Oxford Vaccine Group, a spus:

„Avem țări care se confruntă cu valuri imense de boli în acest moment, cu o populație în mare parte nevaccinată. Am văzut noua creștere foarte puternică a cazurilor în Bangladesh în weekend. Și aceasta este o situație în care primirea primei doze pentru mai mulți oameni cât mai curând posibil este cea mai urgentă prioritate. Înainte de administrarea a celei de-a treia doză, ar trebui să încercăm să ne asigurăm că toți acei oameni vulnerabili – adulții în vârstă și cei cu alte condiții de sănătate, din întreaga lume – sunt protejați. Acesta este cel mai urgent lucru de făcut ”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață