A treia săptămână de creștere a numărului cazurilor de COVID-19 / Peste 70 de copii internați în spitale / Se recomandă masca în spațiile închise / Care sunt cele mai transmisibile subvariante

A treia săptămână de creștere a numărului cazurilor de COVID-19 / Peste 70 de copii internați în spitale / Se recomandă masca în spațiile închise / Care sunt cele mai transmisibile subvariante
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 30/06/2022, 08:41

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut semnificativ în perioada 20-26 iunie, când au fost înregistrate 3.974 de noi infectări, față de perioada 13-19 iunie, când au fost raportate 2.609 infectări.

Săptămâna trecută erau internate în spitale pe secțiile de profil 638 de persoane, față de 438 în săptămâna precedentă.

Numărul copiilor internați în spitale a fost și el mai mare cu 20 față de perioada 13-19 iunie.

Medicul Adrian Marinescu anunță că la Institutul Matei Balș sunt internate 100 de persoane cu COVID-19.

Cei vulnerabili ar trebui să fie prudenți pentru că cele două subvariante SARS-CoV-2 se transmit foarte repede și pot duce la forme severe de boală.

„Este o creştere care se vede de câteva săptămâni încoace, discutam şi spuneam despre posibilitatea ca această conveţuire cu virusul să însemne şi o creştere a numărului de infecţii. Din fericire, nu sunt multe cazuri severe, nu sunt pacienţi cu insuficienţă respiratorie, nu sunt situaţiile grele de dinainte, de la începutul pandemiei, când paturile de terapie intensivă erau toate ocupate, nu se întâmplă aşa, dar totuşi este o creştere şi cred că trebuie să existe prudenţă, ne uităm în jurul nostru şi vedem că destul de mulţi sunt infectaţi chiar dacă fac în general forme auto-limitante, chiar dacă nu au probleme majore, totuşi în continuare oamenii vulnerabili au un risc să prezinte şi complicaţii, deci aş fi atent cu privire la risc”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Masca nu mai este obligatorie în România

Masca nu mai este obligatorie, dar medicul o recomandă mai ales în spațiile închise, aglomerate, precum mijloacele de transport în comun, mai ales în cazul celor cu risc.

„Este absolut de înţeles pentru toată lumea că nu ne mai dorim măsuri restrictive, este adevărat că riscul cel mai mare este în spaţiul închis care este neaerisit, apropo de autobuz sau alt mijloc de transport şi în general locurile unde sunt mulţi oameni care interacţionează, şi aici este într-adevăr un risc şi masca ne-ar putea proteja într-o măsură mare. Persoanele vulnerabile ar trebui să fie atente în această perioadă pentru că au riscul să se infecteze atunci când interacţionează cu oamenii din jur şi acest risc va exista şi de acum încolo. Chiar dacă sunt în general cazuri uşoare, totuşi pot să ajungă şi la complicaţii.

Noi mergem cu varianta hibrid, şi patologie COVID şi non-COVID, dacă vorbim de COVID, în momentul de faţă avem aproximativ 100 de pacienţi internaţi, dar se poate ca de la o zi la alta numărul să crească semificativ, s-ar putea ca peste o săptămână să fie mai mulţi, este vorba despre persoane care au de obicei factori de risc şi pe care vrei să-i ai sub observaţie pentru că există riscul unei forme severe.

Eu cred că nu se va schimba această etapă de convieţuire chiar dacă vor fi probleme, vor fi creşteri, nu cred că vom mai vedea impactul din începutul de pandemie, cu spitale pline. Apropo de faptul că va veni sezonul rece, cei mici vor merge la şcoală, de aici riscul să crească mai mult acele infectări, faptul că bunicii sau părinţii cu probleme de sănătate vor ajunge să facă forme severe, acest risc există”, a declarat directorul medical al Institutului Matei Balş, potrivit g4media.ro, care citează News.ro.

Școală în funcție de evoluția sub-variantelor SARS-CoV-2

Prof. Dr. Emilian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat pentru sursa citată că eventualele măsuri de prevenție care ar putea fi luate spre toamnă, atunci când se redeschid porțile școlilor, ar trebui stabilite în funcție de evoluția sub-variantelor SARS-CoV-2 aflate în circulație și care vor tinde să devină dominante. Cei cu trei doze de vaccin sunt cei mai protejați, a spus acesta. Totuși nu se poate face o predicție clară cu privire la subvariantele BA4 și BA5.

Popovici exclude însă un lockdown sever, deoarece există un număr mare de români vaccinați sau care au trecut deja prin boala COVID.

Evoluţia cazurilor de COVID în ultimele două săptămâni:

În perioada 20-26 iunie au fost constatate 3.974 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV- 2. 638 de oameni sunt internaţi pe secţiile spitalelor, iar la ATI sunt internaţi 58 de pacienţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 78 sunt minori, dintre care 1 este internat la Terapie Intensivă. Pentru această perioadă au fost raportate către INSP şi 13 decese.

Asta în timp ce în perioada precedentă, 13-19 iunie, au fost înregistrate 2609 de cazuri noi de persoane infectate. Numărul celor internaţi pe secţii în acea perioadă era de 438, iar la ATI erau internate 46 de persoane. Din totalul celor internaţi, 48 erau minori şi niciunul nu era internat pe secţia de ATI. Au fost raportate în această perioadă 12 decese.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”